Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 31

Wątek: głębia ostrości w kitowym obiektywie 350D

Bywalec Awatar Dragunov
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Myślę, że 50/1.8 to dobre rozwiązanie w przypadku ograniczonego budżetu. Ostatnio poleciłem to szkło znajomemu zamiast kita i jest bardzo zadowolony. Na pewno lepiej sprawdzi się jako szkło portretowe niż obiektyw kitowy, a oprócz tego dostajesz trochę więcej światła, czasami bardzo przydatna opcja.
    7D l EOS 30 Date l sure shot WP-1 l 40/2.8 l SPEEDLITE 580EXll l MAMIYA RB67 + SEKOR 90/3.8
    http://piotrplyszewski.pl/

kaska sz
    Guest

Domyślnie

panowie postanowiłam postawić na 50/1.8. Jedyna wątpliwość to czy brać "kita" czy ktoś z was focił na początku takim obiektywem? oczywiście zdaje sobie sprawe ze to tylko startowe szkło ale czy jest aż tak źle?

Pełne uzależnienie Awatar solti
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Jak za te pieniądze to optycznie kit jest wręcz rewelacyjny! Mechanicznie niestety znacznie gorzej, ale fotki da się nim robić naprawdę przyzwoite. W tej kwocie np. do krajobrazów niezastąpiony.
    Sprzęt jest ważny, ale ważniejsze są chęci i umiejętności Niestety ja mam tylko chęci
    galeria na forum Canon-board
    galeria na stronie lotnictwo.net.pl
    galeria.solti.pl

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kaska sz Zobacz posta
    panowie postanowiłam postawić na 50/1.8. Jedyna wątpliwość to czy brać "kita" czy ktoś z was focił na początku takim obiektywem? oczywiście zdaje sobie sprawe ze to tylko startowe szkło ale czy jest aż tak źle?
    Kit jest bardzo przyzwoity i zdecydowanie trzeba go kupić, o ile nie planujesz kupić czegoś droższego na jego miejsce. 50 na cropie nie jest w żadnej mierze obiektywem standardowym i do większości codziennych zastosowań jest za wąski. Sam do niedawna robiłem kitem, a 50/1.8 używam do dziś (aczkolwiek rzadko).

Jak wszyscy wklejają sampelki to i ja coś wrzucę
    http://plfoto.com/574072/zdjecie.html
    http://tomaszg.pl/foto/05Kopysc/img_9981.html
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Początki nałogu Awatar michal.s
    Miasto
    Rzeszów

Domyślnie

Tak, 50/1,8 jest za te pieniądze bardzo dobrym szkłem.
    Głębie ostrości uda się się osiągnąć zadowalającą.

Też rzucę samplami, portrety, ale mnie ludzi
    http://plfoto.com/1300609/zdjecie.html
    http://plfoto.com/1300604/zdjecie.html
    Pozdrawiam - Michał Słonczyński

Pełne uzależnienie Awatar minek
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez VanMurder Zobacz posta
    nie wiem skąd bierzesz te dane ale chyba nie z autopsji... a między 1.4 a 1.8 nie ma na 50 takiej różnicy ...
    dla poparcia tezy dwie fotki z 50mm
    (... tu fotki ...)
    jak tu rozmycie jest paskudne to ja przepraszam
    tabelka nie zawszę prawdę ci powie ...
    Ale tu są fotoszopowo rozjaśniane postacie, czy umiesz tak oświetlić? A jak to drugie, to zdradź, jak, bardzo proszę.

Uzależniony Awatar VanMurder

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez minek Zobacz posta
    Ale tu są fotoszopowo rozjaśniane postacie, czy umiesz tak oświetlić? A jak to drugie, to zdradź, jak, bardzo proszę.
    doświetlane blendą (srebrną) z lewej strony z dołu, światło odbite z okna
    czasami jak nie mam blendy pod ręką, ściągam obraz ze ściany lub jakieś zdjęcie w ramie (najlepsze są te z Ikea w plastikowych ramkach )proszę klienta o folie aluminiową a prawie każdy ma w domu, owijam folią zdjęty ze ściany płaski przedmiot i mam blendę, czasami celowo na sesję ubieram białą koszulę, działa prawie jak blenda szczególnie z bliskiej odległości np jak robię robie 85/1.8 działa genialnie... staram się robić (domowe) portrety w godzinach 10am-1pm kiedy światła w domu najwięcej kontrast wtedy jest super i nie trzeba prawie wyciągać w fotoszopie
    tu jest crop 100% oka dziewczynki z pierwszej fotki,
    widać w oku odbicie blendy, a paski wzięły się z tego że na oknie były żaluzje(takie szerokie drewniane) którymi mogłem dodatkowo manipulować kątem wpadającego przez okno światła
    mam nadzieje że opis się przyda
    więcej zdjęć z tej sesji tutaj
    Ostatnio edytowane przez VanMurder ; 29-07-2007 o 01:28

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Z moich doswiadczeń z tym 50/1.8 wynika, że to szkło bardzo nie lubi ostrego kontrastowego światła (w każdym razie efekty są trudno przewidywalne). Za to świetnie spisuje się przy miękkim, rozproszonym. Takie ogólnikowe opinie zły/dobry bokeh są o tyle mało przekonujące, że to się potrafi bardzo mocno zmieniać w zależności od warunków w jakich się robi zdjęcie. 50-tka wg. mnie tak jak i zresztą kit są tak tanie, że nie waro rozważać czy warto bądź nie je kupować. No chyba że szkoda miejsca w szafie .
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Bywalec Awatar sowask8
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

własne z mocny swiatłem zauwayzłem pojawiaja sie dysorcje wokuł postaci nie wyglada to za ciekawie
    KIt jak najbardziej, sam mam dwa szkła, 50 to głownie portety a szerszy plan da ci kit bo czasem nie da rady sie odsunac na znaczna odległosc np kosciół<ławki ławki> i tak ze wzgledu na kolory i plastyke bedziesz montowac 50mm, a co do kwadratowego bokeh to nie zauwazyłem moze mi dorobili 2 listki wiecej?
    A co do głębi w KICIE to sam osądz nie jest tak zle
    Ostatnio edytowane przez sowask8 ; 29-07-2007 o 10:55
    Canon pełna klatka i do przodu

http://www.soowsen.blogspot.com

Pełne uzależnienie Awatar minek
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez VanMurder Zobacz posta
    doświetlane blendą (srebrną) z lewej strony z dołu, światło odbite z okna

Mimo wszystko, na wielu zdjęciach widzę wyraźną ,,aurę'' wokół postaci. Skąd to się bierze?
    ściana tam gdzie powinna być ciemniejsza, im bliżej głowy - tym jest jaśniejsza.
    Wyraźnie widać to na miniaturkach, np 2908vS, 2910, 2982, 3026 ...
    Nie żebym się czepiał, ale to dziwny efekt i rzuca się w oczy.

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów