Strona 3 z 8 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 73

Wątek: Uniknij Kradzieży!

Bywalec Awatar Kaworu
    Miasto
    Stalinigród

Domyślnie

Za to się okazuje, że ja plotę głupoty Tak to jest jak człowiek żyje w nieświadomości

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Kaworu - dobrze że jednak ja i kolega uświadomiliśmy Cię, gdyż za nie okazanie dowodu kontrolerowi dokumentu a posiadanie go, Policja wlepia Ci 500zł mandat + kara za jazdę bez biletu.

Tak jak już uświadamiać mamy, to kontroler ma prawo do zmiany trasy autobusu pod najbliższy posterunek Policji a kosztami zmiany trasy (około 300zł) zostaniesz również w tym wypadku obciążony Ty
    40D/BG-E2N | 17-40/4.0 L | 85/1.8 USM | 430 EX |
    Ktoś naruszył Twoje prawa?

Bywalec Awatar Kaworu
    Miasto
    Stalinigród

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Olszewski Zobacz posta
    Kaworu - dobrze że jednak ja i kolega uświadomiliśmy Cię, gdyż za nie okazanie dowodu kontrolerowi dokumentu a posiadanie go, Policja wlepia Ci 500zł mandat + kara za jazdę bez biletu.

Tak jak już uświadamiać mamy, to kontroler ma prawo do zmiany trasy autobusu pod najbliższy posterunek Policji a kosztami zmiany trasy (około 300zł) zostaniesz również w tym wypadku obciążony Ty
    Ja broń boże nie mam zamiaru nieokazywać dokumentów, z reszta najpierw musiałbym jezdzic bez biletu Ale gdyby mi kiedyś odbiło to teraz już wiec co ciekawego mogą wykombinować

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

I bardzo dobre podejście masz

BTW. Już bez offtopiców

Uzależniony Awatar towersivy
    Miasto
    WLKP-Krotoszyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez aptur Zobacz posta
    Lepiej dmuchać na zimne ale niektórzy są IMO przewrażliwieni. To działa również w drugą stronę. Osoba prywatna sprzedająca obiektyw za kilka tysięcy i podająca swoje szczegółowe dane przed zakupem może zaliczyć odwiedziny złodzieja który ma wszystkie namiary. Dlatego ja bym takich danych przed zakupem nie podał.
    W pełni się zgadzam, nie podam swoich prywatnych danych przed finalizacją, po kliknięciu kup teraz bądz po wylicytowaniu moje dane nie będą już tajemnicą ale do tego momentu wolałbym aby pozostały nie znane, nigdy nie wiadomo kto jest po 2 stronie i jakie ma intencje. Tak samo jest jeśli sprzedaje coś poprzez forum, jeśli wszystko jest już dogadane podaje swoje pełne dane, do tego czasu nie afiszuje sie tym gdzie mieszkam, gdzie mam konto itp.....

Ale całość zasługuję na pochwałę, początkującym kupującym na pewno w jakiś sposób może to pomóc.

Pzdr.
    Ostatnio edytowane przez towersivy ; 25-07-2007 o 13:10

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

towersivy - właśnie mi uświadomiłeś, a raczej przypomniałeś że Twoje dane po naciśnięciu KUP TERAZ pojawiają się automatycznie. Pominąłem to, rzeczywiście w tym wypadku pozostaje tylko niedogadywać się "poza Allegro"

Zablokowany

Domyślnie

Dogadywanie ,,poza'' często może wynikać z faktu stosowania przez ów serwis wysokich prowizji. Przy sprzęcie za 2,3,5 tysięcy to pokaźna kwota. Przyznaję jednak, że to zawsze trąci ryzykiem. Sam jednak sprzedając coś za 2-3 tysiące szczypię się myśląc o prowizji dla alledrogo.

Pełne uzależnienie Awatar Nemeo
    Miasto
    Silesia

Domyślnie

Niezły wątek, proponuję go przykleić.

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

(....)Naprawdę, każde oszustwo za pośrednictwem Allegro zgłoszone na Policji kończy się zatrzymaniem oszusta. Policja wytoczyła działo przeciwko oszustom internetowym.

A o tym że Policja działa może, nie każdemu musi przekonywać lista największych wpadek oszustów:

http://www.policja.pl/portal.php?ser...l&dzial=1&t=76

No niestety jest to zupełna nieprawda. Policja ma mocno ograniczone możliwości. Znajomość konta bankowego i telefonu nic nie pomoże. I piszę to na podstawie własnych doświadczeń gdyż oszust z allegro (do dziś nie złapany!!!) posługując się moim adresem wyłudził od kilku osób wiele tysięcy złotych. Bezradność policji w tej sprawie jest porażająca - tak jak piszę sprawę znam od podszewki, bo niestety mnie dotknęła bezpośrednio. Byłem wiele razy na policji. Sami policjanci mi powiedzieli, że konto bankowe (wszystkie transakcje były dokonywane przelewem) i numer telefonu to żaden ślad.

Ja uważam, że zawsze kupowanie czegokolwiek poprzez serwisy typu allegro czy ebay jest związane z pewnego rodzaju ryzykiem i nie ma stuprocentowego sposobu żeby tego ryzyka uniknąć. Dobrze jest mieć tego świadomośc zanim naciśnie się przycisk "kup teraz" lub "licytuj".
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków/Szczecin

Domyślnie

Kaworu - za posiadanie dokumentu i nie okazanie go kontrolerowi ZTM (Warszawa), ZET-KA (Kraków) Policja wpakuje Ci mandat!

KAŻDEMU KONTROLEROWI JEŚLI POSIADASZ DOKUMENT JESTEŚ ZMUSZONY GO OKAZAĆ!

Jeśli nie masz wzywany jest patrol Policji i wtedy kontroler potwierdza dane przez Policje
    Cytat Zamieszczone przez p13ka Zobacz posta
    Ustawa z dnia 15 listopada 1984 r Prawo przewozowe:
    Art. 33a. 1. Przewoźnik lub osoba przez niego upoważniona, legitymując się identyfikatorem umieszczonym w widocznym miejscu, może dokonywać kontroli dokumentów przewozu osób lub bagażu.
    (...)
    4. Przewoźnik lub osoba przez niego upoważniona ma prawo:
    1) w razie odmowy zapłacenia należności - żądać okazania dokumentu umożliwiającego stwierdzenie tożsamości podróżnego,
    2) w razie odmowy zapłacenia należności i niemożności ustalenia tożsamości podróżnego - zwrócić się do funkcjonariusza Policji i innych organów porządkowych, które mają, zgodnie z przepisami prawa, uprawnienia do ustalania tożsamości osób, o podjęcie czynności zmierzających do ustalenia tożsamości podróżnego,".

I wszystko jasne.
    Niby z jakiego paragrafu ma być ten mandat? Kara "za zmianę trasy" jest jeszcze zrozumiała, ale to mi pachnie nadużyciem.
    Jeżdżę z biletem, kontrolerowi dokument może i bym okazał w razie czego (uprzednio jego legitymując w granicach moich możliwości: zapisanie nru służbowego itp.), ale tych 500zł nie rozumiem - wydaje mi się (patrząc po tu przytoczonych argumentach), że nie ma to uzasadnienia.
    BTW Olszewski, KRZYKIEM (Caps-em) nie uwydatniasz wagi swoich argumentów (no offence meant)

...A wracając do tematu - dobry, przydatny mały poradnik dla nowicjuszy!

Strona 3 z 8 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów