Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Wątek: DPP 3.0.2 już jest

Domyślnie DPP 3.0.2 już jest

Important

1. This software is exclusively for Windows Vista, Windows XP and Windows 2000.
    2. Please make sure that at least one of the following applications is installed in your computer before downloading Digital Photo Professional 3.0.2 Updater for Windows Vista/Windows XP/Windows 2000.
    - File Viewer Utility
    - EOS Viewer Utility
    - Digital Photo Professional
    - RAW Image Task

Or, if your computer runs Windows Vista, please ready the EOS Digital Solution Disk (the CD-ROM that came with your camera).
    3. When Digital Photo Professional 3.0.2 is installed, you cannot use EOS Capture. If you use the remote shooting function, please install EOS Utility 2.0.2 in your computer. (EOS Utility Updater can be downloaded separately.)

Changes

1. Changes from Digital Photo Professional 3.0.1 for Windows Vista/XP/2000
    1-1. The following functions can now be used in Windows Vista.
    - Trimming Tool
    - Quick Check Tool
    - Detailed settings printing
    - Contact sheet printing
    1-2. Improvement of image display quality.
    Corrected the issue in which jaggies are noticeable in images displayed on the monitor.
    1-3. The setting value of Picture Style files will be applied to images.
    When a picture style is applied to images, the setting value of picture style (contrast/color tone/color depth/sharpness) will be applied.

Pełne uzależnienie Awatar ewg

Domyślnie

To chyba taki news sprzed tygodnia... ;-)

Ale podczepię się i dopytam:
    Czy DPP to rzeczywiście jedyny edytor RAW, który uwzględnia Picture Styles?? Ja zwykle używam ustawienia Faithful, bo zauważyłem, że dzieki niemu zawsze trafiam z kolorem w dziesiatkę. Jak to potem przymyślałem i zdałem sobie sprawę, że właściwie nie wiem jak pozostałe programy dobierają ustawienia domyślene dla otwieranych plików RAW Canona, to powstała obawa, że kolorystyka w nich to czysta loteria w porównaniu z jedynie słusznym odwzorowaniem Canona???
    mój aparat: [Ô] , szkła: OOO , statyw: /i\ , fotki: \\\-:\

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ewg Zobacz posta
    kolorystyka w nich to czysta loteria w porównaniu z jedynie słusznym odwzorowaniem Canona???
    RAW sluzy temu bys sobie zdjecie sam wywolal tak jak ci sie podoba. W tym rowniez dobral kolorystyke. Jesli upierasz sie ze kolorystyka ma byc wg jedynie slusznego odwzorowania Canona to po co robisz w RAW?

Pełne uzależnienie Awatar ewg

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez Zobacz posta
    RAW sluzy temu bys sobie zdjecie sam wywolal tak jak ci sie podoba. W tym rowniez dobral kolorystyke. Jesli upierasz sie ze kolorystyka ma byc wg jedynie slusznego odwzorowania Canona to po co robisz w RAW?
    Wyczuwam nieco prowokacyjne pytanie, bo pewnie obaj wiemy, że nie tylko dla kolorów się w RAW strzela. ;-)

Dodam więc, że chodzi mi o teoretycznie idealne względem rzeczywistości odwzorowanie wzajemnych relacji pomiędzy kolorami składowymi rgb, czyli taką jakby podstawę do dalszej obróbki czy wariacji (o ile w ogóle jest potrzeba). W takim materiale wyjściowym jedyną korekcją byłby już tylko balas bieli, jasność/kontrast i pochodne (wg różnych krzywych), nasycenie kolorów (również achromatyczne czyli nie zmieniające relacji rgb dla danego pixela), wyostrzanie/szumy (tu też ważna jest wiedza źródłowa o sprzęcie). Założyłem, że producent DPP jako jednocześnie producent sprzętu miał najlepsze warunki do takiego optymalnego dobrania wag dla składowych rgb wg najlepszych krzywych, obliczanych nie tylko na podstawie subiektywnych doznań plastycznych twórców oprogramowania innych firm a na danych wynikających również z pomiaru własności komponentów użytych do budowy sensora (filtrów, fotokomórek, elektroniki) i wszystkich czynników powiązanych - już w stadium projektu.

Ideałem byłoby wg mnie gdyby każdy program na dzień dobry ładował rawa tak by wyglądał identycznie wiec pewnie z uwzględnieniem wspomnianych stylów Canona albo przynajmniej jednego z nich (Standardowego? Neutralnego?). Potem hulaj dusza!, suwaki w ruch, kolory nie z tej ziemi i takie tam, czyli proza obróbki raw.

Stan na dziś jest chyba raczej taki jakby każdy z programów miał swój niepowtarzajny "Picture Style" (trzymając się nazewnictwa Canona). I choćby nie wiem jakie kto miał oko i nie wiadomo jak dokładnie ustawił biel to i tak nie do zrobienia jest w sposób powtarzalny wierna kopia efektów obróbki w innym programie. Oczywiście jest dość duża tolerancja na kolor po stronie ludzkiej lub szerzej: "natury analogowej" ale tym bardziej warościowe byłoby tu zachowanie jednolitych norm chociaż na płaszczyźnie cyfrowej.

Troche się tu nagadałem, ale w sumie na postawione pytanie czy Picture Styles są tylko w DPP, po takiej odpowiedzi samego Viteza wnioskuję, że... tylko w DDP. ;-)
    mój aparat: [Ô] , szkła: OOO , statyw: /i\ , fotki: \\\-:\

Uzależniony

Domyślnie

muszę przyznać że ta wersja mi najbardziej odpowiada, we wcześniejszych wersjach raw z 5D otwierał mi się ok 3-4 sek, tutaj prawie natychmiast, zdjęcia (rawy)wyglądają lepiej, jeszcze pozostaje sprawdzić czy będą lepsze po przerobieniu na jpga.
    Heniek

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Staszów

Domyślnie

To szybkie otwieranie to się ustawia we właściwościach - na poprzedniej wersji tez można było ustawić żeby prawie natychmiast się otwierały.

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Wszystko świetnie, to już kolejna poprawka a dalej od wersji 3.0 jest niepoprawiony bug polegający na niedokującej się palecie narzędzi.

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tomasz Urbanowicz Zobacz posta
    To szybkie otwieranie to się ustawia we właściwościach - na poprzedniej wersji tez można było ustawić żeby prawie natychmiast się otwierały.
    zgadza sie, ale ustawienia mam cały czas na szybsze otwieranie a mimo to otwierały się wolno, teraz jest ok.
    Heniek

Pełne uzależnienie Awatar mxw
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MMM Zobacz posta
    Wszystko świetnie, to już kolejna poprawka a dalej od wersji 3.0 jest niepoprawiony bug polegający na niedokującej się palecie narzędzi.
    zgadza się, ale nie otwieraj zdjęcia przez podwójne kliknięcie, tylko przez edit-window (ctrl+strzałka w prawo; powrót ctrl+strzałka w lewo) i będzie dobrze, tzn. dokujące :-D

mnie też wersja 3.0.2 się podoba - bez trimming tool i bez quick check tool w poprzedniej wersji było tragicznie!
    pozdro.,
    m.

Uprawnienia umieszczania postów