Strona 4 z 17 PierwszyPierwszy ... 2345614 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 166

Wątek: 35 1.4 L sample

Bywalec Awatar JAH-EL
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Właśnie chciałem zobaczyć tą wspomnianą różnicę pomiędzy głębią ostrości i bokehem na pełnej klatce i na 1.6x. Dzięki, bardzo mi to pomogło

EDIT:
    PS. 35 1.4 używać będę w przypadku, gdy przedmiot/model zajmuje większą część kadru, a tło znajduje się w odległości 2 - 3 metrów od modela. Na pełnej klatce - z tego, co już widziałem - tło jest rozmyte tak, jak mi się podoba. Zakładając, że na cropie GO będzie 1,6 krotnie większa... już mi się to na początku nie podobało, ale chciałem zobaczyć porównanie.

Początki nałogu Awatar jatzzek
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

A ja mysle, ze GO jest funkcja dwoch cech obiektywu (ogniskowa, otwor wzgledny, czyli przyslona) i odleglosci od obiektu, na ktory ustawiamy ostrosc. Nie zalezy w zaden sposob od cech korpusu (np. od rozmiaru matrycy). Ale... ale wlasnie rozmiar matrycy daje w efekcie mniejsza lub wieksza odleglosc od fotografowanego obiektu (np. dla 30D ta odleglosc bedzie wieksza, niz w 5D) i stad taki skrot myslowy, ze GO zalezy od wielkosci matrycy. Mozna tez pomyslec, ze jest to rownowazne zmianie ogniskowej (w przypadku 30D z wydluzeniem w porownaniu do 5D) - stad mowi sie o przeliczniku 1.6 dla "cropa". Pamietajmy jednak, ze chcac policzyc GO nie wprowadzamy ogniskowej mnozonej przez 1.6 (APS-C) lub 2 (System 4/3) ale po prostu wpisujemy ogniskowa, ktora jest NIEZMIENNA cecha obiektywu. Caly ten ambaras pojeciowy jest wynikiem skutecznych dzialan marketingowcow (ktorzy uwielbiaja wprowadzac skroty myslowe) i troche niedouczenia uzytkownikow.
    Generalnie chodzi o to, ze aby zrobic TAKIE SAME KADRY przy pomocy 30D, 5D i Hasela musimy oddalic sie od obiektu w przypadku 30D, robiac 5D mozemy podejsc blizej, a pracujac Haselem podchodzimy jeszcze blizej (oczywiscie zakladam, ze mamy zawsze obiektyw o takiej samej ogniskowej)... parametrem ktory ulega zmianie jest oczywiscie odleglosc od obiektu i stad zmiana GO.
    Ostatnio edytowane przez jatzzek ; 13-09-2007 o 15:55
    why waste your time looking for proof?
    what if the answer is never the truth?

Uzależniony Awatar miklo
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

No prawie, ale nie do końca. Inaczej nie trzeba by w kalkulatorach DOF wprowadzać wielkości materiału światłoczułego / matrycy :-) Chyba trzeba wspomnieć o krążku rozproszenia, rozdzielczości i całej reszcie. Okaże się wtedy, że dla tej samej ogniskowej GO przy APC-C jest mniejsza niż przy FF. Ale kadr inny, bo na APS-C mamy tylko wycinek. I wtedy dochodzimy do wywodu jatzzek i faktycznie - konkluzja będzie taka, że na FF głębia będzie mniejsza. Ale to dlatego właśnie, że jesteśmy bliżej obiektu.
    Ostatnio edytowane przez miklo ; 13-09-2007 o 16:02

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Jatzzku, nie wziąłeś pod uwagę, że aby otrzymać odbitki takiej samej wielkości trzeba powiększyć zdjęcie z cropa 1,6x bardziej niż zdjęcie z FF, wiec krążek rozproszenia cropa musi być 1,6 raza mniejszy. 35/1,4 na cropie będzie dawał GO i rozmycie tła jak 35x1,6/1,4x1,6 na FF, czyli jak 35/1,4 z TCx1,6.

Uzależniony Awatar TomS
    Miasto
    Strzelin

Domyślnie

To ja coś wrzucę z tego szkiełka

Początki nałogu Awatar Kalina
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

To i ja moj ulubiony samplek:

Za ten bokeh dalabym sie pokroic
    Pkt 8 regulaminu forum

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

To ja też dorzuce sampelek

http://img337.imageshack.us/img337/945/35f14gj3.jpg

f=1.4
    O obiektywach wiem prawie wszystko

Pełne uzależnienie Awatar aptur

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Cichy Zobacz posta

f=1.4
    Masakrycznie ostre to szkło przy 1.4 o bokehu już nie wspomnę. Napiszę krótko - chciałbym je mieć :-D

Początki nałogu Awatar jatzzek
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Cichy Zobacz posta

f=1.4
    Ała! Jakie ostre! A w tle piekna bita smietana...pyszne! Zbieram kase na to szklo
    why waste your time looking for proof?
    what if the answer is never the truth?

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

To jeszcze jedno z dzisiejszego plenerku. Oczywiście 1.4

http://www.kubacichocki.pl/35g.jpg
    O obiektywach wiem prawie wszystko

Strona 4 z 17 PierwszyPierwszy ... 2345614 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów