Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Wątek: capture one pro a cs3

Coś już napisał
    Miasto
    wroclaw

Domyślnie capture one pro a cs3

Chcac porzadnie wywolac RAWa,"wystarczy ""CS3 ,czy warto dokupic np.capture one pro ?

Bywalec Awatar Dragunov
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Nie wiem czy dalej jest promocja kart san diska z CP1 wersja LE, moim zdaniem warto kupić, bo to dobry soft do rawów. pzdr
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    chodzi o extreme III dla dokładności
    Ostatnio edytowane przez Dragunov ; 27-07-2007 o 00:14 Powód: Automerged Doublepost
    7D l EOS 30 Date l sure shot WP-1 l 40/2.8 l SPEEDLITE 580EXll l MAMIYA RB67 + SEKOR 90/3.8
    http://piotrplyszewski.pl/

Uzależniony Awatar miklo
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

A tam LE. Koniecznie Pro - lepiej brzmi przy opowieściach na piwku ;-)

aps1: ACR (czyli plugin do wołania rawów z PS) jest bardzo ok. C1 jest po prostu inny. Kwestia przyzwyczajenia głównie (i zasobów $, mnie na dużego PS nie stać i wywołanie 30 zdjęć na przykład bez Bridge jest zbyt upierdliwe - dlatego mam C1).

Uzależniony

Domyślnie

rawy z 350d C1 wołał super,otwarty raw wyglądał prawie tak jak i w DPP jeśli chodzi okolorystykę, natomiast obróbka z 30d i z 5D zupełnie mi nie podchodzi,są tak wyprane kolorystycznie że dałem sobie spokój i wróciłem do DPP którego ostatnia wersja jest ok
    Heniek

nxnx
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez heniek Zobacz posta
    rawy z 350d C1 wołał super,otwarty raw wyglądał prawie tak jak i w DPP jeśli chodzi okolorystykę, natomiast obróbka z 30d i z 5D zupełnie mi nie podchodzi,są tak wyprane kolorystycznie że dałem sobie spokój i wróciłem do DPP którego ostatnia wersja jest ok

musisz miec jakis problem z color managementem w ustawieniach
    niemozliwe jest zeby ten soft psul kolorystyke, jade caly czas na c1
    z wieloma aparatami i jest jak najbardziej ok!

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez nxnx Zobacz posta
    musisz miec jakis problem z color managementem w ustawieniach
    niemozliwe jest zeby ten soft psul kolorystyke, jade caly czas na c1
    z wieloma aparatami i jest jak najbardziej ok!
    ustawienia mam takie:

źle?
    Ostatnio edytowane przez heniek ; 04-08-2007 o 11:22
    Heniek

Domyślnie

wrzuc profil z s3 ja uzywam c1 do masowej produkcji PS d zadan speecjalnych

nxnx
    Guest

Domyślnie

na poczatek napisze cos poza tematem
    jezeli robisz foty na zamowienie mysle ze juz czas zaczac pracowac
    na 16 bitowych tiffach nie ograniczajac sie do sRGB (proponowalbym prophoto/przynajmnie adobreRGB)
    wywolujac 8 bitowe jpegi w sRGB tracisz "polowe" info o obrazie ktore daje raw.

w odpowiedzi na twoje ustawienia to proponuje zamiast sRGB w profilu monitora uzywac tego dedykowanego pod model przez producenta(jezeli nie kalibrujesz-na to wyglada), ktory na pewno znajdziesz na jego stronie. co do kolorow to mysle ze chodzi ci o to, ze w c1 nie widzisz tego co na lcd w aparacie, tak naprawde to ten soft nic nie spiera tylko pokazuje czysty obraz bez obrobek pod jpega w przeciwienstwie do lcd. dpp odczytuje ustawienia wywolania i z tego wzgledu wydaje ci sie ze kolorki są ładne

mysle ze jak poczytasz troche o RAW, jak obrabiac i co nam ten format oferuje nie bedziesz mial juz problemu z spranymi kolorkami
    chociazby tutaj: http://www.canon-board.info/showthread.php?t=12828

poza tym, jesli praktycznie wszystko zostawiasz tak jak bylo w aparacie
    profile, kolorystyka, krzywe itp , a korzystasz tylko z mozliwosci korekcji ekspozycji i balansu bieli to nie lepiej postarac sie o poprawne naswietlanie i wlasciwy balans bieli
    przy foceniu i dac sobie spokoj z RAWami?
    Ostatnio edytowane przez nxnx ; 04-08-2007 o 12:04

Uzależniony Awatar miklo
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez heniek Zobacz posta
    źle?
    Nie masz profilu monitora? Nie kalibrowałeś nic? Jeśli masz, to go wrzuć w ustawieniach C1.

Ja zauważyłem różnicę pomiędzy 350D a 20D w C1. Jest mniej kontrastowo i mniej nasycone. Ale wystarczy zagmerać levelsami, kontrastem i ekspozycją i jest zajebongowo. Za to, gdy teraz sięgam do starych RAWów z 350D, to nie wiem, co zrobić, żeby dobrze wyglądały. Są przekontrastowione i zmniejszanie kontrastu produkuje tylko mydlane efekty. Wolę to, co wyłazi z 20D. Zdecydowanie.

Uprawnienia umieszczania postów