Pokaż wyniki od 1 do 10 z 159

Wątek: stałka do portretu, jakieś zalecenia?

Mieszany widok

Uzależniony Awatar mkwiek
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez adamek Zobacz posta
    przede wsszystkim inna ogniskowa.
    sądziłem, że to jest na tyle oczywiste, że nie trzeba tego pisać
    I am FX

sv
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mkwiek Zobacz posta
    sądziłem, że to jest na tyle oczywiste, że nie trzeba tego pisać

wbrew tem co tu przeczytałem uważam, że 50mm na cropie 1,6 to taka dosyć nieciekawa ogniskowa. z kolei 85 bardzo zyskuje na cropie (lubię dłuższe prtretówki).
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez dickory dare Zobacz posta
    a tu moja modelka popełniona kitowym z wbudowaną lampą. jest to raczej taka "reporterka domowa". z mojej nieuwagi iso1600

nie bardzo wiem co chciałeś tymi dwoma fotkami pokazać? dla mnie to świetny przykład jak nie należy robić zdjęć.
    Ostatnio edytowane przez sv ; 03-08-2007 o 21:32 Powód: Automerged Doublepost

Bywalec
    Miasto
    Gdynia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sven Zobacz posta
    nie bardzo wiem co chciałeś tymi dwoma fotkami pokazać? dla mnie to świetny przykład jak nie należy robić zdjęć.
    co do tego, to pewnie masz rację. dopiero się uczę. dlatego proszę o rozwinięcie myśli, co by uczący się mógł się czegoś nauczyć.

a chodziło o 50mm dla KITa. i dla portretu.

sv
    Guest

Domyślnie

co do tego, to pewnie masz rację. dopiero się uczę. dlatego proszę o rozwinięcie myśli, co by uczący się mógł się czegoś nauczyć.

a chodziło o 50mm dla KITa. i dla portretu.

trudno w kilku słowach opisać jak należy robić dobre zdjęcia portretowe. Staraj się unikać fotografowania przy użyciu lampy błyskowej. Posadz dzieciaka przy oknie (oczywiście w ciągu dnia :-) a zobaczysz, że Twoje zdjęcia zyskają nową jakość.

Bywalec
    Miasto
    Gdynia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sven Zobacz posta
    trudno w kilku słowach opisać jak należy robić dobre zdjęcia portretowe. Staraj się unikać fotografowania przy użyciu lampy błyskowej. Posadz dzieciaka przy oknie (oczywiście w ciągu dnia :-) a zobaczysz, że Twoje zdjęcia zyskają nową jakość.
    jakby stanąć przed wyborem: użyć lampę i zrobić zdjęcie a nie użyć lampy bo i tak wyjdzie kicha, to ja jednak wybieram to pierwsze. a zdjęcia zachowam dla siebie. przynajmniej do czasu lepszych efektów.

powtarzam, KIT coraz bardziej mnie denerwuje ze względu na słabe światło i mydło po bokach. dlatego rozważam zakup dobrej portetówki, która mogłaby stać się też obiektywem standardowym. nie wiem tylko czy do dziecka będzie lepsza 50 czy 85, a może nie ma różnicy (poza minimalną różnicą w cenie :-) )

jakby nie było, dziękuję za wszelkie uwagi/sugestie. o to przecież w tym wszystkim chodzi.

choć to trochę OT może ktoś służyć przykładem portretu z błyskiem wbudowanej lampy? może być na PW

Bywalec Awatar Toffic
    Miasto
    Dąbrowa Górnicza

Domyślnie

...dlatego rozważam zakup dobrej portetówki, która mogłaby stać się też obiektywem standardowym. nie wiem tylko czy do dziecka będzie lepsza 50 czy 85, a może nie ma różnicy (poza minimalną różnicą w cenie :-) )...
    W takim razie bierz 50/1.4 choć lepszym obiektywem jest 85, jednak jego ogniskowa jest gorsza do zastosowań jako "obiektyw standardowy". Z 50-tki będziesz miał więcej użyteczności
    Fotografia

fotoseo - Katalog stron fotograficznych

Bywalec Awatar gzak
    Miasto
    Warszawa - Sandomierz

Domyślnie

rozważam zakup dobrej portetówki, która mogłaby stać się też obiektywem standardowym. nie wiem tylko czy do dziecka będzie lepsza 50 czy 85, a może nie ma różnicy (poza minimalną różnicą w cenie :-) )
    Jest już całkiem sporo "za" i "przeciw" dot. obydwu obiektywów w tym wątku, ale ja napiszę jeszcze inaczej... Kupując obojętnie jeden czy drugi źle nie wybierzesz Rzuć monetą! :razz:

P.S. Albo faktycznie kup na początek 50 1.8, kosztuje grosze a zobaczysz co to jasna stałka. Jak Ci się spodoba, sprzedaż na Allegro 1.8 i kupisz 50 1.4 albo 85 1.8...
    Ostatnio edytowane przez gzak ; 04-08-2007 o 00:07
    Grzechu
    http://www.gzak.net - Ostatnie galerie: Warszawa 2007 , USA 2007 cz. 3 , Toskania 2011
    Żelastwo: 5d, 24 2.8, 85 1.8, 70-200 F4, 28-75 2.8, 21M, 190CLB, 420EX, 580EX, E-PL3

Bywalec Awatar Toffic
    Miasto
    Dąbrowa Górnicza

Domyślnie

co do tego, to pewnie masz rację. dopiero się uczę. dlatego proszę o rozwinięcie myśli, co by uczący się mógł się czegoś nauczyć....
    No pierwsze co rzuca się w oczy (dosłownie) to światło (z tej lampy wbudowanej) wygląda to bardzo "nieestetycznie". Ze stałki 50 można pokusić się o brak lampy i wtedy nawet jakby się chciało to tak nieładnego efektu by się nie uzyskało. Generalnie bardzo brzydko wyglądające dopalenie twarzy z ciemną czeluścią tła.
    Fotografia

fotoseo - Katalog stron fotograficznych

Uprawnienia umieszczania postów