a miales zalozony uv filtr?
wogole obudowa tego lensu jest dosyc pancerna ...nie wiem jak mozna sie postararac zebym cos tam wpadlo
a miales zalozony uv filtr?
wogole obudowa tego lensu jest dosyc pancerna ...nie wiem jak mozna sie postararac zebym cos tam wpadlo
6D 30D 35 85 70-200 430EX
Pozdrawiam
A jasne że miałem i to bardzo onan....ups, przepraszm, B+W
Pancerna to nie znaczy szczelna, pierścień ostrzenia, pierścień zoomu... a pył wlezie Ci wszędzie... tyle że mnie to lotto, jak zacznie zgrzypieć to go wyślę na Żytnią do czyszczenia a jak wróci będę focił dalej :-Dw ogole obudowa tego lensu jest dosyc pancerna ...nie wiem jak mozna sie postararac zebym cos tam wpadlo
Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj
A mi w sumie spadł dwa razy na glebę...Może dlatego stuka?
Witam !
Odgrzeje ten stary wątek bo mój 70-200 4,0L IS zaczął stukać, tyle że dla odmiany odgłosy dochodza tylnej części obiektyw ( a nie jak opisuje autor tego wątku z przedniej ). Jakoś miąlem ostatnio przerwe w użytkowaniu tego szkła ale nie przypominam sobie żeby aż tak wyrażnie coś tam "stukało" lub poruszłało się. Moze ktoś z użytkowników ma pod ręką taką zabawke i wykonał by dla mnie test porównawczy.
Tak swoją droga to gdzie w tym szkle znajduje się układ IS bo wg mnie tylko on mógłby byc przyczyną tych odgłosów ??
Co najwazniejsze obiektyw nadal dziła prawidłowo więc zbytnio nie jestem zmartwiony tym stukaniem ale byłbym wdzięczny za odpowiedż![]()
No to chyba mam coś nie tak bo u mnie z przodu jest cicho a styłu coś lata - ale zdjęcia in tak robi![]()