Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 17

Wątek: Obiektyw do zdjęć w halach i innych ruderach...

Coś już napisał
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie Obiektyw do zdjęć w halach i innych ruderach...

Witam, tematów o ponizszych obiektywach było kilka i od razu zaznaczam, ze zrobiłam rekonesans na ich temat, jednak... chodzi o to, ze potrzebne są mi one głównie do robienia zdjęć w starych halach, magazynach, ruderach itp, gdzie z jednej strony chcialabym uchwycic szerokosc perspektywy, z drugiej zlapac czasem dobry szczegol ktory znajduje sie w miejscu oddalonym, do ktorego nijak nie da sie podejsc, no i swiatlo.... proszę więc o opinie pod tym wlasnie katem, a moze ktos bawi sie w cos podobnego i moglby mi polecic jeszcze inne modele, chetnie poslucham rad profesjonalistow;D

A oto moje typy:
    SIGMA 28-300 DG MACRO CANON
    SIGMA 18-200 f/3.5-6.3 DC OS
    CANON EF 70-300 mm f/4-5.6 IS USM
    SIGMA 70-200/2,8 APO EX DG MACRO HSM
    7D + kilka szkieł i dużo chęci ;-)

Domyślnie

dobre obiektywy nie maja szerokiego kata i tele
    albo wybierzesz 2 obiektywy albo wybierz nr 2 z gorsza jakoscia

Coś już napisał

Domyślnie

nie będzie lepiej zainwestować w stałki?

Z tego zestawu to jedynie sigma 70-200
    "korpus niezbyt profi w rękach profi daje rezultaty bardziej profi niż korpus profi w rękach amatora, ale już korpus profi w rękach profi daje rezultaty bardziej profi niż korpus niezbyt profi w rękach profi"

Domyślnie

dokładnie z tego zestawu tylko Sigma 70-200 a od reszty kit jest lepszy

Uzależniony Awatar CYNIG
    Miasto
    Łaziska Górne

Domyślnie

Ja swoje focenie w halach przemyslowych zalatwiam 24-105 IS (podpietym pod 20d) sporadycznie musialem uzyc 17-40

gorniczy
    Guest

Domyślnie

W halach przemysłowych zwykle bywa tak, że światło wpada przez liczne okna, okienka, szparki i zakamarki - pomijam kwestię poprawnej ekspozycji takich warunków ale obietyw musi na przyzwoitym poziomie niwelować abberacje chromatyczne - więć te tandetne megazoomy raczej nie mają tu czego szukać.
    Szeroki kąt sugerowany, szczególnie jak się potem prostuje - trzeba miec zapas w kadrze!
    Pozdr

Coś już napisał
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

dzieki Wszystkim za sugestie, niby wiem ze jak cos jest do wszystkiego to jest... ale jakos tak jak widze takie przedzialy to troche zal ze nie dzialaja tak jakby na to wskazywalo...
    szeroki kat - slusznie, ale chcialam miec tez mozliwosc przyblizenia tego do czego dojsc sie nie da i stąd plan na zoom ;D
    Cynig - 24-105 hmm moze to jest mysl... a moglbys mi podeslac jakies foty z min i max zakresu?

Początki nałogu
    Miasto
    Strzałkowo

Domyślnie

z tego co podałeś to zdecydowanie Sigma 70-200.

Uzależniony Awatar CYNIG
    Miasto
    Łaziska Górne

Domyślnie

poszukam cos po poludniu, choc bez danych o wielkosci hali to i tak nie beda zadnym wyznacznikiem (a wymiarow hali nie pamietam). Poniewaz zdjecia robilem w trakcie prac demontażu linii technologicznej nieocenionym plusem tego obiektywu byl IS, zwlaszcza ze jak swiecilo slonce to kotrasty wychodza koszmarne i swietliki jarza sie jak zarowki a jak jest pochmurno to niby jest OK tylko swiatlo brakuje - i tu IS bardzo pomaga
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez Picia Zobacz posta
    z tego co podałeś to zdecydowanie Sigma 70-200.
    Taka konfiguracja w halach to raczej tylko do detali, czesto na pojedyncza maszyne jest juz za wasko.
    Ostatnio edytowane przez CYNIG ; 24-07-2007 o 11:32 Powód: Automerged Doublepost

Coś już napisał
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez CYNIG Zobacz posta
    poszukam cos po poludniu, choc bez danych o wielkosci hali to i tak nie beda zadnym wyznacznikiem (a wymiarow hali nie pamietam). Poniewaz zdjecia robilem w trakcie prac demontażu linii technologicznej nieocenionym plusem tego obiektywu byl IS, zwlaszcza ze jak swiecilo slonce to kotrasty wychodza koszmarne i swietliki jarza sie jak zarowki a jak jest pochmurno to niby jest OK tylko swiatlo brakuje - i tu IS bardzo pomaga
    W sumie moze nie jako wyznacznik, ale zobaczylabym ogolny przekroj mozliwosci :grin:
    polecam sie wiec popoludniowej pamieci

A z mojego wczesniej obranego wyboru widze ze jednak 70-200 ma najlepsza opinie - mnie do niego przekonuje właśnie glownie f2,8 :wink:

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów