Pokaż wyniki od 1 do 4 z 4

Wątek: Filtr UV&Skylight

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie Filtr UV&Skylight

Planuje zakup filtra. Wiem ze było o tym na forum. Zależy mi na poprawieniu faktury skóry, tak więc wypadałoby brać Skylight, aczkolwiek słyszałem, że można tym sporo zaszkodzić jak i pomóc. Czy ktoś mógłby pokazać przykładowe zdjęcia ludzi z i bez filtra skylight?
    Filtr miałby też służyć do eliminacji zamgleń, głównie w górach (bo z tym się ostatnio zatknąłem - nie biorę polaryzującego, gdyż na odwzorowanie kolorów i ich nasycenie nie narzekam )
    Filtr byłby nakręcony na 17-40/4.0 L, w obu przypadkach nie biorę pod uwagę wersji SLIM, gdyż jak już się zorientowałem w przypadku tego obiektywu nie ma problemu z winietowaniem

1) B+W MRC UV 77 mm
    2) B+W MRC Skylight 77 mm

Ja skłaniam się do firmy B+W, jednak chętnie wysłucham ewentualnej opinii o innych producentach filtrów.
    40D/BG-E2N | 17-40/4.0 L | 85/1.8 USM | 430 EX |
    Ktoś naruszył Twoje prawa?

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Olszewski Zobacz posta
    Planuje zakup filtra. Wiem ze było o tym na forum. Zależy mi na poprawieniu faktury skóry, tak więc wypadałoby brać Skylight
    Skylight na poprawienie faktury skory? Pierwsze slysze...
    Juz predzej jakies miekkie szkielko, ponczocha, odpowiedni wizaż (jak dla dziewczyny i do portretow to szczerze polecam podklad Vichy Dermablend, drogie ale warto, ewentualnie Avon PerfectWear), albo Photoshop w postprocesie.

Filtr miałby też służyć do eliminacji zamgleń, głównie w górach (bo z tym się ostatnio zatknąłem - nie biorę polaryzującego, gdyż na odwzorowanie kolorów i ich nasycenie nie narzekam )
    Do eliminacji zamglen sluzy wlasnie filtr polaryzacyjny a nie UV - likwiduje odblaski od kropelek wody bedacych w powietrzu czyli likwiduje ich widocznosc czyli likwiduje zamglenia.
    A i kontrastom to dobrze zrobi.

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Vitez - mówisz zupełnie inaczej niż to ludzie piszą na aukcjach, a czasem nawet sklepy Tak więc wniosek z tego, że czasami warto zapytać niż zaufać

Filtr UV odcina światło ultrafioletowe, które na zdjęciu powoduje efekt zamglenia. Promieniowanie ultrafioletowe jest niewidoczne dla oka ludzkiego; w największym natężeniu występuje w górach i nad morzem, gdzie powietrze jest wyjątkowo przejrzyste. Filtr UV jest filtrem absolutnie niezbędnym w torbie każdego fotografa. Jest to filtr bezbarwny, a więc nie wymaga korekcji ekspozycji. Idealny do ochrony obiektywu.
    Filtry SKYLIGHT i UV to podstawowe filtry chroniące obiektyw przed uszkodzeniami mechanicznymi, zanieczyszczeniami, kurzem itp. Oba rodzaje filtrów absorbują promieniowanie ultrafioletowe - dzięki temu wyeliminowana zostaje niebieska dominanta zdjęć, zlikwidowany zostaje efekt zamglenia, zwiększa się kontrast, ostrość i nasycenie kolorów. Dodatkowo, filtry SKYLIGHT, nadają fotografiom przyjemną, ciepłą tonację i pozwalają uzyskać naturalny odcień skóry

PS: Nie chce nic zmiękczającego Chodzi mi o kolor skóry aby był naturalny, bo czasami w kościołach potrafi wyjść siny.
    40D/BG-E2N | 17-40/4.0 L | 85/1.8 USM | 430 EX |
    Ktoś naruszył Twoje prawa?

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Olszewski Zobacz posta
    Vitez - mówisz zupełnie inaczej niż to ludzie piszą na aukcjach, a czasem nawet sklepy
    Ludzie rozne rzeczy pisza, szczegolnie na aukcjach, byle cos sprzedac. Ostatnio (wczoraj?) widzialem nawet przedziwny zabieg podania ogniskowych szkiel juz po przemnozeniu - byle to marketingowo ladniej wygladalo.

PS: Nie chce nic zmiękczającego Chodzi mi o kolor skóry aby był naturalny, bo czasami w kościołach potrafi wyjść siny.
    A to juz kwestia balansu bieli i/lub odpowiedniej obrobki zdjecia. W czasach klisz rzeczywiscie - tonacje zmienialo sie filtrami, ale kolorowymi a nie UV vs Skylight. Przy matrycy cyfrowej to nie ma sensu bo kilkoma klikami masz taka tonacje jaka chcesz (pod warunkiem wywolywania RAW).

Co do UV i zamglen to dziwne... wg mnie promienie UV powoduja efekt zaniebieszczenia na zdjeciu ale tam gdzie tych promieni jest duzo (sloneczna plaza, wyzsze gory) i tylko na kliszy.
    Co do skylight to owszem - poprawilby ci tonacje skory ale przy silnym oswietleniu slonecznym (czyli zdejmuje bladoniebieskiego a dodaje bladorozowego) a nie w kosciele...

Czyli w skrocie "Filtry SKYLIGHT i UV to podstawowe filtry chroniące obiektyw przed uszkodzeniami mechanicznymi, zanieczyszczeniami, kurzem itp." i jesli chodzi o zastosowanie tych filtrow w lustrzankach cyfrowych to tyle z ich uzytecznosci. Cala reszta to byle dopisac jak najwiecej, choc w niektorych sytuacjach moga to byc prawdziwe informacje ale jesli sie uzywa kliszy (teksty zapewne pochodza z nieco starszych kursow/podrecznikow do fotografii).

Btw napisales ze nie chcesz nic zmiekczac a wczesniej napisales cos o fakturze skory.
    Czy wiesz jaka jest roznica miedzy slowami faktura a tonacja?

Uprawnienia umieszczania postów