Strona 4 z 9 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 85

Wątek: Wyższa szkoła jazdy dla fotografów ślubnych

Uzależniony Awatar mungo
    Miasto
    A, A

Domyślnie

Jak dla mnie pan filmowiec trochę źle zrozumiał założenia konstrukcyjne Tutaj doczepiamy dwie, takie same kamery i filmujemy równolegle. Następnie składamy tak te dwa filmy podczas obróbki cyfrowej i uzyskujemy niepowtarzalne wrażenia z oglądania ceremoni ślubnej na telewizorze w... 3D!
    No i zbiera się chmura. Czarna. Canon/Velbon DF 50/Svierdlovsk 4/Lubitel 166B/Ami 66/Zorka 5
    Mówcie, bo kiedyś będę robił takie zdjęcia i takie, i takie, i takie, i takie, a to wszystko tylko kwestia czasu, bo póki co robię takie zdjęcia.
    Zaczątek portfolio: link

Bywalec
    Miasto
    Tarnów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez DoMiNiQuE Zobacz posta
    Co Wy tam wiecie o profesionalizmie

(osobiscie bylem swiadkiem identycznej sytuacji na slubie mojej kuzynki )
    gosc pewnie po prostu robi zdjecie na okladke plyty dvd dla mlodych:P i sie jescze lustra nie dorobił
    Pkt 8 regulaminu forum

Sprzęt: Canon 40D + Canon 350D+BG-E3 + Sigma 10-20; Tamron 17-50mm f/2.8 XR; 70-200 f/2.8L; Speedlite 580EX II + 430EX; 16+8+4+2+1 GB CF Kingston Elite Pro, itd...

Coś już napisał Awatar 3SA

Domyślnie

Człowiek-orkiestra, trąba i cymbały w jednym. Mógł jeszcze sobie stułę przewiesić i skasowałby kolejne kilka stów.

Jak coś jest do wszystkiego to jest do niczego. Takie czasy, że nie ważna jest jakość lecz ilość.

Pełne uzależnienie Awatar ripek

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez speed555 Zobacz posta
    gosc pewnie po prostu robi zdjecie na okladke plyty dvd dla mlodych:P i sie jescze lustra nie dorobił
    A może to leica z noctiluxem? Może to profesjonalista w kamuflażu ? :>
    Canon G10, WP-DC28, :grin: 5d mkIII:grin: 5d mkI 17-40L 24LII 35L 85LII 580II

Coś już napisał

Domyślnie Mnie to nie śmieszy...

jak zobaczyłem te dwie foty gości z kamerą i jednoczesnie foto, to poraziło mnie, oczywiście: kazdy może robić co chce i klient ma prawo wyboru, ale są pewne granice... mnie to nie śmieszy...

Pełne uzależnienie Awatar schabu
    Miasto
    Rzeszów

Domyślnie

my się nie śmiejemy - to śmiech przez łzy
    Na której strefie chcesz dostać porannego tosta?

fotografia biznesowa

Domyślnie

Dziś akurat odpoczywam od ślubów ale kolega w gości poszedł i relacjonuje wyczyny "specjalisty". Ślub się zaczął o 15 a podobno jeszcze ani jednej fotki bez jarania lampą nie zrobił :<

Pełne uzależnienie Awatar minek
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ripek Zobacz posta
    Dziś akurat odpoczywam od ślubów ale kolega w gości poszedł i relacjonuje wyczyny "specjalisty". Ślub się zaczął o 15 a podobno jeszcze ani jednej fotki bez jarania lampą nie zrobił :<
    No i co? A skąd wiesz, czy nie ma tej lampy na zasadzie ,,doświetlania krajobrazu''?

Bywalec Awatar LemonR
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Czy wy się naprawdę przejmujecie, że ktoś ciągnie dwie sroki za ogon? Przejmujecie się nie waszymi klientami? Dla mnie każdy mógłby wyglądać jak ci ze zdjęć. Każdy oprócz mnie. A tak w ogóle to oceniacie zdjęcia po wyglądzie fotografa, po tym jaki ma sprzęt, po tym czy jara lampą czy nie. w Innych postach piszecie "to nie sprzęt zdjęcia robi tylko fotograf" Pokażcie ich foty i wtedy się pośmiejmy. A może nie? :-)

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez minek Zobacz posta
    No i co? A skąd wiesz, czy nie ma tej lampy na zasadzie ,,doświetlania krajobrazu''?
    Ahh mhm .. to teraz tak sie robi zdjęcia. Rozumiem ;>

Cytat Zamieszczone przez LemonR Zobacz posta
    "to nie sprzęt zdjęcia robi tylko fotograf"
    Wygodne stwierdzenie - tak wygodne że czasami stosowane wg. konkretnej potrzeby zarówno "za" i "przeciw" sprzętowi :>

To ja napiszę inaczej - to "fotograf psuje zdjęcia używając źle/nadmiernie sprzętu".
    Mnie się zdarza zdjęcie spaprać i wtedy nie oddaję go, ląduje w szufladce pt. "co zrobiłem źle - jak tego uniknąć". I to normalne bo kiedy przestajemy się uczyć to albo jesteśmy geniuszami albo genialne mniemanie o sobie

Cała sprawa rozbija się o ludzi którzy tak nie myślą, którzy idą na ślub jako fotografowie, robią zdjęcia w taki sposób jak na załączonych obrazkach myśląc że fotografia i film 2w1 jest jak szampon - lepszy i tańszy,

- Którzy na weselu uważają się za pełnoprawnego gościa pijąc z ludźmi a przecież są w pracy.

- Którym kończy się bateria w połowie ślubu w głównym body i robią kompaktem nawet nie swoim !!!! (sprawdzone z autopsji)

- Którzy po powrocie do domu zgrywają zdjęcia bezpośrednio z aparatu na CD i myślą że to jest finalny produkt który można oddać Młodym.

Sprzęt sprzętem ale c'omon! jakieś wrażenie taka osoba pozostawia po sobie. I to wrażenie jest w większości przypadków wprost proporcjonalne do jakości zdjęć.

Wiem wiem - są ludzie których nie stać na kogoś droższego (w domyśle lepszego). Są ludzie którzy uplasowali się w takim segmencie cenowym ale nie zwalnia ich to od bycia profesjonalistą jeśli nie w kwestii sprzętu to chociaż w kwestii zachowania i szacunku wobec klienta.

Co do sprzętu. Zaliczam się do grupy, która uważa że dobry całościowy reportaż ze ślubu bez dobrego sprzętu jest ciężki do zrobienia. O ile za dnia, w plenerze nie ma większego problemu to schody zaczynają się w kościele.

Ja w tym momencie mam problem. Mój podstawowy zoom ma światło f/4 i jakbym się nie starał to nie zrobię z niego 2.8 siłą woli W kościele czasami jest za ciemny i pomagam sobie lampą. To kwestia sprzętowa i tego nie przeskoczę bez kupna jaśniejszego szkiełka.

Tak więc sprzęt jest ważny. Bo on ma pomagać a nie ograniczać naszą kreatywność.
    Ostatnio edytowane przez ripek ; 05-08-2007 o 17:10

Strona 4 z 9 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów