1.6 a 2.8 to ... spora roznica jak brakuje swiatla
wybor jest wiec prosty, ... tylko kasy brak![]()
1.6 a 2.8 to ... spora roznica jak brakuje swiatla
wybor jest wiec prosty, ... tylko kasy brak![]()
Czy ktoś mógłby wrzucić kilka sampli z 35 1.4, ale nie z FF, tylko z cropa?
Chodzi mi o przysłony 1.4, 2.0, 2.8 oraz 8 - oczywiście zależy mi na tym, jak bokeh będzie wypadał na tych jasnościach na cropie, bo na 5D już widziałem.
Z góry dzięki.
Przepraszam za glupie pytanie. Pod 5d jest spora roznica w ostrosci z dobrym szklem? Powaznie pytam, niestety nie mam mozliwosci sprawdzenia, jednoznacznej odpowiedzi jeszcze na forum nie wypatrzylem.
100% - www.daminet.pl/~novy/35l.jpg
Z 40d bez obrobki rewelacji nie ma, nie to bym wpadal w manie fotografowania cegiel ale Wasze sample sa sporo ostrzejsze. Blad operatora(choc watpie, sporo tych zdjec nacykalem i przynajmniej jedno by sie trafilo) czy nienajlepsza sztuka?
Ostatnio edytowane przez wojkij ; 15-12-2007 o 02:26
Głębia ostrości będzie taka sama na pełnej klatce i na cropie, tyle że ogniskowa się zmieni...
To nowość albo czegoś nie wiem.
EDIT: Dzięki, Habakuk![]()
noo tak nie stac mnie na L to pisze glupoty na forum , wychwalajac posiadany sprzet ponad wszystkoprzeciaz jak mialem nikona to tez mowilem ze nie szumi duzo
ech Kuba daj spokoj
![]()
Właśnie chciałem zobaczyć tą wspomnianą różnicę pomiędzy głębią ostrości i bokehem na pełnej klatce i na 1.6x. Dzięki, bardzo mi to pomogło
EDIT:
PS. 35 1.4 używać będę w przypadku, gdy przedmiot/model zajmuje większą część kadru, a tło znajduje się w odległości 2 - 3 metrów od modela. Na pełnej klatce - z tego, co już widziałem - tło jest rozmyte tak, jak mi się podoba. Zakładając, że na cropie GO będzie 1,6 krotnie większa... już mi się to na początku nie podobało, ale chciałem zobaczyć porównanie.
![]()