Strona 5 z 8 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 73

Wątek: Uniknij Kradzieży!

muffas
    Guest

Domyślnie

co do wizyty w czyims domu w celu odbioru sprzetu to wg mnie wcale nie jest to zła obcja gdyż:
    jesli cos pojdzie nie tak to: znasz miejsce zamieszkania oszusta i jest to w 100% potwierdzone (bo rejestracja w allegro jest **** warta kiedy ktos rejestruje sie np na jakis adres opuszczonego mieszkania a potem moze wyjac list ze skrzynki) wiec jesli nawet zostaniesz zaatakowany i okradziony to sprawa jest banalna (w przeciwienstwie to umawiania sie na miescie bo wtedy nie masz pewnosci ze okradla cie osoba ktorej dane posiadasz, nawet ktos moze poprosic kolege zeby cie okradl no i do niego juz nie trafisz, a on sie wykreci) mozna sie tez dodatkowo zabezpieczyc czyli albo wziac ze soba kolege (osoba otwierajaca ci drzwi ma wszystkie twoje dane wiec nawet jak jestes z kolega to ma zabezpieczenie ze jak nawet wy cos zakombinujecie to zostaniecie latwo namierzeni, wiec raczej nie powinna miec pretensji ze przyjezdzasz z kims, poza tym gdy ktos ode mnie cos kupuje i przyjezdza do mojego mieszkania to jest dla mnie normalne ze nie jest sam bo ja tez sam bym nie pojechal szczegolnie kiedy chodzi o wieksza kase), dobrym pomyslem jest też nie brac ze soba gotowki a zapytac o dostepnosc bankomatow w okolicy i po uprzednim zapoznaniem sie ze sprzedem i wybadaniem sprzedajacego po prostu udac sie z nim do bankomatu i wyjac okreslona kwote (sam sie niedawno spotkalem z takim dzialaniem)

youcan
    Guest

Domyślnie

Jestem nieco sceptycznie nastawiona do allegro po kilku nieprzyjemnych akcjach (czy też np. braku reakcji na to, że aukcję wygrałam i wpłaciłam pieniądze przelewem...), w dwóch przypadkach do dziś nie doczekałam się ani wyjaśnienia, ani sprzętu i szukaj wiatru w polu.
    Teraz planuję kupić stałkę Canona 50mm 1.4 i mam wątpliwości, czy mój niemal 1000zł zmaterializuje się w postaci obiektywu czy też kolejny raz trafię na kanciarza ;/
    Z drugiej strony łypię na ebay - wydaje mi się, że można się tam czuć bezpieczniej, sprzedawca jest w jakiś tam sposób zobligowany do sfinalizowania transakcji, jest też PayPal. A poza tym dolar nadal jest tani i mogłabym poszukać czegoś ze Stanów, więc w cenie, którą zapłaciłabym na allegro za sam obiektyw, dokupić dobrą blendę...

Co myślicie o transakcjach przez ebay? Jakieś (nie)przyjemne wspomnienia?
    Ostatnio edytowane przez youcan ; 26-09-2008 o 22:25

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez youcan Zobacz posta
    Jestem nieco sceptycznie nastawiona do allegro po kilku nieprzyjemnych akcjach (czy też np. braku reakcji na to, że aukcję wygrałam i wpłaciłam pieniądze przelewem...), w dwóch przypadkach do dziś nie doczekałam się ani wyjaśnienia, ani sprzętu i szukaj wiatru w polu.
    Teraz planuję kupić stałkę Canona 50mm 1.4 i mam wątpliwości, czy mój niemal 1000zł zmaterializuje się w postaci obiektywu czy też kolejny raz trafię na kanciarza ;/
    Z drugiej strony łypię na ebay - wydaje mi się, że można się tam czuć bezpieczniej, sprzedawca jest w jakiś tam sposób zobligowany do sfinalizowania transakcji, jest też PayPal. A poza tym dolar nadal jest tani i mogłabym poszukać czegoś ze Stanów, więc w cenie, którą zapłaciłabym na allegro za sam obiektyw, dokupić dobrą blendę...

Co myślicie o transakcjach przez ebay? Jakieś (nie)przyjemne wspomnienia?
    A ja myślę że zarówno Towers czy Nowart, czy jeszcze parę osób z tego forum ma ceny lepsze niż na allegro i wszystko zawsze jest ok.. zawsze jest tak że pozornie oszczędzając parę złotych możemy wtopić o wiele więcej..
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

ctom
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez michalab Zobacz posta
    Nieprawda. Mało która gwarancja daje taką ochronę kupującego jak "Ustawa z dnia 27 lipca 2002 r. o szczególnych warunkach sprzedaży
    konsumenckiej oraz o zmianie Kodeksu cywilnego".
    Żeby nikt się do końca nie zasugerował - tak, to prawda, ale tylko w przypadku, gdy konsument będący osobą fizyczną kupuje od sprzedawcy będącego przedsiębiorcą. A na allegro sporo sprzedawców to osoby fizyczne.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Może moje doświadczenie w zakupach przez internet będzie pomocne:

Otóż unikam zakupów przez allegro jeżeli cena w sklepie internetowym jest zbliżona. np. ostatnio stanąłem przed wyborem czy kupic EF 50 1.4 za 1000 zł w sklepie internetowym czy za 100 zł mniej na allegro, przedmiot używany. Wybrałem sklep i 12 miesięcy gwarancji.

Co do zakupów w sklepach dla mnie podstawą weryfikacji jest ogólny profesjonalizm portalu przejawiający się chociażby w oprawie graficznej, komentarzach na opineo, chociaż tu sprzedawca może napisać coś od siebie no i naturalnie tel stacjonarny, który sprawdzam poprostu dzwoniąc, wtedy wiem , że sklep nie jest zawieszony w próżni i wiem gdzie ewentualnie skierować panów policjantów.

Ostatnio weryfikując zakup body w sklepie wynalezionym na skąpcu najpierw miałem problemy z dzodzwonieniem się pod jeden z 3 podanych numerów. Gdy następnego dnia udała mi się ta gratka zwróciłem się z zapytaniem o szczegóły techniczne ( pro forma naturalnie) po drugiej stronie usłyszałem- to tel prywatny- dziwne, widniał na stronie internetowej8). W tym sklepie darowałem sobie już zakupy i dopłaciłem skropne 45 złociszków za sprzęt na kolejnej stronie. Tu już nie było problemów

Co do opłaty zazwyczaj decyduję się na płatność z góry jeżeli wysokość kwoty jest "akceptowalna" i nie palnę sobie w łeb jeżeli cos pójdzie nie tak.

Co do allegro czytałem ciekawy tekst o złodzieju , który na początku nabijał sobie pozytywne komentarze sprzedając chińszczyznę po czym oszustwa dokonywał na drogim obiektywie

Jeżeli chodzi o sklepy internetowe dokonałem już kilkunastu zakupów i ani razu nie miałem powodów do narzekania, swoją drogą polecam przeczytanie regulaminu który widnieje na danej stronie internetowej, może to truizm ale bardzo często pomijany

Jakie inne sposoby na weryfikację sklepu internetowego znacie? chętnie wysłucham komentarzy bardziej doświadczinych forumowiczy.
    Ostatnio edytowane przez Krzem ; 27-09-2008 o 11:30

Pełne uzależnienie Awatar axk
    Miasto
    SK

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Krzem Zobacz posta
    Co do zakupów w sklepach dla mnie podstawą weryfikacji jest ogólny profesjonalizm portalu przejawiający się chociażby w (...) komentarzach na opineo ...
    Komentarze zawarte w tym serwisie są akurat mało miarodajne. Ktokolwiek może napisać cokolwiek o danym sklepie, nie ma możliwości sprawdzenia autentyczności opinii czy ich zweryfikowania. W moim odczuciu przydatność tego typu serwisów jest mocno dyskusyjna.
    EOS + Speedlite

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Gdybym kierował się tylko opiniami na opineo byłoby to z mojej strony nierozsądne, aczkolwiek te komentarze klientów danych sklepów mogą wyczulić na pewne aspekty zakupów dlatego pomagają mi we wstępnej weryfikacji, naturalnie trzeba brać poprawkę na to, że negatywy może wystawić ktoś z konkurencji. Dla mnie numer tel stacjonarnego jest podstawą, bo chodzi przecież o to żeby mieć możliwość namierzenia potencjalnego oszusta i odzyskania gotówki. Sklep który nie ma komentarzy albo ma np: na skąpcu 2,5 gwiazdki na 5 nie wzbudza mojego zaufania i jak do tej pory weryfikacja telefoniczna potwierdziła moje przypuszczenia. Użytkownicy pisali o problemach z kontaktem i te problemy rzeczywiście były.

Coś już napisał

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Krzem Zobacz posta
    Jakie inne sposoby na weryfikację sklepu internetowego znacie? chętnie wysłucham komentarzy bardziej doświadczinych forumowiczy.
    Nie wiem, czy jestem bardziej doświadczony, ale niezłym rozwiązaniem jest płacenie za pierwszym razem kartą - wtedy łatwiej znaleźć ewentualnego "złoczyńcę", a centra autoryzacji też starają się weryfikować czy sprzedawca istnieje.

Początki nałogu Awatar andrewjohn
    Miasto
    polski biegun ciepła

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez piday Zobacz posta
    Nie wiem, czy jestem bardziej doświadczony, ale niezłym rozwiązaniem jest płacenie za pierwszym razem kartą - wtedy łatwiej znaleźć ewentualnego "złoczyńcę", a centra autoryzacji też starają się weryfikować czy sprzedawca istnieje.
    Może jestem zbyt nieufny i podejrzliwy,ale udostepnianie numerów mojej karty w sieci (i pośrednio dostępu do moich pieniedzy) wzbudza we mnie duże opory...
    Canon EOS 450D+S10-20/4,5-5,6 + C15-85 IS USM+C50/1,8+C55-250 IS

Pełne uzależnienie Awatar allxages

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez andrewjohn Zobacz posta
    Może jestem zbyt nieufny i podejrzliwy,ale udostepnianie numerów mojej karty w sieci (i pośrednio dostępu do moich pieniedzy) wzbudza we mnie duże opory...
    Zawsze możesz używać wirtualnej karty. Normalnie nie masz na niej żadnych środków, a na potrzebę zakupu przerzucasz sobie odpowiednią ilość. bezpieczniej się nie da

Strona 5 z 8 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów