Witam,
skoro temat rozwija się w tą stronę to przyłączę się bez zakładania nowego wątku i zapytam:
jakie macie wrażenia/odczucia co do pracy z Fuji Provia 400X ?
Używałem 2 razy tego pozytywu i dwa razy się zawiodłem:
1) warunki to pełne słońce podczas TSR 2007 w Szczecinie - po wywołaniu stwierdziłem, że efekty są mierne (ani to nie wyglądało na rzucie na ekranie ani nie dało się tego zeskanować na jakimś w miarę oczekiwanym poziomie),
2) warunki - zdjęcia w pomieszczeniach przy świetle zastanym - podobnie jak wyżej
Starałem się dobrze pomierzyć światło (zewnętrznym światłomierzem i tym wbudowanym w aparat) i albo:
ja nie umiem sobie poradzić z tym materiałem (być może wymagana jest jakaś stała korekta o czym nie wiem - ponoć niektórzy naświetlają ten pozytyw jako 320) - może materiał jest taki trudny do dobrego naświetlenia,
albo materiał jest niezbyt udany.
Poza tym mam wrażenie, że zdjęcia nie mają tej ostrości jak przy zastosowaniu innych pozytywów.
Nowa Provia 400X zapowiadana była jako świetny materiał następca 400F a tymczasem w moim odczuciu Provia 400F daje lepsze efekty.
Tutaj jeden przykład zdjęcia zrobionego przy użyciu 400X - to wydaje mi się najlepsze z tych które zrobiłem na tym pozytywie - reszta była gorsza.