ja na twoim miejscu zrobilbym tak, zgrywam foty ktore tu pokazales na cd, pakuje to wszystko, jade, pokazuje i zadam wymiany na inny-sprawny obiektyw...no bez jaj kochani nie wmawiajcie czlowiekowi ze szklo za 3700 jest gorsze od kita....albo odeslij je do sprzedawcy z info zeby wymienili na sprawny egzemplarz.
W skrocie - interesuje Cie "USTAWA z dnia 27 lipca 2002 r. o szczególnych warunkach sprzedaży konsumenckiej oraz o zmianie Kodeksu cywilnego." Jak masz ochote ta ja sobie przeczytaj, nie jest jakos szczegolnie dluga ani skomplikowana.
Troche szkoda ze nie kupiles "na odleglosc" bo wtedy procedura bylaby jeszcze prostsza
Zglaszasz sprzedawcy sprawe (niezgodnosc towaru z umowa, właściwości towaru nie odpowiadają właściwościom cechującym towar tego rodzaju czyli w tym wypadku ta wlasciwoscia bedzie brak ostrosci, idealnie gdybys np. mogl wykazac ze inne obiektywy robia bardziej ostre zdjecia niz ten pechowy, stad lepiej jakbys mial porownanie z innym/innymi 17-55), na pismie zglaszasz sprzedawcy zadanie naprawy lub wymiany sprzetu (Ty wybierasz, IMHO raczej wymiana na nowy) no i zobaczymy co robi sprzedawca.
Dopiero po wyczerpaniu tej drogi przysluguje ci roszczenie o obnizenie ceny albo prawo do odstapienia od umowy
Jakbys sie nie czul na silach to pomoze miejski/powiatowy rzecznik konsumentow - zdecydowanie taniej niz najety prawnik[choc nie powinienm tego w sumie pisac
]
Plastikowa puszka i kilka tanich szkiełek
mi się wydaje że sprzedawca nie może być na tyle bezczelny zeby go odsyłać do serwisu na miesiąc - POWINIEN WYMIENIĆ OD RĘKI!
Bezczelność nie ma tutaj nic do rzeczy. Ewentualna wymiana na inny egzemplarz odbywa się tylko jeśli sprzedawca wykaże dobrą wolę. Nie ma podstaw prawnych które by do tego zmuszały. Biorąc pod uwagę, że jest to dość drogi obiektyw nie sądzę aby mieli taki drugi na stanie. Najlepiej przed zakupem uzyskać zapewenienie, że taka ewentualna wymiana jest możliwa lub.. kupić wysyłkowo.
Plastikowa puszka i kilka tanich szkiełek
Witam szczęśliwego posiadacza tego samego obiektywu, który i ja posiadam.
Jakże wielkie i było moje rozczarowanie gdy obejrzałem zdjęcia ślubne. Totalny brak ostrości. I gdy porównałem ze zdjęciami które robiłem do tej pory Olympusem E500, to chce mi się wyć, co z tego że jasne szkło jak nie ostre, i podzielam zdanie kolegi na temat tego szkła 2,8 IS.
Mi zdarzyło się coś takiego że przy IS on 1/60 F4 poczułem dziwne kliknięcie w obiektywie i mym oczom ukazały się jakby dwa te same zdjęcia nałożone na siebie przysunięte o kilka-kilkanaście pikseli.
Także bardzo bym prosił kolegę o wiadomość na maila xpiszek@interia.pl jak poszło na żytniej,
Pozdrawiam