Strona 4 z 6 PierwszyPierwszy ... 23456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 56

Wątek: Rowerem po Europie

Mieszany widok

Domyślnie

jest sporo darmowych map GPS (najczęściej pod Garmina, sam takich używam), dotyczy tonawet całkiem egzotycznych miejsc. GPS ma tę zaletę, że można nawigować na punkt, a nie "po drodze" (kto używa wie o co chodzi). Sam jeżdżę rowerem w taki sposób. Przed wyjazdem można się przygotować tak, że trudno będzie się zgubić. Jako GPS jakiś 60CX i deszcz itp. nie przeszkadza. Na komplecie paluszków wytrzymuje około 18h ciągłej pracy, to nie ma problemu (parę kompletów, albo zakupy na trasie, takie baterie to nie problem). Zdjęcia sat. i mapy mają też zalety, ale ma to wszystko GPS. W razie czego OziExplorer i nie ma problemu

Uzależniony Awatar mkwiek
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

a takie pytanie - co oprócz TomToma można zainstalować na Symbianie? TomTom - program rewelacyjny ale pokrycie Polski przez mapę fatalne
    I am FX

Pełne uzależnienie Awatar sal
    Miasto
    Gdzieś w lesie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mkwiek Zobacz posta
    a takie pytanie - co oprócz TomToma można zainstalować na Symbianie? TomTom - program rewelacyjny ale pokrycie Polski przez mapę fatalne
    E tam fatalne.
    Na najnowszej mapie nie jest tak źle - 40%.
    Co nie zmienia faktu, że ciągle się to nie nadaje jako nawigacja rowerowa.
    Za to na tzw. Zachodzie Europy, TomTom jest nie do pobicia.
    Niestety po wprowadzeniu aktualnej promocji (20% rabatu na mapy), mapa wschodniej Europy zniknęła z dostępnych, a TomTom nabrał wody w usta...
    Pewnie wróci jak się skończy promocja :-(
    Czasu nie mam, ale mam kompakt...

Bywalec
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez liquidsound Zobacz posta
    Witam. Wpadl mi do glowy szalony pomysl, aby wybrac sie grupa rowerami po europie. Spakowac namioty, pare ciuchow, spiwory, sprzet i ruszyc przed siebie. Ma ktos jakies doswiadczenia w tej materii?? Moze posluzyc dobra rada??
    No więc ja już mam 2 takie wyprawy za sobą.
    A znajomi więcej. (http://www.wyprawa.info/)
    Ogólnie ilość bagażu zależy od tego ile chcesz wydawać i ile jedzenia wezmiesz z Polski. Polecam wzięcie kaszek mleczno-ryżowych (takich dla dzieci) i trochę sosów. Resztę powinieneś kupić na miejscu.
    Co do namiotu to przyjrzyj się ofercie Marabuta (MSZ bardzo dobra polska firma).
    Jeżeli chodzi o nawigację to nam w 99% przypadków starczała mapa papierowa i pytanie się tubylców o trasę.

A to jako ciekawostka:
    http://wildworks.co.nz/csr/

No i zdjęcia z mojego ostatniego wyjazdu:
    http://www.brynski.pl/v/Wakacje/Rowery2007/
    Maciek Bryński
    Strona domowa Galeria

Początki nałogu
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Ewg - na wschodzie wygląda to mniej więcej tak: Czechy - 40%; Słowacja - ok. 40%, Polska - ok. 35%
    Dlatego kupujesz najnowszą nokię 330 z najnowszą automapą. 99.9% pokrycia polskich dróg. Jeżeli chodzi o Europę zachodnią to jest tak samo doskonała jak w Tomtomie, bo na tych samych bazach oparta.

A jeszcze lepszym rozwiązaniem byłby jakiś palmtop, na przykład asus a639 i na niego wgrać automapę.

Europa wschodnia zawsze była potraktowana po macoszemu. Z tego co kojarzę, to w Tomtomie też nie jest jakoś super rozwiązana.
    Ostatnio edytowane przez PrzemeS ; 29-07-2007 o 18:28
    Ślubna
    No i niestety N.

Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez PrzemeS Zobacz posta
    Dlatego kupujesz najnowszą nokię 330 z najnowszą automapą. 99.9% pokrycia polskich dróg. Jeżeli chodzi o Europę zachodnią to jest tak samo doskonała jak w Tomtomie, bo na tych samych bazach oparta.

A jeszcze lepszym rozwiązaniem byłby jakiś palmtop, na przykład asus a639 i na niego wgrać automapę.

Europa wschodnia zawsze była potraktowana po macoszemu. Z tego co kojarzę, to w Tomtomie też nie jest jakoś super rozwiązana.
    no niestety. mam tomtoma na symbianie i jest ok, ale tylko w centrum miast. wsie też są ale tylko główne drogi. mimo tego, że mapę mam z kwietnia to już kilka razy kazał mi jechać tam gdzie nie można albo nagle na ekranie wyświetlała się zielona plansza z napisem brak drogi. a ja np byłem na skrzyżowaniu głównych dróg w Podolanach na rajdzie subaru
    po za tym na tej mapie nawigacja na punkt współrzędnych jest nieaktywne
    I am FX

Pełne uzależnienie
    Miasto
    3city

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mkwiek Zobacz posta
    no niestety. mam tomtoma na symbianie i jest ok, ale tylko w centrum miast. wsie też są ale tylko główne drogi. mimo tego, że mapę mam z kwietnia to już kilka razy kazał mi jechać tam gdzie nie można albo nagle na ekranie wyświetlała się zielona plansza z napisem brak drogi. a ja np byłem na skrzyżowaniu głównych dróg w Podolanach na rajdzie subaru
    po za tym na tej mapie nawigacja na punkt współrzędnych jest nieaktywne
    jak na długą wycieczkę rowerową to chyba taka mapa w komórce nie bardzo by się zdała. Mam nokie 6600 i tomtoma zainstalowanego, to muszę powiedzieć że jak taki tomtom chodzi to bateria szybko mi pada. Potrzebne byłoby jakieś źródło prądu żeby przy każdym postoju ładować komórkę i gps'a

Pozdr
    Loty widokowe nad morzem - teraz mnie pochłaniają, 1Ds kurzy się na półce...

Początki nałogu
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

mkwiek -> Bo TT zawsze miał kiepskie pokrycie polskich dróg. 40% w porównaniu do 99% automapy to jest żenada.

Ponoć nowa automapa jest oparta na wojskowych podkładach geodezyjnych i są nawet ścieżki rowerowe, o których istnieniu nawet nikt nie ma pojęcia

Jeszcze rok temu wiele osób kupowała palmtopa z odbiornikiem i na karty pamięci wrzucało się automapę i Tomtoma, aby mieć super polskę i super europę zachodnią. Teraz wystarczy najnowsza automapa.
    Nie wiem, czy automapę można wrzucić na symbiana, ale wydaje mi się, że tak, chociaż nie dam sobie uciąć ręki.
    Ślubna
    No i niestety N.

Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez PrzemeS Zobacz posta
    mkwiek -> Bo TT zawsze miał kiepskie pokrycie polskich dróg. 40% w porównaniu do 99% automapy to jest żenada.

Ponoć nowa automapa jest oparta na wojskowych podkładach geodezyjnych i są nawet ścieżki rowerowe, o których istnieniu nawet nikt nie ma pojęcia

Jeszcze rok temu wiele osób kupowała palmtopa z odbiornikiem i na karty pamięci wrzucało się automapę i Tomtoma, aby mieć super polskę i super europę zachodnią. Teraz wystarczy najnowsza automapa.
    Nie wiem, czy automapę można wrzucić na symbiana, ale wydaje mi się, że tak, chociaż nie dam sobie uciąć ręki.
    jakbyś miał więcej info o wersji na symbiana daj znać
    I am FX

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

A nie dałoby się tej całej automapy mieć w pudełku typu TT? ;-)

Strona 4 z 6 PierwszyPierwszy ... 23456 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów