Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Wątek: Przejściówki

Mieszany widok

dziwna_dziewczyna
    Guest

Domyślnie Przejściówki

Jestem dumną posiadaczką Canona D400 oraz killkunastu obiektywów Zenita (gwint). Potrzebuje przejścia na bagnet. Czy moglibyście doradzić gdzie znajdę niezbędne informacje na ten temat i jaki sprzęt polecacie?

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Na pewno jesli nie masz wyczucia w ustawianiu ostrości to adapter z potwierdzeniem ostrości EOS/M42 - około 200zł kosztuje.
    40D/BG-E2N | 17-40/4.0 L | 85/1.8 USM | 430 EX |
    Ktoś naruszył Twoje prawa?

Bywalec Awatar grzbiet
    Miasto
    Sosnowiec

Domyślnie

Podaj do jakich zastosowań, i czy na dużo Cie będzie stać.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Prosze modera o usunięcie - pomyłka z mojej strony
    Ostatnio edytowane przez grzbiet ; 26-07-2007 o 11:52 Powód: Automerged Doublepost

Uzależniony Awatar Peri Noid
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Zapraszam na to forum. Wystarczy użyć tam wyszukiwarki i wszystko będzie jasne jak słońce :-)
    Praktica MTL 5B, RevueFlex 5005, PSix, EOS 30D+opcjonalna matówka z klinem, worek szkiełek, jakaś lampa i statyw :-)

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dziwna_dziewczyna Zobacz posta
    Jestem dumną posiadaczką Canona D400 oraz killkunastu obiektywów Zenita (gwint). Potrzebuje przejścia na bagnet.
    Prosisz i masz :-)
    http://www.allegro.pl/search.php?str...8863&country=1

Cytat Zamieszczone przez dziwna_dziewczyna Zobacz posta
    Czy moglibyście doradzić gdzie znajdę niezbędne informacje na ten temat i jaki sprzęt polecacie?
    Jesli możesz poświęcić około 200zł, to warto wybrać adapter z chipem zapewniającym potwierdzenie ostrości.

Tak na marginesie, z nieznanych przyczyn chip ten jest zwany dandelionem; kiedy tenże dandelion to wg wikipedii zwykły dmuchawiec
    http://en.wikipedia.org/wiki/Dandelion
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Domyślnie

jeśłi posiadasz dużo szkieł od zenita to podejrzewam że umiesz ostrzyć manualnie (choć na zenicie jest matówka z klinem co pomaga..) a na 400D niestety jej brak wiec najlepiej powiedz skąd jestes a ktoś się znajdzie z okolic z przejściówką zwykła lub z dadelionem i albo je porównasz albo pobawisz się zwykł ai zobaczysz czy ci wychodzi jeśli nie to znak ze będziesz potrzebowała z potwierdzeniem ostrości... i po sprawie
    Canon 1D MK III, 300D x2| BG-E1 | Tokina 12-24 f/4 SPRZEDAM | Canon: 24-70 f/2,8 L | | 28 f/1.8 | 50 f/1.4 | 85 f/1.8 | 75-300 f/4-5.6 | 420EX |
    zamiennik RS-60E3 | EOS -> m42 | Revuenon 50 f/1,8 | MC 3M-5CA 8/500 | pierścionki | First Opticam PRO-6604G + inny badziewny trójnóg

www.nagor.prv.pl - FOTOblog.

Początki nałogu Awatar senner
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

mój dadelion tzn sama eektornika się połamała na pół (2 cześci - ta z 6 stykami osobno i ta z 2 osobno) ale skleiłem ją na pierścieniu kropelką i.. działa

in film we trust

dziwna_dziewczyna
    Guest

Domyślnie

Bardzo Wam wszystkim dziękuje, wybrałam zwykły adapter bez potwierdzania ostrości, koszt niewielki a wreszcie będzie można coś więcej popostrykać

inkah
    Guest

Domyślnie

ja jednak poleciłabym kupno dandeliona - duzo wiekszy komfort użytkowania obiektywów M42 - przy jakiejkolwiek wadzie wzroku nie ma sie 100 procentowej pewności że zdjecie bedzie ostre - przynajmniej ja nie odważylabym sie sama ostrzyc zdjec..

Bywalec Awatar Kaworu
    Miasto
    Stalinigród

Domyślnie

Oj tam, ja mam +0.5 na obu oczach i ostrzenie na M42 idzie praktycznie doskonale, brat ma -1 i tez mu dobrze idzie; Osobiscie wolałbym matówkę z kinem, dokladniejsza do manuala.

Uprawnienia umieszczania postów