Strona 14 z 14 PierwszyPierwszy ... 4121314
Pokaż wyniki od 131 do 140 z 159

Wątek: stałka do portretu, jakieś zalecenia?

Mieszany widok

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Toruń

Domyślnie Dorosłem do "stałki" – co polecacie ??

Dorosłem do "stałki" – chcę ją wykorzystywać do zdjęć robionych osobom w pomieszczeniach mieszkalnych (niekoniecznie portrety) - przy świetle wiadomo raz lepszym a raz gorszym. Jaka ogniskowa jest do tego jak najbardziej optymalna ? Mam do wydania około 1,5K. W sumie rozglądam się za jakimś szerokim kątem - co jednak polecacie ? Dziękuję za odpowiedzi.
    Ostatnio edytowane przez Jago ; 14-09-2008 o 22:42
    C R5m2; C RF 24-70 L; C RF 100-500 L

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jago Zobacz posta
    Dorosłem do "stałki" – chcę ją wykorzystywać do zdjęć robionych osobom w pomieszczeniach mieszkalnych - przy świetle wiadomo raz lepszym a raz gorszym. Jaka ogniskowa jest do tego jak najbardziej optymalna ? Mam do wydania około 1,5K. W sumie rozglądam się za jakimś szerokim kątem - co jednak polecacie ? Dziękuję za odpowiedzi.
    Pomieszczenia mieszkalne maja naprawde rozne rozmiary wiec trudno powiedziec jakie ogniskowe beda najlepsze/optymalne, dodatkowo - czy planujesz robic ciasne kadry, czy moze cale postacie - tutaj tez inne ogniskowe moga wystapic?
    Jesli ciasne kadry to bardzo szerokiego kata chyba nie potrzebujesz.
    Sprobuj doprecyzowac warunki w jakich pragniesz robic te fotki, oraz jakie maja to byc ujecia/kadry?
    Ze stalek uzywam do podobnego celu w trudniejszych warunkach 85mm 1.8 - kadry lubie ciasne, calych postaci raczej nie robie.
    40D|BG-E2N|70-200/2.8 IS L|24-105/4L IS|17-55/2.8 IS |85/1.8|50/1.4|430EX|580EX II|Sherpa 600R

Uzależniony Awatar Przemek Białek
    Miasto
    Świnoujście

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jago Zobacz posta
    Dorosłem do "stałki" – chcę ją wykorzystywać do zdjęć robionych osobom w pomieszczeniach mieszkalnych (niekoniecznie portrety) - przy świetle wiadomo raz lepszym a raz gorszym. Jaka ogniskowa jest do tego jak najbardziej optymalna ? Mam do wydania około 1,5K. W sumie rozglądam się za jakimś szerokim kątem - co jednak polecacie ? Dziękuję za odpowiedzi.

sigma 30 1,4 - i już lepszej stalki do cropa pokrywajacie pole widze ludzkiego oka nie znajdziesz, jak trafisz na dobry egzemplarz to bedziesz mial zyletke przy 1,4 tak jak tu:

http://img258.imageshack.us/my.php?image=snap043dg7.jpg

oczywiscie jest to crop ze 100% obrazu (otwarty w LR wyostrzanie na 25 1 czyli standard w LR
    Ostatnio edytowane przez Przemek Białek ; 14-09-2008 o 22:57
    dobry sprzęt jeszcze lepszy fotograf tylko tyle potrzeba
    "galeria zdjęć artystycznych" www.bandit.digart.pl

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Ja bym zaczął od zewnętrznej lampy. Jeśli chodzi też o portrety przy oknie, to powinno starczyć jeszcze na 50/1,8. Optymalną ogniskową przećwicz na tym co masz, z pewnością mieści się w zakresie Twojego zooma. Myslę, że nikt Ci dokłądnie nie powie, bo to zależy od wielkości pomieszczenia i charakteru zdjęć.

Strona 14 z 14 PierwszyPierwszy ... 4121314

Uprawnienia umieszczania postów