Cytat Zamieszczone przez Olszewski Zobacz posta
(....)Naprawdę, każde oszustwo za pośrednictwem Allegro zgłoszone na Policji kończy się zatrzymaniem oszusta. Policja wytoczyła działo przeciwko oszustom internetowym.

A o tym że Policja działa może, nie każdemu musi przekonywać lista największych wpadek oszustów:

http://www.policja.pl/portal.php?ser...l&dzial=1&t=76

No niestety jest to zupełna nieprawda. Policja ma mocno ograniczone możliwości. Znajomość konta bankowego i telefonu nic nie pomoże. I piszę to na podstawie własnych doświadczeń gdyż oszust z allegro (do dziś nie złapany!!!) posługując się moim adresem wyłudził od kilku osób wiele tysięcy złotych. Bezradność policji w tej sprawie jest porażająca - tak jak piszę sprawę znam od podszewki, bo niestety mnie dotknęła bezpośrednio. Byłem wiele razy na policji. Sami policjanci mi powiedzieli, że konto bankowe (wszystkie transakcje były dokonywane przelewem) i numer telefonu to żaden ślad.

Ja uważam, że zawsze kupowanie czegokolwiek poprzez serwisy typu allegro czy ebay jest związane z pewnego rodzaju ryzykiem i nie ma stuprocentowego sposobu żeby tego ryzyka uniknąć. Dobrze jest mieć tego świadomośc zanim naciśnie się przycisk "kup teraz" lub "licytuj".