Strona 14 z 17 PierwszyPierwszy ... 41213141516 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 131 do 140 z 166

Wątek: 35 1.4 L sample

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez VanMurder Zobacz posta
    na ogół staram się lampy nie używać ... ale w tym przypadku nie było szans bez dopalenia, a na blendę nie było czasu ...
    zdjęcia robiłem w samo południe w Arizonie (bezchmurne niebo)

5D+580EX + Sto-Fen (biały) na wprost kompensacja -1EV, a puszka na -2EV, pomiar cało matrycowy uśredniony, dodatkowo polar Hoya by przyciemnić niebo, starałem się robić z bardzo bliska, by światło lampy nie było takie płaskie ...
    pozdrawiam
    A takie pytanie moze ciut z innej beczki: nie myslales zeby zakupic sobie do takich celow dsa mk III?

Uzależniony
    Miasto
    Krosno

Domyślnie

chcialbym tylko zauwazyc ze 1Ds mkIII nie sprzedaja w cenie puszki coli
    to jednak troche $ jest....
    po 2 nie wiem czy 1Ds mkIII ma tyle lepsza jakosc nad 5d zeby cos tu pomogl
    jednak rozpietosc tonalna matryc nie zmienila sie az na tyle
    Ostatnio edytowane przez 777 ; 07-07-2008 o 19:45
    6D 30D 35 85 70-200 430EX

Pozdrawiam

Początki nałogu

Domyślnie

Chodzilo mi bardziej o mozliwosc wyzszych ISO. WIem ze to diablo droga maszyna ale dla pro fotografa do tego pracujacego w US wydaje mi sie ze to jest polka do uchwycenia.

stałoogniskowy
    Guest

Domyślnie

Hej
    Mam pytanie do innych użytkowników tego szkła: mianowicie czy też występuje u was tak potworna aberracja chromatyczna? Podam przykład - używam 5D i robie zdjęcie w plenerze gdzie np. w rogach mam duże połacie drzew z gęsto upakowanymi liściami i przebijającym się przez nie jasnym niebem. Po obejrzeniu rezultatu mam w tych miejscach wręcz całe przebarwione obszary na taki jasny fiolet-róż. Totalna mizeria - czy mam jakiś felerny egzemplarz czy też macie podobnie?
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    wrzucam przykłady:

Ostatnio edytowane przez stałoogniskowy ; 27-08-2008 o 15:29 Powód: Automerged Doublepost

Uzależniony Awatar TomS
    Miasto
    Strzelin

Domyślnie

Mi się przy tego typu zdjęciach jeszcze aberracja nie udzieliła. Mam go ponad półtora roku i jak do tej pory udzieliła mi się tylko raz.

Początki nałogu Awatar hofi66
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez stałoogniskowy Zobacz posta
    Hej
    Mam pytanie do innych użytkowników tego szkła: mianowicie czy też występuje u was tak potworna aberracja chromatyczna? Podam przykład - używam 5D i robie zdjęcie w plenerze gdzie np. w rogach mam duże połacie drzew z gęsto upakowanymi liściami i przebijającym się przez nie jasnym niebem. Po obejrzeniu rezultatu mam w tych miejscach wręcz całe przebarwione obszary na taki jasny fiolet-róż. Totalna mizeria - czy mam jakiś felerny egzemplarz czy też macie podobnie?
    To normalne, skoro używasz przesłony 1.6 w takich warunkach oświetleniowych (silne kontrasty) i 2.0. Po przymknięciu problem znika. Ta L-ka ma taką przypadłość - trzeba odpowiedniego światła (w stronę obiektywu), silnego kontrastu, małej wartości f, żeby takie cudo otrzymać. Na siłę można "zajechać" każde szkło Ja nie mam czegoś takiego na żadnym swoim zdjęciu dlatego, że, jak widzę 'niewłaściwe światło", to po prostu nie robię zdjęcia. Ta niedoskonałość jest znana od początku i mam nadzieję, że żaden "guru" czytający o tym obiektywie (a nie jego posiadacz) nie wyskoczy, że np. jego Tamron (z całym szacunkiem dla tej firmy) tak nie ma i że 35L jest beee ... Piszę tak na wszelki wypadek
    Ostatnio edytowane przez hofi66 ; 27-08-2008 o 17:31
    Trzeba mieć odwagę, by milczeć ...

Początki nałogu Awatar hyzop
    Miasto
    Pasłęk

Domyślnie

Czasami mi się robi zresztą tak jak i w 85 przy specyficznych kątach padania światła dziennego i małym f . Tak jak hofi66 pisał lepiej wtedy nie robić.

Uzależniony Awatar arrow

Domyślnie

tak z perspektywy czasu pytam posiadaczy tego szkla, jak czesto go uzywaja podczas reportazy ?? czesc z was wyczytalem sprzedaje 35 L na rzecz 24 L, liczy sie szerokosc i przerysowania ??
    Canon FF

Bywalec Awatar radmro
    Miasto
    Kraków/Warszawa

Domyślnie

Ja przy przejściu na pełną klatkę pozbyłem sie 24 na rzecz 35. 24 była dla mnie za szeroka jak na uniwersalne jasne szkło. 35 jest bardziej uniwersalne choć i tak tzw. reporterkę robię 24-70. Ot, takie moje preferencje.
    5d2 + 6D + 24-70 2.8 + 70-200 2.8 IS II + 24 1.4 + 50 1.4
    flickr

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez arrow Zobacz posta
    tak z perspektywy czasu pytam posiadaczy tego szkla, jak czesto go uzywaja podczas reportazy ?? czesc z was wyczytalem sprzedaje 35 L na rzecz 24 L, liczy sie szerokosc i przerysowania ??
    ja do reportażu mam zamiar dokupić 24L a nie zamieniać jednego na drugie.. bo te 11mm robi naprawdę dużą różnicę..
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

Strona 14 z 17 PierwszyPierwszy ... 41213141516 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów