Strona 7 z 8 PierwszyPierwszy ... 5678 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 73

Wątek: Uniknij Kradzieży!

Dopiero zaczyna Awatar foto-oko
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Oto opis jak latwo oszukac w Polsce kupujacego i byc bezkarnym:
    www.oszukany.co.cc - ku przestodze!

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Złodziej i oszust w państwie Polskim jest bezkarny. To jest przykład że taki Kowalski czy Nowak nie może nic a złodziej się śmieje i chodzi po ulicach z głową podniesioną do góry. Mam nadzieję że sprawa zakończy się pozytywnie dla poszkodowanego

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Francja / Polska

Domyślnie

Wszelkie rady sa mile widziane,ale zawsze najlepiej zainteresowac sie aukcja, ktora umozliwia nam podjechanie i sprawdzenie sprzetu.Inaczej zawsze pojawia sie ryzyko chocby stosowac wszystkie zlote srodki zabezbieczajace. Wiele rzeczy juz kupilem na allegro i poki co zawsze bylem bardzo zadowolony,cho licze sie z tym ,ze jest to jakas loteria zawsze..niestety

Początki nałogu Awatar OrzelPiotr
    Miasto
    St-ce

Domyślnie

Osobiście nie rozumiem; albo może nie mam dostatecznej wiedzy, by czuć się zagrożony w przypadku zakupów przez internet.

Praktycznie wszystko od 2000 roku kupuje w sklepach internetowych. Kilka z moich transakcji nie doszło do skutku, kilka zostało zagubionych (poczta/kurier), miałem przypadek uszkodzenia paczki w transporcie, a także zdarzyła się paczka z inną zawartością.

Nigdy nie zostałem oszukany / Nie dałem się oszukać - co najwyżej straciłem trochę czasu i pieniędzy na telefon.

Stosuje kilka prostych zasad:
    Wszystkie zapłaty do kwoty (200 / 300 zł) płatność kartą (chargeback)
    Każde większe zamówienie - płatność zawsze przy odbiorze.
    (pocztą nigdy nic drogie nie idzie, więc tym przypadku korzystam zawsze z kuriera). Napiwek zapewnia mi czas na sprawdzenie zawartości paczki - oczywiście pewnie i tak kurier by poczekał ale drugą stroną napiwku jest fakt, że przy następnej paczcie zawsze jestem informowany telefonicznie i nigdy nie musiałem się fatygować do centrali (no chyba, że kwota pobrania większa od 10K).

Zupełnie nie rozumiem, jak oszczędność 10 zł (za pobranie) miała by wpłynąć na wybór przedpłaty.

Kolejną sprawą jest wybór samego sklepu:

Kiedyś stosowałem regułę średniej ceny - nie kupowałem nic co wg mnie było za tanie - teraz bywa różnie ale z zasady nie wybieram sklepu z najkorzystniejszą ceną. Warto jest także sprawdzić cenę za wysyłkę (allegro).

Zawsze czytam opinie o sklepie (ceneo/skąpieć) - tylko negatywne. Nie ma sklepu czystego jak łza, proporcja 1 zła /50 dobrych wg mnie się sprawdza.

Opnie o długim czasie oczekiwania raczej ignoruje - Polacy są niecierpliwi a każdy sklep w regulaminie ma zwykle wpis 7/14 dni realizacji - jak Ci się spieszy idź do sklepu - tym niemniej mogę wyliczyć na palcach zamówienie na które czekałem dłużej niż tydzień (głównie allegro).

Zawsze staram się potwierdzać dostępność towaru/czas realizacji - głównie przed zakupem ale w trakcie też się zdarza. Zwykle jest pole zapytaj przy składaniu zamówienia.

Jak paczka nie dochodzi w ciągu 2/3 dni od statusu nadania zawsze mail i telefon do sklepu. Podobnie jeśli status transakcji "zamarzł".

W sklepach niezrzeszonych (ceneo/skąpic) kupuje sporadycznie - właściwie tylko w przypadku gdy towaru nigdzie nie można dostać. Zawsze wtedy dzwonie przed zakupem.

Allegro unikam... wg mnie jest tam drożej. Z zasady nie kupuje używanych rzeczy ale jeśli już muszę tylko odbiór osobisty i sprawdzenie sprzętu. Chyba, że cena w niskim przedziale to "płacę przez Allegro" - w połączeniu z płatność kartą.

W sumie to chyba wszystko...

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Najwidoczniej nie umiesz kupować na allegro. Ja nigdy nie miałam z ty jakichkolwiek problemów i nie ważne czy kupowałam kita za 200zł czy 24-105 za 2800

Początki nałogu Awatar OrzelPiotr
    Miasto
    St-ce

Domyślnie

A cóż tam jest do "umienia" licytujesz płacisz. Biorąc nawet za przykład 24-105 na dzień dzisiejszy ceny nowego na allegro wahają się od 3050 (bez fv, o gwarancji ani słowa) do 3400 (z fv) a na Ceneo od 3240(z fv + gwarancja).

Za używany z gwarancją (do marca 2011 - bez fv) cena 2950.

Jak sobie odliczę sam VAT od nowego 24-105 mam ponad 700 zł taniej.

Nic tylko kupować na allegro :]

Dopiero zaczyna Awatar Adamszum

Domyślnie

Zdarzało mi sie kupować na Allegro sprzęt ale hołduje jednej żelaznej zasadzie - tylko i wyłącznie odbiór osobisty ! Zawsze jadę sprawdzam, oglądam, próbuję i jak wszystko OK to płacę i kupuję. NIGDY nie zamawiam przesyłek. I jeszcze nigdy się nie zawiodłem :-)
    Canon EOS 1D Mark III l Canon 24-70 f/2,8 l Canon 70-200 f/2,8 SI l Canon 50 f/1,2 l Canon 580 EX II, Canon 300/2,8 IS L

Dopiero zaczyna Awatar PNC
    Miasto
    Sosnowiec/Rotterdam

Domyślnie

Prośba o małą pomoc : )

Dwa lata temu kupiłem na Allegro D700, który nie przyszedł.
    Oczywiście sprawa do prokuratury, wyrok to zawiasy dla sprzedawcy, dozór kuratora, obowiązek naprawienia szkody 2 lata od czasu uprawomocnienia się wyroku.

Wyglada na to że te 2 lata zbliża się nieuchronnie, w związku z czym facet powinien zwrócić mi kwotę na którą mnie oszukał.

Numer komórki zmienił, rodzice również zmienili stacjonarny, bo numer nie istnieje.

Wobec tego mam pytanie - czy warto się próbować z nim w jakikolwiek sposób kontaktować, żeby zwrócił pieniądze, czy czekać dokładnie do daty dwóch lat od uprawomocnienia się wyroku i wtedy zgłosić sprawę ponownie na prokuraturę, że nadal pieniędzy nie ma?
    Czy wtedy facet pójdzie siedzieć?
    Szczerze powiedziawszy wolałbym dostać z powrotem pieniądze i wcale mi nie zależy żeby poszedł za kratki, bo wtedy stracę kasę a jego życie się stoczy jeszcze bardziej...
    Jak to mądrze zrobić?

Coś już napisał Awatar szunaj

Domyślnie

Wyślij na jego adres poleconym (za potwierdzeniem odbioru) pismo przedprocesowe. Wzory takiego pisma znajdziesz w internecie.
    Co byś nie zrobił to facet nie pójdzie siedzieć za to, chyba że w okresie zawieszenia wyroku popełni to ponownie.
    Zaznaczam że prawnikiem nie jestem i najlepiej to jak weźmiesz orzeczenie sądu w tej sprawie i udasz się po poradę prawną do prawnika.
    Pozdrawiam.
    mojego Canona EOS chciałbym zawsze mieć przy sobie

Początki nałogu Awatar SdoubleU
    Miasto
    Poznań, Poland

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez PNC Zobacz posta
    Prośba o małą pomoc : )

Dwa lata temu kupiłem na Allegro D700, który nie przyszedł.
    Oczywiście sprawa do prokuratury, wyrok to zawiasy dla sprzedawcy, dozór kuratora, obowiązek naprawienia szkody 2 lata od czasu uprawomocnienia się wyroku.
    Jeżeli został skazany to znaczy, że wyrok jest prawomocny. Jeżeli w wyroku był nakaz naprawienia szkody i nadano klauzulę wykonalności a facet się nie wywiązuje to z wyrokiem należy udać się do komornika sądowego i zlecić ściągniecie należności. Niestety na dzień dobry trzeba wpłacić zaliczkę komornikowi a jeżeli się okaże, że dłużnik jest nie ściągalny to zaliczka w kanał.
    SdoubleU
    ---------------------------
    Canon :-D

Strona 7 z 8 PierwszyPierwszy ... 5678 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów