Cytat Zamieszczone przez Olszewski Zobacz posta
Kaworu - za posiadanie dokumentu i nie okazanie go kontrolerowi ZTM (Warszawa), ZET-KA (Kraków) Policja wpakuje Ci mandat!

KAŻDEMU KONTROLEROWI JEŚLI POSIADASZ DOKUMENT JESTEŚ ZMUSZONY GO OKAZAĆ!

Jeśli nie masz wzywany jest patrol Policji i wtedy kontroler potwierdza dane przez Policje
Cytat Zamieszczone przez p13ka Zobacz posta
Ustawa z dnia 15 listopada 1984 r Prawo przewozowe:
Art. 33a. 1. Przewoźnik lub osoba przez niego upoważniona, legitymując się identyfikatorem umieszczonym w widocznym miejscu, może dokonywać kontroli dokumentów przewozu osób lub bagażu.
(...)
4. Przewoźnik lub osoba przez niego upoważniona ma prawo:
1) w razie odmowy zapłacenia należności - żądać okazania dokumentu umożliwiającego stwierdzenie tożsamości podróżnego,
2) w razie odmowy zapłacenia należności i niemożności ustalenia tożsamości podróżnego - zwrócić się do funkcjonariusza Policji i innych organów porządkowych, które mają, zgodnie z przepisami prawa, uprawnienia do ustalania tożsamości osób, o podjęcie czynności zmierzających do ustalenia tożsamości podróżnego,".

I wszystko jasne.
Cytat Zamieszczone przez Olszewski Zobacz posta
Kaworu - dobrze że jednak ja i kolega uświadomiliśmy Cię, gdyż za nie okazanie dowodu kontrolerowi dokumentu a posiadanie go, Policja wlepia Ci 500zł mandat + kara za jazdę bez biletu.
Niby z jakiego paragrafu ma być ten mandat? Kara "za zmianę trasy" jest jeszcze zrozumiała, ale to mi pachnie nadużyciem.
Jeżdżę z biletem, kontrolerowi dokument może i bym okazał w razie czego (uprzednio jego legitymując w granicach moich możliwości: zapisanie nru służbowego itp.), ale tych 500zł nie rozumiem - wydaje mi się (patrząc po tu przytoczonych argumentach), że nie ma to uzasadnienia.
BTW Olszewski, KRZYKIEM (Caps-em) nie uwydatniasz wagi swoich argumentów (no offence meant)

...A wracając do tematu - dobry, przydatny mały poradnik dla nowicjuszy!