Pokaż wyniki od 1 do 4 z 4

Wątek: Zdjęcia z lampą - aparat Elan 7

Dopiero zaczyna

Domyślnie Zdjęcia z lampą - aparat Elan 7

Witam.

Mam pytanie dotyczące robienia zdjęć z lampą w trybach Tv,Av,M.
    Jak ustawię pokrętło w pozycji P to przykładowo aparat ustawi mi czas 60 przysłone 4, jak przestawię pokrętło w pozycję Av lub Tv to aparat ustawia mi czas/przysłonę jakby lampy nie było (nieco zmienia), doczytałem w necie, że to dlatego aby doświetlić scenę. Zdjęcia tak zrobione (statyw, nieruchome przedmioty) wychodzą ok, ładnie doświetlony pierwszy plan, identycznie zdjęcia ze światłem od tyłu.
    W trybie M aparat po ustawieniu parametrów ekspozycji zaproponowanej z trybu P informuje, że zdjęcie będzie niedoświetlone - testów nie robiłem.
    Jak więc wykonać następującą rzecz: ustawić odpowiadającą mi przysłonę np 8, czas 100, uzyskać zddjęcie z dobrze oświetlonym pierwszym planem - odległość max 2-3 m lub makro?

Rafał

Uzależniony Awatar iktorn92
    Miasto
    Jelenia Góra

Domyślnie

Użyj wyszukiwarki tam to wszystko jest. ogólnie jak ustawisz 8.0 i t- 100 to lampa ma za zadanie użyć takiej mocy aby doświetkić wszystko. ale ja stosuje taka metodę że blokuje ekspozycję na tło wychodzi np. 1/20 i robie na tym czasie z lampą i mam ładnie doświetlone tło.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    A masz dodatkowa lampę czy to swiecidełko wbudowane
    Ostatnio edytowane przez iktorn92 ; 28-07-2007 o 11:03 Powód: Automerged Doublepost

Uzależniony Awatar Peri Noid
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Według dokumentacji, Elan7 obsługuje E-TTL-a (wersja 7N/7NE nawet E-TTL II). Powinieneś więc móc zrobić fotki tak, że ustawiasz czas i przysłonę manualnie, a automatyka doświetla ci pierwszy plan lampą rekompensującą braki światła zastanego. Na pewno działa to tak z 30D. Owszem, aparat twierdzi, że scena jest niedoświetlona, ale przecież podczas pomiaru nie błyska lampą. Dopiero przy wyzwalaniu migawki błyska pomiarowo, przelicza co zobaczył i błyska ponownie podczas robienia zdjęcia. Tak działa E-TTL.
    Praktica MTL 5B, RevueFlex 5005, PSix, EOS 30D+opcjonalna matówka z klinem, worek szkiełek, jakaś lampa i statyw :-)

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zerolinux Zobacz posta
    Mam pytanie dotyczące robienia zdjęć z lampą w trybach Tv,Av,M.
    Jak ustawię pokrętło w pozycji P to przykładowo aparat ustawi mi czas 60 przysłone 4, jak przestawię pokrętło w pozycję Av lub Tv to aparat ustawia mi czas/przysłonę jakby lampy nie było (nieco zmienia), doczytałem w necie, że to dlatego aby doświetlić scenę. Zdjęcia tak zrobione (statyw, nieruchome przedmioty) wychodzą ok, ładnie doświetlony pierwszy plan, identycznie zdjęcia ze światłem od tyłu.
    W trybie M aparat po ustawieniu parametrów ekspozycji zaproponowanej z trybu P informuje, że zdjęcie będzie niedoświetlone - testów nie robiłem.
    Jak więc wykonać następującą rzecz: ustawić odpowiadającą mi przysłonę np 8, czas 100, uzyskać zddjęcie z dobrze oświetlonym pierwszym planem - odległość max 2-3 m lub makro?
    http://canon-board.info/showthread.php?t=3785

Skrotowa odpowiedz na twoje pytanie: tryb M, korekty sily blysku, do makro albo jakies samorobne nasadki albo specjalistyczna lampa.

Uprawnienia umieszczania postów