Strona 16 z 16 PierwszyPierwszy ... 6141516
Pokaż wyniki od 151 do 159 z 159

Wątek: stałka do portretu, jakieś zalecenia?

Pełne uzależnienie
    Miasto
    3city

Domyślnie

Miałem kiedys tego Tamrona - ale jednak obrazek ze stałek - nawet Canon 50/1.8 - jest zdecydowanie lepszy.
    Cytat Zamieszczone przez Merauder Zobacz posta
    Z tego co wyczytalem na tym forum to z tym duzo wiecej swiatla bym nie przesadzal przy 50 1.8 ze wzgledu na fakt, ze jego
    uzytecznosc pod wzgledem dobrej ostrosci zaczyna sie wyzej niz 1.8.
    Ale kolega pisał o jakości obrazu. Światło to tylko dodatkowy argument.

Pozdrawiam,
    Loty widokowe nad morzem - teraz mnie pochłaniają, 1Ds kurzy się na półce...

Pełne uzależnienie
    Miasto
    127.0.0.1

Domyślnie

Mam pytanko do Was. Planuje zakup portretowej stalki do FF. Pod uwage biore 85 1.2 oraz 135 2. Mam 85 1.8 ale lubi sobie czasem poleciec za mocno w tyl, wiec czuje sie z nia niepewnie. Ale ogniskowa fajna jak dla mnie. Mam tez Sigme 150 2.8 troszke jakby za dlugo. Wiec mam rozterki, czy mega swiatlo, wolny AF (85) ale przyjemna ogniskowa - czy moze gorsze swiatlo, szybki AF ale dluzej. Do uzytkownikow obu szkiel, ktore bardziej Wam 'lezy'?
    .

Coś już napisał Awatar zejleman
    Miasto
    Bielsko-Biała

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dr11 Zobacz posta
    Mam pytanko do Was. Planuje zakup portretowej stalki do FF. Pod uwage biore 85 1.2 oraz 135 2. Mam 85 1.8 ale lubi sobie czasem poleciec za mocno w tyl, wiec czuje sie z nia niepewnie. Ale ogniskowa fajna jak dla mnie. Mam tez Sigme 150 2.8 troszke jakby za dlugo. Wiec mam rozterki, czy mega swiatlo, wolny AF (85) ale przyjemna ogniskowa - czy moze gorsze swiatlo, szybki AF ale dluzej. Do uzytkownikow obu szkiel, ktore bardziej Wam 'lezy'?

do FF jak najbardziej zainwestowałbym w 135. Piękny obiektyw. Szybki AF. Mało zawodny. Niestety miałem tylko przyjemność po testowania na APS-c.

Bywalec
    Miasto
    Lublin/Gorzów Wlkp.

Domyślnie

jeśli masz 85/1.8 to kup sobie 135L Nie jest tak drogie jak 85L. W międzyczasie dozbierasz funduszy, sprzedasz 85/1.8 i kupisz sobie 85L.
    Ja po zakupie 135L zakochałem się w tym szkle Jest szybkie, ostre i bardzo poręczne, a to co produkuje to dla mnie bajka

P.s. Jeśli Sigma za długa to sprzedaj 85/1.8 oraz 150/2.8 i kup obie eLki :mrgreen

Pełne uzależnienie
    Miasto
    127.0.0.1

Domyślnie

Sigmy nie sprzedam, jest żyleta no i ma macro 1:1. 85 1.8 oddam komuś, za jakieś grosze a czuję, że wersja 1.2 mi się spodoba. Ale to zdecyduję chyba po podpięciu jej i 135. Dostałem cynka, że raczej 85 1.2, więc muszę to sprawdzić.
    .

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Toruń

Domyślnie Dorosłem do "stałki" – co polecacie ??

Dorosłem do "stałki" – chcę ją wykorzystywać do zdjęć robionych osobom w pomieszczeniach mieszkalnych (niekoniecznie portrety) - przy świetle wiadomo raz lepszym a raz gorszym. Jaka ogniskowa jest do tego jak najbardziej optymalna ? Mam do wydania około 1,5K. W sumie rozglądam się za jakimś szerokim kątem - co jednak polecacie ? Dziękuję za odpowiedzi.
    Ostatnio edytowane przez Jago ; 14-09-2008 o 22:42
    C R5m2; C RF 24-70 L; C RF 100-500 L

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jago Zobacz posta
    Dorosłem do "stałki" – chcę ją wykorzystywać do zdjęć robionych osobom w pomieszczeniach mieszkalnych - przy świetle wiadomo raz lepszym a raz gorszym. Jaka ogniskowa jest do tego jak najbardziej optymalna ? Mam do wydania około 1,5K. W sumie rozglądam się za jakimś szerokim kątem - co jednak polecacie ? Dziękuję za odpowiedzi.
    Pomieszczenia mieszkalne maja naprawde rozne rozmiary wiec trudno powiedziec jakie ogniskowe beda najlepsze/optymalne, dodatkowo - czy planujesz robic ciasne kadry, czy moze cale postacie - tutaj tez inne ogniskowe moga wystapic?
    Jesli ciasne kadry to bardzo szerokiego kata chyba nie potrzebujesz.
    Sprobuj doprecyzowac warunki w jakich pragniesz robic te fotki, oraz jakie maja to byc ujecia/kadry?
    Ze stalek uzywam do podobnego celu w trudniejszych warunkach 85mm 1.8 - kadry lubie ciasne, calych postaci raczej nie robie.
    40D|BG-E2N|70-200/2.8 IS L|24-105/4L IS|17-55/2.8 IS |85/1.8|50/1.4|430EX|580EX II|Sherpa 600R

Uzależniony Awatar Przemek Białek
    Miasto
    Świnoujście

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jago Zobacz posta
    Dorosłem do "stałki" – chcę ją wykorzystywać do zdjęć robionych osobom w pomieszczeniach mieszkalnych (niekoniecznie portrety) - przy świetle wiadomo raz lepszym a raz gorszym. Jaka ogniskowa jest do tego jak najbardziej optymalna ? Mam do wydania około 1,5K. W sumie rozglądam się za jakimś szerokim kątem - co jednak polecacie ? Dziękuję za odpowiedzi.

sigma 30 1,4 - i już lepszej stalki do cropa pokrywajacie pole widze ludzkiego oka nie znajdziesz, jak trafisz na dobry egzemplarz to bedziesz mial zyletke przy 1,4 tak jak tu:

http://img258.imageshack.us/my.php?image=snap043dg7.jpg

oczywiscie jest to crop ze 100% obrazu (otwarty w LR wyostrzanie na 25 1 czyli standard w LR
    Ostatnio edytowane przez Przemek Białek ; 14-09-2008 o 22:57
    dobry sprzęt jeszcze lepszy fotograf tylko tyle potrzeba
    "galeria zdjęć artystycznych" www.bandit.digart.pl

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Ja bym zaczął od zewnętrznej lampy. Jeśli chodzi też o portrety przy oknie, to powinno starczyć jeszcze na 50/1,8. Optymalną ogniskową przećwicz na tym co masz, z pewnością mieści się w zakresie Twojego zooma. Myslę, że nikt Ci dokłądnie nie powie, bo to zależy od wielkości pomieszczenia i charakteru zdjęć.

Strona 16 z 16 PierwszyPierwszy ... 6141516

Uprawnienia umieszczania postów