Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 50

Wątek: Canon 17-55 mm F2.8 IS i pewna smutna historia :-(

Coś już napisał Awatar setes
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jsemeniuk Zobacz posta
    ****ica mnie bierze, zrobiłem kolejne cropy
    Przepraszam za wyrażenie ale mnie to cholernie męczy :sad:
    Przepraszam, ale żeby kilka dni po zakupie odsyłać do szkło serwisu na Żytniej? Śmiech na sali... Tutaj chyba obowiązuje wymiana na sprawny egzemplarz u sprzedawcy (nie wiem, nie znam się na prawie)

Szczerze to już mi się żygać chce jak patrzę na ten obiektyw, a jak biorę do rąk KITa to aż mi się mordka uśmiecha.

Pozdrawiam i czekam na pomoc, jakąkolwiek. W razie czego wynajmę prawnika, dobrze zapłacę :rolleyes:
    Nie jestem prawnikiem, ale wydaje mi sie ze powinienes probowac wymienic lub zwrocic obiektyw powolujac sie na "niezgodnosc towaru z umowa".
    To chyba "swieze" prawo konsumenckie i czasem lepsze niz gwarancja.

Pozdrawiam
    Pawel,

Coś już napisał
    Miasto
    poza PL---Dublin

Domyślnie

ja na twoim miejscu zrobilbym tak, zgrywam foty ktore tu pokazales na cd, pakuje to wszystko, jade, pokazuje i zadam wymiany na inny-sprawny obiektyw...no bez jaj kochani nie wmawiajcie czlowiekowi ze szklo za 3700 jest gorsze od kita....albo odeslij je do sprzedawcy z info zeby wymienili na sprawny egzemplarz.

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Poznan / Swarzedz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jsemeniuk Zobacz posta
    Mam do Was prośbę, w poniedziałek jadę walczyć o sprawne szkło... jakich argumentów użyć, aby bezproblemowo uznano moją reklamację ?

Przepraszam, ale żeby kilka dni po zakupie odsyłać do szkło serwisu na Żytniej? Śmiech na sali... Tutaj chyba obowiązuje wymiana na sprawny egzemplarz u sprzedawcy (nie wiem, nie znam się na prawie)

Szczerze to już mi się żygać chce jak patrzę na ten ob
    W skrocie - interesuje Cie "USTAWA z dnia 27 lipca 2002 r. o szczególnych warunkach sprzedaży konsumenckiej oraz o zmianie Kodeksu cywilnego." Jak masz ochote ta ja sobie przeczytaj, nie jest jakos szczegolnie dluga ani skomplikowana.
    Troche szkoda ze nie kupiles "na odleglosc" bo wtedy procedura bylaby jeszcze prostsza

Zglaszasz sprzedawcy sprawe (niezgodnosc towaru z umowa, właściwości towaru nie odpowiadają właściwościom cechującym towar tego rodzaju czyli w tym wypadku ta wlasciwoscia bedzie brak ostrosci, idealnie gdybys np. mogl wykazac ze inne obiektywy robia bardziej ostre zdjecia niz ten pechowy, stad lepiej jakbys mial porownanie z innym/innymi 17-55), na pismie zglaszasz sprzedawcy zadanie naprawy lub wymiany sprzetu (Ty wybierasz, IMHO raczej wymiana na nowy) no i zobaczymy co robi sprzedawca.
    Dopiero po wyczerpaniu tej drogi przysluguje ci roszczenie o obnizenie ceny albo prawo do odstapienia od umowy

Jakbys sie nie czul na silach to pomoze miejski/powiatowy rzecznik konsumentow - zdecydowanie taniej niz najety prawnik [choc nie powinienm tego w sumie pisac ]
    Plastikowa puszka i kilka tanich szkiełek

Pełne uzależnienie Awatar aptur

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez lukasz_p Zobacz posta
    Zglaszasz sprzedawcy sprawe (niezgodnosc towaru z umową
    Przecież oni i tak to wyślą na żytnią Moja rada - wyślij obiektyw sam. Będzie szybciej i mniej stresu.

Początki nałogu

Domyślnie

mi się wydaje że sprzedawca nie może być na tyle bezczelny zeby go odsyłać do serwisu na miesiąc - POWINIEN WYMIENIĆ OD RĘKI!

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez franker Zobacz posta
    mi się wydaje że sprzedawca nie może być na tyle bezczelny zeby go odsyłać do serwisu na miesiąc - POWINIEN WYMIENIĆ OD RĘKI!
    Bezczelność nie ma tutaj nic do rzeczy. Ewentualna wymiana na inny egzemplarz odbywa się tylko jeśli sprzedawca wykaże dobrą wolę. Nie ma podstaw prawnych które by do tego zmuszały. Biorąc pod uwagę, że jest to dość drogi obiektyw nie sądzę aby mieli taki drugi na stanie. Najlepiej przed zakupem uzyskać zapewenienie, że taka ewentualna wymiana jest możliwa lub.. kupić wysyłkowo.

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Poznan / Swarzedz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez aptur Zobacz posta
    Przecież oni i tak to wyślą na żytnią Moja rada - wyślij obiektyw sam. Będzie szybciej i mniej stresu.
    Jesli bedzie zadal naprawy - zapewne tak. Jesli wymiany na nowy - niekoniecznie.
    Poza tym nalezaloby odroznic roszczenia z ustawy ktora przywolalem (niezgodnosc towaru z umowa) od uprawnien z gwarancji /IMHO w tej sytuacji lepiej to pierwsze/

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez lukasz_p Zobacz posta
    Jesli bedzie zadal naprawy - zapewne tak. Jesli wymiany na nowy - niekoniecznie.
    Poza tym nalezaloby odroznic roszczenia z ustawy ktora przywolalem (niezgodnosc towaru z umowa) od uprawnien z gwarancji /IMHO w tej sytuacji lepiej to pierwsze/
    Z tego co mi wiadomo to wymiana na inny egzemplarz następuje gdy naprawa nie jest możliwa. Ządać wymiany oczywiście można ale sprzedawca nie jest do tego zobowiązany. Zresztą najlepiej porozmawiać bezpośrednio ze sprzedawcą.

xpliszek
    Guest

Domyślnie

Witam szczęśliwego posiadacza tego samego obiektywu, który i ja posiadam.
    Jakże wielkie i było moje rozczarowanie gdy obejrzałem zdjęcia ślubne. Totalny brak ostrości. I gdy porównałem ze zdjęciami które robiłem do tej pory Olympusem E500, to chce mi się wyć, co z tego że jasne szkło jak nie ostre, i podzielam zdanie kolegi na temat tego szkła 2,8 IS.
    Mi zdarzyło się coś takiego że przy IS on 1/60 F4 poczułem dziwne kliknięcie w obiektywie i mym oczom ukazały się jakby dwa te same zdjęcia nałożone na siebie przysunięte o kilka-kilkanaście pikseli.
    Także bardzo bym prosił kolegę o wiadomość na maila xpiszek@interia.pl jak poszło na żytniej,
    Pozdrawiam

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Poznan / Swarzedz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez aptur Zobacz posta
    Z tego co mi wiadomo to wymiana na inny egzemplarz następuje gdy naprawa nie jest możliwa. Ządać wymiany oczywiście można ale sprzedawca nie jest do tego zobowiązany.
    Oczywiscie, jednak zawsze lepiej jest zadac wiecej...

Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów