Witam serdecznie drogich Canon-Board'owiczów ,
Mam poważny problem także jak zwykle - proszę o pomocną dłoń.:-(
Otóż kilka dni temu zakupiłem w sklepie www.cyfrowe.pl obiektyw ze stajni
Canona o wdzięcznych ogniskowych 17-55mm, z maksymalną dziurą 2.8 i na dodatek z ISem dla tych, co po kilku głębszych nie potrafią utrzymać zabawki w dłoniach nieruchomo - wydawać by się mogło cudowna sztuka.
Używam na co dzień Canona EOS 20D.
Byłem pewien po przejżeniu kilkuset sampli z tego szkła, oraz obejżenia kilkudziesięciu cropów co do jakości tego obiektywu.
Jednak nie, trafił mi się (chyba) badziew.![]()
Panowie i Panie (Panie i Panowie) - nie wiem co robić - to gów** produkuje gorszej jakości foty od mojego poczciwego KITa (o 24-105mm F4 IS L nie wspomnę). Nie wiem co robić. OBIEKTYW ODBIERAŁEM OSOBIŚCIE, z laptopem (w celu zrobienia zdjęć testowych) i w sklepie wydawało się że wszystko jest ok - prawie ok, ponieważ zapomniałem że mam bardzo rygorystyczne wyostrzanie ustawione w aparacie.![]()
Poniżej kilka sampli - aby pokazać co to potrafi.
(dodam że zakres bardzo mi się podoba, robię dość dużo fotografii reklamowych, architektury, i ten zakresik podpasował mi. potrzebowałem również dużej rozdzielczości optycznej.)
WYOSTRZANIE W APARACIE +2
* Przepraszam za taką ilość fotografii, ale chciałem aby inni forumowicze zwrócili uwagę jak może działać kontrola jakości w firmie Canon
* DO MODERATORA - nie wiem jakim cudem, ale starałem się w PSie nie przekroczyć regulaminowych 100KB, jednak niektóre mają 102-104 KB za co serdecznie przepraszam i proszę o nie-zlinkowanie zdjęć.
[17mm, 1/50s, IS on, F/7,1]
Crop
[55mm, 1/250s, IS off, F/5,6]
Crop
[17mm, 1/250, F/4,5, IS on]
CROP LEWY DOLNY RÓG
CROP ŚRODEK (NADAL JAKIŚ MYDLANY )
Dobra, możecie powiedzieć że mi ręce niewiadomo jak chodzą, ale wrzucam dwa zdjęcia ze statywu (z opcją wstępnego podnoszenia lustra), jedno z ulicy, drugie ze studia
[17mm, 1/25s, F/9, IS off, statyw]
CROP z powyższego
(efekty wyostrzania +2 w aparacie doskonale widać na
chmurce z prawej oraz z lewej strony - porażka )
I STUDYJNIE
http://img401.imageshack.us/img401/6268/img0797lx1.jpg
[55mm, IS off, F22, statyw]
i mydlany crop na WYOSTRZANIU w aparacie +2:-(
Kur@#, już nie wiem co robić, odbierałem obiektyw osobiście, także zwrot w "regulaminowych" 10 dniach mi nie przysługuje. I teraz co robić - wysyłać puszkę razem z obiektywem na Żytnią (trochę się tego boję,ponieważ pucha jest IDEALNIE dostrojona do 24-105mm F4 IS, do Sigmy APO 70-300[która jest o niebo ostrzejsza od nowego Canona ] i do KITa), wysyłać sam obiektyw czy żądać wymiany u sprzedawcy na nowy? Obiektyw był kupiony 2-3 dni temu.
Zapomniałbym jeszcze - na deser wykwintne apperacje wieczorne zaserwowane przez to szkiełko:
LINK DO FOTKI
[bodajże F/2,8]
Pozdrawiam wszystkich wytrwałych, którzy przeczytali ten post i proszę o szybką poradę. Dziś mam zamiar coś z tym fantem zrobić.![]()
Dodam jeszcze, że dotychczas nie miałem jakichkolwiek problemów ze sklepem www.cyfrowe.pl. Polecam ten sklep - miło szybko i solidnie.