Strona 5 z 16 PierwszyPierwszy ... 3456715 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 159

Wątek: stałka do portretu, jakieś zalecenia?

sv
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dickory dare Zobacz posta
    co do tego, to pewnie masz rację. dopiero się uczę. dlatego proszę o rozwinięcie myśli, co by uczący się mógł się czegoś nauczyć.

a chodziło o 50mm dla KITa. i dla portretu.

trudno w kilku słowach opisać jak należy robić dobre zdjęcia portretowe. Staraj się unikać fotografowania przy użyciu lampy błyskowej. Posadz dzieciaka przy oknie (oczywiście w ciągu dnia :-) a zobaczysz, że Twoje zdjęcia zyskają nową jakość.

Bywalec Awatar Toffic
    Miasto
    Dąbrowa Górnicza

Domyślnie

co do tego, to pewnie masz rację. dopiero się uczę. dlatego proszę o rozwinięcie myśli, co by uczący się mógł się czegoś nauczyć....
    No pierwsze co rzuca się w oczy (dosłownie) to światło (z tej lampy wbudowanej) wygląda to bardzo "nieestetycznie". Ze stałki 50 można pokusić się o brak lampy i wtedy nawet jakby się chciało to tak nieładnego efektu by się nie uzyskało. Generalnie bardzo brzydko wyglądające dopalenie twarzy z ciemną czeluścią tła.
    Fotografia

fotoseo - Katalog stron fotograficznych

Bywalec
    Miasto
    Gdynia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sven Zobacz posta
    trudno w kilku słowach opisać jak należy robić dobre zdjęcia portretowe. Staraj się unikać fotografowania przy użyciu lampy błyskowej. Posadz dzieciaka przy oknie (oczywiście w ciągu dnia :-) a zobaczysz, że Twoje zdjęcia zyskają nową jakość.
    jakby stanąć przed wyborem: użyć lampę i zrobić zdjęcie a nie użyć lampy bo i tak wyjdzie kicha, to ja jednak wybieram to pierwsze. a zdjęcia zachowam dla siebie. przynajmniej do czasu lepszych efektów.

powtarzam, KIT coraz bardziej mnie denerwuje ze względu na słabe światło i mydło po bokach. dlatego rozważam zakup dobrej portetówki, która mogłaby stać się też obiektywem standardowym. nie wiem tylko czy do dziecka będzie lepsza 50 czy 85, a może nie ma różnicy (poza minimalną różnicą w cenie :-) )

jakby nie było, dziękuję za wszelkie uwagi/sugestie. o to przecież w tym wszystkim chodzi.

choć to trochę OT może ktoś służyć przykładem portretu z błyskiem wbudowanej lampy? może być na PW

Bywalec Awatar Toffic
    Miasto
    Dąbrowa Górnicza

Domyślnie

...dlatego rozważam zakup dobrej portetówki, która mogłaby stać się też obiektywem standardowym. nie wiem tylko czy do dziecka będzie lepsza 50 czy 85, a może nie ma różnicy (poza minimalną różnicą w cenie :-) )...
    W takim razie bierz 50/1.4 choć lepszym obiektywem jest 85, jednak jego ogniskowa jest gorsza do zastosowań jako "obiektyw standardowy". Z 50-tki będziesz miał więcej użyteczności
    Fotografia

fotoseo - Katalog stron fotograficznych

sv
    Guest

Domyślnie

kup 85, a 50 zawsze możesz dokupić w wersji 1,8 (też jest dobra, a kosztuje psie pieniądze)

Bywalec Awatar gzak
    Miasto
    Warszawa - Sandomierz

Domyślnie

rozważam zakup dobrej portetówki, która mogłaby stać się też obiektywem standardowym. nie wiem tylko czy do dziecka będzie lepsza 50 czy 85, a może nie ma różnicy (poza minimalną różnicą w cenie :-) )
    Jest już całkiem sporo "za" i "przeciw" dot. obydwu obiektywów w tym wątku, ale ja napiszę jeszcze inaczej... Kupując obojętnie jeden czy drugi źle nie wybierzesz Rzuć monetą! :razz:

P.S. Albo faktycznie kup na początek 50 1.8, kosztuje grosze a zobaczysz co to jasna stałka. Jak Ci się spodoba, sprzedaż na Allegro 1.8 i kupisz 50 1.4 albo 85 1.8...
    Ostatnio edytowane przez gzak ; 04-08-2007 o 00:07
    Grzechu
    http://www.gzak.net - Ostatnie galerie: Warszawa 2007 , USA 2007 cz. 3 , Toskania 2011
    Żelastwo: 5d, 24 2.8, 85 1.8, 70-200 F4, 28-75 2.8, 21M, 190CLB, 420EX, 580EX, E-PL3

Pełne uzależnienie
    Miasto
    3city

Domyślnie

a tu moja modelka popełniona kitowym z wbudowaną lampą. jest to raczej taka "reporterka domowa". z mojej nieuwagi iso1600

Shot with Canon EOS 400D DIGITAL
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    a tu jeszcze na 38mm przykład na to, jak wdzieczną mam modelkę:

Shot with Canon EOS 400D DIGITAL

tak jak napisał poprzednik - kup sobie 50@1.8 - te zdjęcia co podesłałeś - tragedia...

odnośnie pytania o portrety z wbudowaną lampą - najładniej portrety wychodzą bez lampy, tym bardziej wbudowanej - ciężko będzie Ci znaleźć takie...
    Loty widokowe nad morzem - teraz mnie pochłaniają, 1Ds kurzy się na półce...

Bywalec
    Miasto
    Gdynia

Domyślnie

co do 50 1.4 to taka ciekawostka:
    http://www.fotozakupy.pl/sklep/page/...t/product/4040
    cashback na ten model? canon nic takiego nie podaje.

co do 85 1.8 a wracając do pytania o inne zastosowania tego obiektywu, czy ktoś używał przy astrofotografii/fot. nocnej? cytując za http://photo.net/equipment/canon/85-1.8:

"The best astrophotography lenses are sharp and fast. The 85/1.8 is a truly excellent lens for wide-field astrophotography."

stwierdzenie logicznie słuszne ale czy ktoś z forumowiczów mógłby się pochwalić takim zastosowaniem?

Uzależniony Awatar mkwiek
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

co do 50 1.4 to taka ciekawostka:
    http://www.fotozakupy.pl/sklep/page/...t/product/4040
    cashback na ten model? canon nic takiego nie podaje.
    był cashback do końca czerwca, 80 złotych chyba
    I am FX

Bywalec
    Miasto
    Lublin/Gorzów Wlkp.

Domyślnie

Hmm... pisałeś jak bardzo denerwuje Cię kit. Ja mam dla Ciebie ciekawe rozwiązanie:
    1. Na sam początek kupiłbym 50/1.8. Resztę pieniędzy schował głęboko w skarpetę i dokładał do niej. Dałbym sobie czas na odkrycie możliwości jakie daje Ci jasna stała 50-tka (koszt około 360zł/nówka). Potem dokupiłbym do zestawu jedną z poniższych rzeczy:
    a) 100/2.8 makro - krótki jasny zoom z makro
    b) 85/1.8 świetna portretówka i szybkie szkło na ulicę
    c) Tamron 28-75/2.8 - kita zostawiasz na szeroki kąt i masz niezłe szkiełko do codziennego użytku
    d) 430ex(ew. 580exII ) - dodatkowe i często jedyne źródło światła (docenisz jak pocykasz z dodatkową lampą)
    e) ewentualnie przesiadka na 50/1.4.

Często ludzie narzekają na 50/1.8, bo ma plastikowy bagnet, bo zła obudowa, bo to, bo jeszcze inne duperele. Wiem, że 50/1.4 oraz 85/1.8 są lepsze od 50/1.8 ale za te pieniądze na start możesz mieć całkiem niezłe rozwiązanie, z którego będziesz bardzo zadowolony.

Strona 5 z 16 PierwszyPierwszy ... 3456715 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów