ten tamron jest głośniejszy od Canon kita? bo się zastanawiam nad podmianką.
ten tamron jest głośniejszy od Canon kita? bo się zastanawiam nad podmianką.
a 28-75 tak samo głośny? bo raz czytam, że to praktycznie to samo - tylko ogniskową się różnią, a innym razem, że to całkiem co innego
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
ja czasem wyceluje 17-50 w sufit i slucham tych milych, kojacych dzwieków, zabłebiajac się w marzeniach o USMaz do momentu az padnie bateria i znów gdy naładuje celuje w sufit, czasem w niebo gdyz dzwiek ten wspaniale komponuje sie w spiewem ptaków
![]()
Dodając do niego wlasnie klapniecie migawki i "puk" podnoszącej się lampy błyskowej mamy mini oriestre
Czasem gdy sąsiad wierci w scianie zastanawiam sie czy to na pewno wiertarka, moze tez ma Tamiego 17-50
P.S. Chciałem powiedzieć że dzwiek ten nie przeszkada podczas uzytkowania ani troche![]()
Mam pytanie, jako laik zupełny jeśli chodzi o Canona, słyszałem iż Tamrony lepiej współpracują z Nikonami a z Canonami bywają problemy, podkreślam to zasłyszane i nie wiem ile z tego jest prawdy, druga sprawa to zastanawia mnie porównanie ostrości tego szkła, a przede wszystkim prędkości i celności Autofocusa między tym Tamronem a Canon 17-55/2,8 IS USM - pomijam tu takie zalety iż z pewnością szkło Canona jest lepiej wykonane i pewnie trwalsze oraz to iż ma IS-a ....zastanawiam się po prostu jaka różnica dzieli te dwa szkła...bo cenowa znaczna, to że Tamron głośny wiem....a prędkość i celność AF?...słyszałem iż jednak wolniejszy od tego Canona...ale pojęcie wolniejszy jest bardzo szerokie, można być drugim na mecie a można być i 22-gim
Pozdrawiam
Ostatnio edytowane przez albercikk ; 13-09-2007 o 10:20
C - lustra, szkła i błysk
Jakie np.? Różne problemy mają różne przyczyny. Ja się z przytaczaną opinią np. nie spotkałem. W przypadku (17-50) typowe problemy (AF i rozrzut jakości) są AFAIK podobne w obu systemach.(...) słyszałem iż Tamrony lepiej współpracują z Nikonami a z Canonami bywają problemy(...)
Jak wystartowały tylko te dwa, to Tamron jest tym drugim(...) a prędkość i celność AF?...słyszałem iż jednak wolniejszy od tego Canona...ale pojęcie wolniejszy jest bardzo szerokie, można być drugim na mecie a można być i 22-gim (...)![]()
Nie wiem jaka obiektywna ocena Cię zadowoli i kto by się takiej podjął. Gdyby to było takie proste, to pewnie zamieszczaliby to w testach ;-)
AF Canon'a na pewno jest wyczuwalnie szybszy, cichszy i statystycznie celniejszy, i dopóki nie weźmiesz do ręki, i sam nie sprawdzisz, to raczej niewiele się dowiesz. Można np. powiedzieć, że szybkość w AF T.17-50 jest podobna do kit'a, a C.17-55 podobna (nie przymierzając) do np. C.24-105. Jeśli ktoreś miałeś w rękach, to wyczujesz o co chodzi, ale "na sucho" to IMO nikt tego nie opisze, bo wszystko zależy od przyjętych kryteriów, a są sytuacje i sytuacje ;-)
"Byłem na rajdzie. Stałem na zakręcie. C. trzymał ostrość prawie cały czas, T. czasami nie nadążał i X więcej zdjęć nie wyszło" - do tego możemy w najlepszym razie dojść (przykład oczywiście "z chmurki"), a to nadal spory kawałek od obiektywności....obiektywność... obiektywność, obiektywizm.. ciekawe słowa ;-)
Co do głośnośći T., to powiem od siebie tyle, że jest w wyczuwalnym stopniu (na tyle, że nie trzeba robić bezpośrednich konfrontacji) głośniejszy od kit'a (i ma inne brzmienie), ale praktycznych sytuacji gdzie TAKA różnica faktycznie by przeszkadzała, to jakoś za bardzo wyobrazić sobie nie potrafię. Jeśli jednak z jakiegoś przedziwnego powodu dla kogoś ta "głośność" jest priorytetem, to faktycznie (choć, jak mówią tu inni, są jeszcze gorsi zawodnicy w tej kategorii) i T 17-50 powinien ominąć łukiem (dla mnie to nadal niewyobrażalne w normalnych warunkach, choćby i kościelnych).
Ostatnio edytowane przez APP ; 13-09-2007 o 11:58
dzięki za wyjaśnienia, spodziewałem się że C będzie lepszy od T....nie chodziło mi o bardzo dokładne wyznaczenie różnic w prędkości i celności tego T i C.....chciałem tylko się dowiedzieć czy T odstaje w tych elementach bardzo znacznie, ale wnosząc po twojej wypowiedzi to ogromnej przepaści nie ma....jasne że lepiej mieć to szkiełko od C, ale o tym bedą tez decydować finanse, więc zobaczymy.
Pzdr
C - lustra, szkła i błysk
W "typowych" amatorskich sytuacjach (pomijając np. sport) różnica szybkości z pewnością nie zrekompensuje 2kpln (choć Canon dorzuca jeszcze IS i FTM, o czym nie zapominamy), ale żeby nie było niejasności - ta różnica JEST i jest wyczuwalna. Do tego jeszcze te statystyki precyzji AF (z własnej praktyki z T 17-50 - faktycznie potrafi czasem zgłupieć, ale to głównie w słabszych warunkach oświetlenia {mam350D}, nt. C 17-55 to mam informacje tylko z sieci).
Ostatnio edytowane przez APP ; 13-09-2007 o 14:02