Czajna napisałKuchatek napisałTo powiedzcie może jeszcze co lepsze Sigma 70-200/2.8 czy Canon 70-200/4L ?? Widziałem kilka omówień na forum ale nic konkretnego pomiędzy tymi dwoma obiektywami, bez ostatecznego werdyktu...Miałem ten sam dylemat (finanse nie pozwalały na 70-200 f2,8Sigma jest jasniejsza... Swiatla nigdy za malo... Ja tam jestem prawie pewien ze ja kupie za jakis czas... Jak ktos kiedys pisal, lepiej juz nieco podostrzyc jak miec poruszenia... No i ta sliczna niekompaktowa glebia ostrosci).
Wybrałem 70-200 F4 i właśnie ze względu na to że mam 20D. Bo po co mi w body ISO 1600 i 3200 z akceptowalnym szumemjak nie po to by zrekompensować węższą dziurę. A szumy łatwiej usunąc niz podostrzyć zdjęcie
(nie twierdze, że Sigma robi mydło - poprostu cytuję Kuchatka) Ważna też dla mnie jest mobilność tego szkła - jestem typowym amatorem i dzwiganie 1,5kg szkieł nie należy do moich ulubionych zajęć
![]()
Krótko mówiąc mój wybór Canon 70-200 F4 L, ale lojalnie piszę - sample z Sigmy widziałem tylko w necie i wygladały b. zachecajaco .