Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 14 z 14

Wątek: Sigma APO 400 f/5.6

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pmc Zobacz posta
    Creek,
    Mam nowszy model APO MACRO HSM 400 5.6 i 400 5,6 L i mogę oba obiektywy porównać:
    - Sigma jest lekko ostrzejsza od L, Ale przy obu ograniczeniem jakości jest raczej technika robienia zdjęcia niż szkło. W praktyce wychodzi na jedno.
    - AF prawie tak samo szybko działa (na 5d i 20d) sigma ma fajniejszy ogranicznik
    - Sigma ostrzy od ~1,5 m a nie od 3,5 co czasami robi różnice
    Mam eLkę i jeśli Sigma jest ostrzejsza od niej na pełnej dziurze to przy cenach osiąganych na allegro (800-1500zł) obiektyw może być wart grzechu.. Pełnej dziury używam zawsze przy gorszym świetle (w trybie Av) - ok. 30-40% fotek, przy lepszych warunkach focę z priorytetem czasu (ok. 60-70% zdjęć). Możliwość focenia przy jednej przesłonie nieco pewnie ogranicza, ale ja za eLkę zapłaciłem prawie trzykrotnie więcej niż za Sigmę.... ;-) I te minimum 3,5m to rzeczywiście czasem przy dużo.
    chroniczny brak czasu i zdolności, ale za to mam eLki i FF :rolleyes:

Miasto
    Zabrze

Domyślnie

Nie twierdze Krzychu ze wiekszosc zdjęc bede robił przy pełnej dziurze.
    Oczywiscie wszystko jest zalezne od oklicznosci jakie zastanę w terenie. Niemniej uczciwie trzeba przyznac, iz skoro wartosc przysłony jaką oferuje ta Sigma tj. f/5.6 jest jedyną opcją wyboru ... to bezwzglednie jest to brak kompatybilonosci. Tym samym brak pełnej wspołpracy obiektywu z body Canona w innym zakresie przysłon to wada - to prawie jak półprodukt, jak zakup uszkodzonego sprzetu.

Raz jeszcze przepraszam ze niezbyt uwaznie doczytałem tresc aukcji... i w sumie zbędne załozenie nowego tematu ... choc kto wie, byc moze w przyszlosci ktos skorzysta z tych drobnych informacji.:wink:

Ja przede wszystkim nie chciałem podjac ryzyka zakupu nie wiedzac o tym obiektywie absolutnie nic. Optymalną rzeczą byloby podpiecie go do aparatu i naoczne przekonanie sie czego moge od niego oczekiwac ... a na ten komfort niestety nie mogłem sobie pozwolic.
    EOS 350D + EF-S 18-55 f/3.5-5.6 II + EF 70-200 f/4 L

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Moim zdaniem to zawracanie głowy. Wydać tysiąc złotych na coś co jest sprawne ale nie dokońca to masochizm. Pewnie jak wyjdą nowe puszki to się okaże, że w ogóle nie działa. Szkoda czasu i nerwów na takie oszczędności.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Moim zdaniem to zawracanie głowy. Wydać tysiąc złotych na coś co jest sprawne ale nie dokońca to masochizm. Pewnie jak wyjdą nowe puszki to się okaże, że w ogóle nie działa. Szkoda czasu i nerwów na takie oszczędności.
    Też fakt, ale czasem 400mm to minimum.
    chroniczny brak czasu i zdolności, ale za to mam eLki i FF :rolleyes:

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów