Pokaż wyniki od 1 do 10 z 31

Wątek: głębia ostrości w kitowym obiektywie 350D

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Kup kita, nic lepszego poniżej tysiąca w zastępstwie nie dostaniesz, a coś poza 50 będzie przydatne.

Po wtóre - 50/1.8 nie rozmaże ładnie tła. Głębia będzie mała, ale rozmycie będzie bardzo często paskudne. Do ładnego rozmazania potrzeba co najmniej 50/1.4 lub 85/1.8.

Głębie na kicie policzysz np. tu: http://www.dofmaster.com/dofjs.html
    Przykład - na 55mm i f/5.6 robiąc z 2m masz ostrość na 30cm.
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Uzależniony Awatar VanMurder

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tomasz Golinski Zobacz posta
    Kup kita, nic lepszego poniżej tysiąca w zastępstwie nie dostaniesz, a coś poza 50 będzie przydatne.

Po wtóre - 50/1.8 nie rozmaże ładnie tła. Głębia będzie mała, ale rozmycie będzie bardzo często paskudne. Do ładnego rozmazania potrzeba co najmniej 50/1.4 lub 85/1.8.
    nie wiem skąd bierzesz te dane ale chyba nie z autopsji... a między 1.4 a 1.8 nie ma na 50 takiej różnicy ...
    dla poparcia tezy dwie fotki z 50mm
    jak tu rozmycie jest paskudne to ja przepraszam
    tabelka nie zawszę prawdę ci powie ...

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez VanMurder Zobacz posta
    nie wiem skąd bierzesz te dane ale chyba nie z autopsji... a między 1.4 a 1.8 nie ma na 50 takiej różnicy ...
    Znakomite zdjęcia, wystarczy obiekt ustawić troche dalej od tła, a to odpowiednio oświetlić tak jak zrobiłeś i tło bedzie pięknie zamazane. Myślenie w fotografii nie jest zakazane. Autoratywne opinie niekiedy biorą sie na tym forum nie z praktyki, a ilości napisanych postów albo wiedzy teoretycznej. Kolega pewnie myślał o mniejszej ilości listków w przysłonie MK II.

Pozdrowienia, swnw.

Pełne uzależnienie Awatar solti
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Tomkowi chodziło chyba o coś innego. Po prostu 50 1,8 ma zdecydowanie słabszy bokeh od 50 1,4 i 85 1,8. Na pewno nie miał na myśli GO. A że ma ten obiektyw, to chyba może co nieco na jego temat powiedzieć. Zresztą 85 1,8 też ma do porównania.
    Sprzęt jest ważny, ale ważniejsze są chęci i umiejętności Niestety ja mam tylko chęci
    galeria na forum Canon-board
    galeria na stronie lotnictwo.net.pl
    galeria.solti.pl

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Jednorodne tło jest łatwo rozmyć. Spróbuj czegoś takiego przy tle, które jest bardziej zróżnicowane i lepiej oświetlone.

Nigdzie nie napisałem, że 1.8 nie da się zrobić dobrego zdjęcia, tylko że często bokeh jest paskudny. Jeśli nie wiesz jeszcze o tym, to czeka Cię niemiła niespodzianka.
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tomasz Golinski Zobacz posta
    Jednorodne tło jest łatwo rozmyć. Spróbuj czegoś takiego przy tle, które jest bardziej zróżnicowane i lepiej oświetlone.

Nigdzie nie napisałem, że 1.8 nie da się zrobić dobrego zdjęcia, tylko że często bokeh jest paskudny. Jeśli nie wiesz jeszcze o tym, to czeka Cię niemiła niespodzianka.
    ...fotograf od tego ma nogi żeby sobie pochodzić i dobre tło do rozmazania znaleźć , dobranie tła jest tak samo ważne jak ustawienie modela
    nie twierdze że nie masz racji, ale fakt że bokeh w 1.8 jest może bardziej wymagający nie dyskwalifikuje tego szkła, koleżanka pytała o wariant budżetowy, a 50/1.8 takim właśnie jest ...
    pozdrawiam

Pełne uzależnienie Awatar minek
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

(... tu fotki ...)
    Ale tu są fotoszopowo rozjaśniane postacie, czy umiesz tak oświetlić? A jak to drugie, to zdradź, jak, bardzo proszę.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez minek Zobacz posta
    Ale tu są fotoszopowo rozjaśniane postacie, czy umiesz tak oświetlić? A jak to drugie, to zdradź, jak, bardzo proszę.
    doświetlane blendą (srebrną) z lewej strony z dołu, światło odbite z okna
    czasami jak nie mam blendy pod ręką, ściągam obraz ze ściany lub jakieś zdjęcie w ramie (najlepsze są te z Ikea w plastikowych ramkach )proszę klienta o folie aluminiową a prawie każdy ma w domu, owijam folią zdjęty ze ściany płaski przedmiot i mam blendę, czasami celowo na sesję ubieram białą koszulę, działa prawie jak blenda szczególnie z bliskiej odległości np jak robię robie 85/1.8 działa genialnie... staram się robić (domowe) portrety w godzinach 10am-1pm kiedy światła w domu najwięcej kontrast wtedy jest super i nie trzeba prawie wyciągać w fotoszopie
    tu jest crop 100% oka dziewczynki z pierwszej fotki,
    widać w oku odbicie blendy, a paski wzięły się z tego że na oknie były żaluzje(takie szerokie drewniane) którymi mogłem dodatkowo manipulować kątem wpadającego przez okno światła
    mam nadzieje że opis się przyda
    więcej zdjęć z tej sesji tutaj
    Ostatnio edytowane przez VanMurder ; 29-07-2007 o 01:28

Pełne uzależnienie Awatar minek
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

doświetlane blendą (srebrną) z lewej strony z dołu, światło odbite z okna

Mimo wszystko, na wielu zdjęciach widzę wyraźną ,,aurę'' wokół postaci. Skąd to się bierze?
    ściana tam gdzie powinna być ciemniejsza, im bliżej głowy - tym jest jaśniejsza.
    Wyraźnie widać to na miniaturkach, np 2908vS, 2910, 2982, 3026 ...
    Nie żebym się czepiał, ale to dziwny efekt i rzuca się w oczy.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez minek Zobacz posta
    Mimo wszystko, na wielu zdjęciach widzę wyraźną ,,aurę'' wokół postaci. Skąd to się bierze?
    ściana tam gdzie powinna być ciemniejsza, im bliżej głowy - tym jest jaśniejsza.
    Wyraźnie widać to na miniaturkach, np 2908vS, 2910, 2982, 3026 ...
    Nie żebym się czepiał, ale to dziwny efekt i rzuca się w oczy.
    prawie zawsze w swoich zdjęciach, mocno winietuje tło (min 30% Opacity),
    bardzo ładnie podkreśla to co podkreślone być powinno, a aura jest efektem ubocznym, którego w wydruku nie widać (na poprawnie skalibrowanym monitorze zresztą też) ... czyli nawiązując do twojego poprzedniego postu, to nie postacie są rozjaśniane, lecz tło przyciemniane, generalnie staram się używać wszystkich dostępnych środków, zarówno w procesie jak i w post-procesie.
    pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez VanMurder ; 30-07-2007 o 04:21

Uprawnienia umieszczania postów