Loty widokowe nad morzem - teraz mnie pochłaniają, 1Ds kurzy się na półce...
Mam pytanko do Was. Planuje zakup portretowej stalki do FF. Pod uwage biore 85 1.2 oraz 135 2. Mam 85 1.8 ale lubi sobie czasem poleciec za mocno w tyl, wiec czuje sie z nia niepewnie. Ale ogniskowa fajna jak dla mnie. Mam tez Sigme 150 2.8 troszke jakby za dlugo. Wiec mam rozterki, czy mega swiatlo, wolny AF (85) ale przyjemna ogniskowa - czy moze gorsze swiatlo, szybki AF ale dluzej. Do uzytkownikow obu szkiel, ktore bardziej Wam 'lezy'?
.
jeśli masz 85/1.8 to kup sobie 135LNie jest tak drogie jak 85L. W międzyczasie dozbierasz funduszy, sprzedasz 85/1.8 i kupisz sobie 85L.
Ja po zakupie 135L zakochałem się w tym szkleJest szybkie, ostre i bardzo poręczne, a to co produkuje to dla mnie bajka
P.s. Jeśli Sigma za długa to sprzedaj 85/1.8 oraz 150/2.8 i kup obie eLki :mrgreen
Sigmy nie sprzedam, jest żyleta no i ma macro 1:1. 85 1.8 oddam komuś, za jakieś grosze a czuję, że wersja 1.2 mi się spodoba. Ale to zdecyduję chyba po podpięciu jej i 135. Dostałem cynka, że raczej 85 1.2, więc muszę to sprawdzić.![]()
.
Dorosłem do "stałki" – chcę ją wykorzystywać do zdjęć robionych osobom w pomieszczeniach mieszkalnych (niekoniecznie portrety) - przy świetle wiadomo raz lepszym a raz gorszym. Jaka ogniskowa jest do tego jak najbardziej optymalna ? Mam do wydania około 1,5K. W sumie rozglądam się za jakimś szerokim kątem - co jednak polecacie ? Dziękuję za odpowiedzi.
Ostatnio edytowane przez Jago ; 14-09-2008 o 22:42
C R5m2; C RF 24-70 L; C RF 100-500 L
Pomieszczenia mieszkalne maja naprawde rozne rozmiary wiec trudno powiedziec jakie ogniskowe beda najlepsze/optymalne, dodatkowo - czy planujesz robic ciasne kadry, czy moze cale postacie - tutaj tez inne ogniskowe moga wystapic?
Jesli ciasne kadry to bardzo szerokiego kata chyba nie potrzebujesz.
Sprobuj doprecyzowac warunki w jakich pragniesz robic te fotki, oraz jakie maja to byc ujecia/kadry?
Ze stalek uzywam do podobnego celu w trudniejszych warunkach 85mm 1.8 - kadry lubie ciasne, calych postaci raczej nie robie.
40D|BG-E2N|70-200/2.8 IS L|24-105/4L IS|17-55/2.8 IS |85/1.8|50/1.4|430EX|580EX II|Sherpa 600R
sigma 30 1,4 - i jużlepszej stalki do cropa pokrywajacie pole widze ludzkiego oka nie znajdziesz, jak trafisz na dobry egzemplarz to bedziesz mial zyletke przy 1,4 tak jak tu:
http://img258.imageshack.us/my.php?image=snap043dg7.jpg
oczywiscie jest to crop ze 100% obrazu (otwarty w LR wyostrzanie na 25 1 czyli standard w LR
Ostatnio edytowane przez Przemek Białek ; 14-09-2008 o 22:57
dobry sprzęt jeszcze lepszy fotograftylko tyle potrzeba
"galeria zdjęć artystycznych" www.bandit.digart.pl
Ja bym zaczął od zewnętrznej lampy. Jeśli chodzi też o portrety przy oknie, to powinno starczyć jeszcze na 50/1,8. Optymalną ogniskową przećwicz na tym co masz, z pewnością mieści się w zakresie Twojego zooma. Myslę, że nikt Ci dokłądnie nie powie, bo to zależy od wielkości pomieszczenia i charakteru zdjęć.