Pokaż wyniki od 1 do 10 z 14

Wątek: Sigma APO 400 f/5.6

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Przecież jest w treści aukcji napisane że działa tylko na pełnej dziurze, wystarczyc poświęcić 2 minuty na przeczytanie jej treści...

Ja osobiście - chocby z tego powodu - te szkło bym skreślił...
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Miasto
    Zabrze

Domyślnie

Rzczywiscie, obiektyw pracuje z 'cyfrą' tylko przy pełnej dziurze
    Czyli wszystko jasne ... towar w odstawke.
    EOS 350D + EF-S 18-55 f/3.5-5.6 II + EF 70-200 f/4 L

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez creek Zobacz posta
    Rzczywiscie, obiektyw pracuje z 'cyfrą' tylko przy pełnej dziurze
    Czyli wszystko jasne ... towar w odstawke.
    Creek,

A jak sądzisz ile zdjęć będziesz robił z przymkniętym obiektywem?
    Przysłonę w tele przymykasz w bardzo specyficznych sytuacjach:
    - obiekt jest bardzo blisko (2-6 m), np kiedy używasz pierścienie pośrednich
    - może krajobraz (ale to raczej w zakresach 100-200)
    - obiektyw jest słabej jakości
    Przy obiektywie 400 5,6 na bardzo, bardzo dużo zdjęć mam może kilka które są zrobione na innym otworze przysłony niż maksymalny.

A co do tej sigmy:
    Mam nowszy model APO MACRO HSM 400 5.6 i 400 5,6 L i mogę oba obiektywy porównać:
    - Sigma jest lekko ostrzejsza od L, Ale przy obu ograniczeniem jakości jest raczej technika robienia zdjęcia niż szkło. W praktyce wychodzi na jedno.
    - AF prawie tak samo szybko działa (na 5d i 20d) sigma ma fajniejszy ogranicznik
    - Sigma ostrzy od ~1,5 m a nie od 3,5 co czasami robi różnice
    - Co do kompatybilności: rzeczywiście tylko z otwartą przysłoną działa.
    Z jednym 20d miałem straszliwe problemy (nawet chciałem sprzedać obiektyw - potem okazało się, że to wina body, teraz śmiga jak złoto.
    - Ta z aukcji jest trochę ponoć gorsza optycznie od wersji MACRO. Ale to i tak pewnie optycznie bardzo dobry obiektyw.
    Przykłady z 400 5.6 APO MACRO HSM (właściwie bez ostrzenia - tyle co po zmniejszeniu):

Pozdrawiam
    PM

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pmc Zobacz posta
    Creek,
    A jak sądzisz ile zdjęć będziesz robił z przymkniętym obiektywem?
    Ja mam swój dwa miesiące i zrobiłem więcej z przymkniętym niż na pełnej dziurze (inna sprawa że ze statywu i w dobrych warunkach)
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Miasto
    Zabrze

Domyślnie

Nie twierdze Krzychu ze wiekszosc zdjęc bede robił przy pełnej dziurze.
    Oczywiscie wszystko jest zalezne od oklicznosci jakie zastanę w terenie. Niemniej uczciwie trzeba przyznac, iz skoro wartosc przysłony jaką oferuje ta Sigma tj. f/5.6 jest jedyną opcją wyboru ... to bezwzglednie jest to brak kompatybilonosci. Tym samym brak pełnej wspołpracy obiektywu z body Canona w innym zakresie przysłon to wada - to prawie jak półprodukt, jak zakup uszkodzonego sprzetu.

Raz jeszcze przepraszam ze niezbyt uwaznie doczytałem tresc aukcji... i w sumie zbędne załozenie nowego tematu ... choc kto wie, byc moze w przyszlosci ktos skorzysta z tych drobnych informacji.:wink:

Ja przede wszystkim nie chciałem podjac ryzyka zakupu nie wiedzac o tym obiektywie absolutnie nic. Optymalną rzeczą byloby podpiecie go do aparatu i naoczne przekonanie sie czego moge od niego oczekiwac ... a na ten komfort niestety nie mogłem sobie pozwolic.
    EOS 350D + EF-S 18-55 f/3.5-5.6 II + EF 70-200 f/4 L

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pmc Zobacz posta
    Creek,
    Mam nowszy model APO MACRO HSM 400 5.6 i 400 5,6 L i mogę oba obiektywy porównać:
    - Sigma jest lekko ostrzejsza od L, Ale przy obu ograniczeniem jakości jest raczej technika robienia zdjęcia niż szkło. W praktyce wychodzi na jedno.
    - AF prawie tak samo szybko działa (na 5d i 20d) sigma ma fajniejszy ogranicznik
    - Sigma ostrzy od ~1,5 m a nie od 3,5 co czasami robi różnice
    Mam eLkę i jeśli Sigma jest ostrzejsza od niej na pełnej dziurze to przy cenach osiąganych na allegro (800-1500zł) obiektyw może być wart grzechu.. Pełnej dziury używam zawsze przy gorszym świetle (w trybie Av) - ok. 30-40% fotek, przy lepszych warunkach focę z priorytetem czasu (ok. 60-70% zdjęć). Możliwość focenia przy jednej przesłonie nieco pewnie ogranicza, ale ja za eLkę zapłaciłem prawie trzykrotnie więcej niż za Sigmę.... ;-) I te minimum 3,5m to rzeczywiście czasem przy dużo.
    chroniczny brak czasu i zdolności, ale za to mam eLki i FF :rolleyes:

Uprawnienia umieszczania postów