Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 24

Wątek: Ustawienie ISO w 400 D - potrzebna pomoc.

Domyślnie

Z instrukcji stronka 53 wynika, ze tryby całkowicie automatyczne nastawiają czułość ISO w zakresie 100-400, warto przejść na ustawienia manualne.

Uzależniony Awatar Avadra_K
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez piast9 Zobacz posta
    Przy odrobinie wprawy tryb Av przy świetle zastanym czy M z błyskiem działa jak należy a ma się pełną władzę nad aparatem, który nie udaje mądrzejszego od trzymającego go człowieka.
    Pięknie powiedziane

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Czyli wygląda na to, że dobrze ustawia ISO Może kolega przymyka obiektyw do 16-22 i stąd ISO 400? Takie przymykanie ma wielokrotnie gorszy wpływ na jakość zdjęcia niż ISO 400. Różnicę między 100, a 400 widać głównie na monitorze przy 100% powiększeniu. Odbitki do formatu 30x45 wychodzą przy ISO 400 znakomicie. Większych nie robiłem.

Początki nałogu Awatar Hellfire
    Miasto
    Koniaków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janczewski Zobacz posta
    Z instrukcji stronka 53 wynika, ze tryby całkowicie automatyczne nastawiają czułość ISO w zakresie 100-400, warto przejść na ustawienia manualne.
    Na zielonym zrobiłem w sumie może 20 zdjęć i jak było jasno to ISO 100, a jak otworzył lampę to ISO 400. ISO 200 nigdy nie dał, ale faktycznie tak jest napisane w instrukcji. Jeśli nie otwiera lampy i daje ISO 400 to coś jest nie tak. Przynajmniej tak mi się wydaje.

Bywalec Awatar CamelXP
    Miasto
    Norymberga

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fret Zobacz posta
    Może kolega przymyka obiektyw do 16-22 i stąd ISO 400?
    no to niech zdejmie dekielek i wtedy poprobuje w trybie pelnej automatyki nie ma mozliwosci recznego przymkniecia przyslony
    Czy gdybym powiedział Adamowi Mickiewiczowi: "Nie podoba mi się 'Pan Tadeusz' ", odżekłby: "Dawaj cwaniaku, pokaż swoją galerię epopei narodowych" ?

Początki nałogu Awatar senner
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pawelpaciorek Zobacz posta
    Dla mnie dziwne zachowanie to używanie funkcji auto lub "P" w takich aparatach

je nie uważam się za jakkolwiek dobrego fotografa ale ja osobiście używam prawie zawsze trybu P czasem M.
    czemu?
    załóżmy taką sytuację:
    potrzebuje krótkiego czasu ale nie wiem czy to ma być 2000 albo 320 czy może 500. używając Tv musiałbym najpierw ustawić po kolei wszystkie te czasy i patrzeć czy przesłona mi odpowiada i czy w ogóle nie jest za ciemno/jasno.
    w trybie P łapie paametry ekspozycji i kręcę kółkiem do tego 320 na ten przykład, patrzę jaką mam mieć dziurę i znajduję to co chcę - jak dla mnie szybciej niż Tv. a zaraz po tym zdjęciu mogę zechcieć zrobić następne zdjęcie w cieniu (załóżmy że coś się dzieje i trzeba wszystko uchwuycić) i gdybym ustawił coś na Tv to musiałbym jeszcze przestawiać (dajmy na to że z wcześniej ustawionym 320 zabrakło by mi dziury i znów kilka sekund na przestawienie na jakieś 60) a na P - pstryk - i jest z odpowiednim naświetleniem (załóżmy że światłomierz się nie pomylił)
    identycznie z Av.

a co do full manualów to z doświadczenia polecam zenita E (światłomierz selenowy nad obiektywem, niesprzężony) oraz zenita B (nigdy się nim nie bawiłem) - bez światłomierza w ogóle :]

Cytat Zamieszczone przez piast9 Zobacz posta
    Kiedyś aparaty miały wszystko ustawiane ręcznie i ludzie robili nimi zdjęcia nawet mając je pierwszy raz w ręce. Lepiej lub gorzej ale robili.
    a żeby w ogóle mieli je w ręce to najpierw raczej czytali coś o nich - dziś każdy (ok, znaczna większosć..) kto dostanie do ręki cyfrę nawet kompakta za 300zł uważa się za fotografa..

in film we trust

Pełne uzależnienie

Domyślnie

CamelXP, święte slowa. W każdym razie chodzilo mi o to, że jeśli zdjęcia są kiepskie, to z pewnością nie z powodu zbyt wysokiego ISO. O zielonej automatyce się nie wypowiadam, bo w czasach, kiedy się uczylem focenia, to takich cudow zwyczajnie nie bylo...

Agama
    Guest

Domyślnie

Najgorzej zacząć od auto... Moja przygoda z fotografią zaczęła się od fuji9500s, którego dał mi kolega do reki i zakleił czarną izolacją tryb auto na pokrętle ;-) Trzeba mieć oczywiście jakieś podstawy teoretyczne, chociażby co to jest ISO, przesłona, czas idt. i jak co od siebie zależy. Mimo podstawowej teori wściekałam się początkowo niemiłosiernie, bo nic mi nie wychodziło, ale czas, metody prób i błędów oraz setki pstrykniętych zdjęć przyniosły wreszcie oczekiwane rezultaty. Dzięki temu odkryłam prawdziwą radość i satysfakcje z pstrykania i wiem, że zdjęcie zrobiłam JA anie aparat.
    Teraz jestem szczęśliwą posiadaczką 30D i nadal się uczę :-) (P.S. Używam tylko Av i M)

Coś już napisał Awatar pawelpaciorek

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez senner Zobacz posta
    używając Tv musiałbym najpierw ustawić po kolei wszystkie te czasy i patrzeć czy przesłona mi odpowiada [...] jak dla mnie szybciej niż Tv [...] i znów kilka sekund na przestawienie na jakieś 60) a na P - pstryk - i jest z odpowiednim naświetleniem
    Wszystko ok, zgadzam się, tylko ja nie robię zdjęć na czas, cóż to jest kilka sekund. Chyba, że jestem na rajdach
    Poza tym nie lubię niekontrolowanych otwarć lampy błyskowej, której i tak nie używam

Uzależniony Awatar Avadra_K
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Wszystka cacy, szanowni Państwo
    tyle tylko, że to zdaje się dział dla zaczynających swoją przygodę z fotografią:rolleyes: , więc nie każdy wie od razu, co to "dziura, 2000, 500, 320, etc" :razz:
    Miejcie litość i ciut wyrozumiałości dla gościa który trzyma po raz pierwszy w ręku aparat fotograficzny.
    Aparat - którego instrukcja obsługi jest nieco dłuższa od instrukcji obsługi przeciętnego samochodu osobowego.

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów