Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 26

Wątek: Filmy do Afryki -Maroka

Początki nałogu Awatar an_zak
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Widziałem podobny temat na pl.rec.foto, zgadzam się ze wszystkimi informacjami tam zawartymi, z podkreśleniem ograniczeniem ilości rodzajów filmów. Weź najlepsze Twoim zdaniem, które znasz i lubisz. A czy bedziesz potrzebowała iso400 - tu już sobie sama musisz odpowiedzieć

Początki nałogu
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Viracocha Zobacz posta
    Jeśli nie robiłeś wcześniej na NPH400, to nie polecałbym próbowanie tego materiału na takim wyjeździe. Poza tym nie wiem, czy nie trudniejsze od samego zakupu NPH, będzie znalezienie laboranta, który ci go dobrze wywoła. Co z tego, że kupisz świetny film, jeśli później dasz do labu, gdzie nie potrafią go wywołać. Moja rada - weź sprawdzone materiały.
    A na czym polega "niesprawdzoność" tego filmu? Serio pytam, bo ja akurat ze dwa razy na krzyż go używałem bez przygotowania jakiegoś specjalnego i polecam z czystym sercem. Jak się*kobieta zabiera za robienie slajdów, to z negatywem sobie poradzi. Teoretycznie
    A spieprzyć wywołanie można w zasadzie każde, bez względu na rodzaj filmu.
    A dwa - w 30 sekund znalazłem w sieci 3 sklepy, które mają tą kliszę na stanie (w resztę linków nie klikałem), dwa są przypadkiew w moim mieście - dostawa pod drzwi wieczorem
    Zakup to nie problem. Gorzej z wyborem

J

Uzależniony Awatar Viracocha
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jester Zobacz posta
    A na czym polega "niesprawdzoność" tego filmu? Serio pytam, bo ja akurat ze dwa razy na krzyż go używałem bez przygotowania jakiegoś specjalnego i polecam z czystym sercem. (...)
    Na tym, że to dość specyficzny materiał i można być niezadowolonym z efektów.
    A spieprzyć wywołanie można w zasadzie każde, bez względu na rodzaj filmu.
    Kłopot w tym, że wywołać dobrze ten materiał potrafi naprawdę niewiele labów, nawet wśród tych, które radzą sobie zupełnie dobrze w przypadku bardziej popularnych filmów.

Uzależniony Awatar CYNIG
    Miasto
    Łaziska Górne

Domyślnie

Bez przesady, wystarczy spytac czy maja profile do tego filmu i tyle (jak juz chcemy byc tacy profi) w sumie to sprawa zwiazana jest juz z robieniem z niego odbitek (profile) a nie z wywolaniem samego filmu. W Krakowku akurat najlepiej (dla mnie) odbitki robil lab Agfy. Przy tym filmie trzeba pamietac, ze nie znosi niedoswietlenia.

Coś już napisał
    Miasto
    Katowice

Domyślnie

Witam
    Rozsądek wziąl góre i chcę mieć przyjemność z oglądania zdjęć.
    Obawiam się że będzie mi ciężko poradzić sobie ze slajdami z Afrykańskimi kontrastami.
    Nie mam ochoty nic skopcić dlatego zabieram tylko negatywy.
    Jestem nastawiona że większość filmów to będzie Realka 100, a jaki moglibyście mi zaproponować film z czulością 400iso.
    Ostatnio robilam na x-tra400 i jakoś nie bylam zadowolona z niej a laborant powiedzial że to już nie ta x-tra co kiedyś byla.
    Także zabieram dwa rodzaje negatywów 100 i 400.
    Jaką 400 iso ?
    Pozdrawiam

Uzależniony Awatar CYNIG
    Miasto
    Łaziska Górne

Domyślnie

podtrzymuje NPH 400

Coś już napisał
    Miasto
    Katowice

Domyślnie

Czy NPH 400 to obecny negatyw PRO 400 H ? czy jest lepszy od x-try 400 ?
    Szukalam tego co podaleś i nie umię znaleźć .
    Pozdrawiam

Pełne uzależnienie Awatar minek
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Anna12_03 Zobacz posta
    Czy NPH 400 to obecny negatyw PRO 400 H ? czy jest lepszy od x-try 400 ?
    Tak.
    Tak.

Coś już napisał
    Miasto
    Katowice

Domyślnie

Czy Fuji SUPERIA X-TRA PRESS 400 to jest ten sam film co zwykla Fuji SUPERIA X-TRA 400 ?
    Spotkalam się z opinią że to te same filmy tylko w innych opakowaniach.Ten pierwszy pakowany po 20szt.a drugi w trójpaki.
    Ale mogę się mylić.A może to są dwa różne filmy?
    A czy ten film Fuji PRO 400 H nie trzeba naświetlać na 320 iso , co myślicie ?
    Pozdrawiam

Pełne uzależnienie Awatar minek
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Anna12_03 Zobacz posta
    Czy Fuji SUPERIA X-TRA PRESS 400 to jest ten sam film co zwykla Fuji SUPERIA X-TRA 400 ?
    Spotkalam się z opinią że to te same filmy tylko w innych opakowaniach.Ten pierwszy pakowany po 20szt.a drugi w trójpaki.
    Ale mogę się mylić.A może to są dwa różne filmy?
    obecnie chyba tak. Dawniej to były różne filmy (niby, teoretycznie cholera wie, legendy były że press był z lepszych ścinków, xtra z gorszych)
    A czy ten film Fuji PRO 400 H nie trzeba naświetlać na 320 iso , co myślicie ?
    Można, a nawet warto, niemal jak każdy negatyw.
    Nowe superie 400 (CH10) naświetlam na 250 (-: Wtedy są soczyste.

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów