Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 50

Wątek: Canon 17-55 mm F2.8 IS i pewna smutna historia :-(

Mieszany widok

Coś już napisał

Unhappy Canon 17-55 mm F2.8 IS i pewna smutna historia :-(

Witam serdecznie drogich Canon-Board'owiczów ,

Mam poważny problem także jak zwykle - proszę o pomocną dłoń.:-(

Otóż kilka dni temu zakupiłem w sklepie www.cyfrowe.pl obiektyw ze stajni
    Canona o wdzięcznych ogniskowych 17-55mm, z maksymalną dziurą 2.8 i na dodatek z ISem dla tych, co po kilku głębszych nie potrafią utrzymać zabawki w dłoniach nieruchomo - wydawać by się mogło cudowna sztuka.
    Używam na co dzień Canona EOS 20D.

Byłem pewien po przejżeniu kilkuset sampli z tego szkła, oraz obejżenia kilkudziesięciu cropów co do jakości tego obiektywu.
    Jednak nie, trafił mi się (chyba) badziew.

Panowie i Panie (Panie i Panowie) - nie wiem co robić - to gów** produkuje gorszej jakości foty od mojego poczciwego KITa (o 24-105mm F4 IS L nie wspomnę). Nie wiem co robić. OBIEKTYW ODBIERAŁEM OSOBIŚCIE, z laptopem (w celu zrobienia zdjęć testowych) i w sklepie wydawało się że wszystko jest ok - prawie ok, ponieważ zapomniałem że mam bardzo rygorystyczne wyostrzanie ustawione w aparacie.

Poniżej kilka sampli - aby pokazać co to potrafi.
    (dodam że zakres bardzo mi się podoba, robię dość dużo fotografii reklamowych, architektury, i ten zakresik podpasował mi. potrzebowałem również dużej rozdzielczości optycznej.)

WYOSTRZANIE W APARACIE +2

* Przepraszam za taką ilość fotografii, ale chciałem aby inni forumowicze zwrócili uwagę jak może działać kontrola jakości w firmie Canon
    * DO MODERATORA - nie wiem jakim cudem, ale starałem się w PSie nie przekroczyć regulaminowych 100KB, jednak niektóre mają 102-104 KB za co serdecznie przepraszam i proszę o nie-zlinkowanie zdjęć.

[17mm, 1/50s, IS on, F/7,1]

Crop

[55mm, 1/250s, IS off, F/5,6]

Crop

[17mm, 1/250, F/4,5, IS on]

CROP LEWY DOLNY RÓG

CROP ŚRODEK (NADAL JAKIŚ MYDLANY )

Dobra, możecie powiedzieć że mi ręce niewiadomo jak chodzą, ale wrzucam dwa zdjęcia ze statywu (z opcją wstępnego podnoszenia lustra), jedno z ulicy, drugie ze studia

[17mm, 1/25s, F/9, IS off, statyw]

CROP z powyższego
    (efekty wyostrzania +2 w aparacie doskonale widać na
    chmurce z prawej oraz z lewej strony - porażka )

I STUDYJNIE

http://img401.imageshack.us/img401/6268/img0797lx1.jpg
    [55mm, IS off, F22, statyw]

i mydlany crop na WYOSTRZANIU w aparacie +2:-(

Kur@#, już nie wiem co robić, odbierałem obiektyw osobiście, także zwrot w "regulaminowych" 10 dniach mi nie przysługuje. I teraz co robić - wysyłać puszkę razem z obiektywem na Żytnią (trochę się tego boję,ponieważ pucha jest IDEALNIE dostrojona do 24-105mm F4 IS, do Sigmy APO 70-300[która jest o niebo ostrzejsza od nowego Canona ] i do KITa), wysyłać sam obiektyw czy żądać wymiany u sprzedawcy na nowy? Obiektyw był kupiony 2-3 dni temu.

Zapomniałbym jeszcze - na deser wykwintne apperacje wieczorne zaserwowane przez to szkiełko:

LINK DO FOTKI
    [bodajże F/2,8]

Pozdrawiam wszystkich wytrwałych, którzy przeczytali ten post i proszę o szybką poradę. Dziś mam zamiar coś z tym fantem zrobić.

Dodam jeszcze, że dotychczas nie miałem jakichkolwiek problemów ze sklepem www.cyfrowe.pl. Polecam ten sklep - miło szybko i solidnie.

Uzależniony Awatar Peri Noid
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Zacznę od końca - jakość na F/22 będziesz miał zwykle kiepską, bo to już jest poza limitem dyfrakcyjnym i dyfrakcja psuje rozdzielczość - według optyczne.pl na rozdzielczość na f/22 wynosi ok.60% maksymalnej.
    Co do pozostałych - moim zdaniem fotki nie są złe. Zauważyłem, że w większości pokazujesz crop-y z miejsc, na które nie ustawiałeś ostrości (ani nie są w płaszczyźnie ostrości, więc mogą wykraczać poza GO), więc nie jest dziwne, że nie wszystko jest super idealnie ostre (nie takie jak by się chciało).
    Reasumując - moim zdaniem wcale nie jest źle.
    Praktica MTL 5B, RevueFlex 5005, PSix, EOS 30D+opcjonalna matówka z klinem, worek szkiełek, jakaś lampa i statyw :-)

Coś już napisał

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Peri Noid Zobacz posta
    Zacznę od końca - jakość na F/22 będziesz miał zwykle kiepską, bo to już jest poza limitem dyfrakcyjnym i dyfrakcja psuje rozdzielczość - według optyczne.pl na rozdzielczość na f/22 wynosi ok.60% maksymalnej.
    Co do pozostałych - moim zdaniem fotki nie są złe. Zauważyłem, że w większości pokazujesz crop-y z miejsc, na które nie ustawiałeś ostrości (ani nie są w płaszczyźnie ostrości, więc mogą wykraczać poza GO), więc nie jest dziwne, że nie wszystko jest super idealnie ostre (nie takie jak by się chciało).
    Reasumując - moim zdaniem wcale nie jest źle.
    One nie są złe ? Już mój KIT rysuje lepiej, nie wspominając o 24-105mm. A ostrość ustawiana dokładnie w centrum kadru. Problemów z BF/FF nie ma - sprawdzałem dzisiaj.

Jeszcze jedno pytanko - czy chroni mnie ustawa o ochronie praw konsumenta, dopuszczająca zwrot obiektywu w terminie 7 dni ? (odbiór osobisty)

Pełne uzależnienie Awatar aptur

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jsemeniuk Zobacz posta
    Jeszcze jedno pytanko - czy chroni mnie ustawa o ochronie praw konsumenta, dopuszczająca zwrot obiektywu w terminie 7 dni ? (odbiór osobisty)
    Nie wiem gdzie to wyczytałeś ale coś takiego jak zwrot towaru nie istnieje. Chyba że kupowałeś wysyłkowo. Jeśli ktoś godzi się na ewentualny zwrot towaru to jest to tylko dobra wola sprzedawcy.
    Co do zdjęć to IMO zbyt wiele oczekujesz po tym obiektywie. Zdjęcia są akceptowalne a jeśli Twój KIT robi lepsze to gratuluje egzemplarza.
    Ostatnio edytowane przez aptur ; 28-07-2007 o 14:13

Coś już napisał

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez aptur Zobacz posta
    Co do zdjęć to IMO zbyt wiele oczekujesz po tym obiektywie. Zdjęcia są akceptowalne a jeśli Twój KIT robi lepsze to gratuluje egzemplarza.
    Przepraszam, ale żeby tak wyglądały zdjęcia PO WYOSTRZENIU??
    ZE SZKŁA ZA 3700zł ??!! Chciałem kupić coś, co CHOĆ dorówna KITowi.

Na deser sample z KITa oraz tego badziewia:

17-55

KIT Te same parametry

Panowie, bez przesady, ale.... :-|

Domyślnie

Tutaj to masz definitywnie mydło na 17-55. Z kita to crop? Tylko nie pisz że parametry te same bo exif mówi co innego.

Uzależniony Awatar iREM
    Miasto
    Gdansk, Poland, Europe, Earth

Domyślnie

Kurcze, bardzo współczuję, może próbuj dogadać się z chłopakami, żeby wymienić na coś innego (choćba za dopłatą). Ja dokonywałem (też u nich) takiego zakupu przez ponad pół roku. Już prawie kupowałem Tokinę. Już tuż tuż. Ale egzemplarz miał takie mydło, że był gorszy od kita. Wybrałem traktor. I do dziś jestem zadowolony.
    Jeśli jesteś z Trójmiasta, to spróbuj śmignąć do chłopaków i pogadać z nimi, co Ci szkodzi. Szanse małe, ale...
    Wszystko można zrobić lepiej.
    www.irem.pl | 500px | foty.irem.pl

Pełne uzależnienie Awatar paweleverest
    Miasto
    Zawiercie

Domyślnie

niezanm tego szkła ( 17-55 ) kita miałem przez 2 lata jako jedyny obiektyw i nie narzekałem na niego. Generalnie moja rada jest taka :skoro kupiłes to w sklepie masz gwarancje i rachunek to nie rób wiecej testów tylko wysyłaj na żytnią tam ci skalibrują albo wymianią w ramach gwarancji szkoda sie stresować

Początki nałogu

Domyślnie

mi się wydaje że sprzedawca nie może być na tyle bezczelny zeby go odsyłać do serwisu na miesiąc - POWINIEN WYMIENIĆ OD RĘKI!

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez franker Zobacz posta
    mi się wydaje że sprzedawca nie może być na tyle bezczelny zeby go odsyłać do serwisu na miesiąc - POWINIEN WYMIENIĆ OD RĘKI!
    Bezczelność nie ma tutaj nic do rzeczy. Ewentualna wymiana na inny egzemplarz odbywa się tylko jeśli sprzedawca wykaże dobrą wolę. Nie ma podstaw prawnych które by do tego zmuszały. Biorąc pod uwagę, że jest to dość drogi obiektyw nie sądzę aby mieli taki drugi na stanie. Najlepiej przed zakupem uzyskać zapewenienie, że taka ewentualna wymiana jest możliwa lub.. kupić wysyłkowo.

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów