Witam
Wybieram się na wyprawe do Maroko i chciałbym dowiedzieć się w jakie filmy powinienem sie zaopatrzyć proszę o porade.
Witam
Wybieram się na wyprawe do Maroko i chciałbym dowiedzieć się w jakie filmy powinienem sie zaopatrzyć proszę o porade.
Jeśli kolor to polecam Fuji Reala
Witam,
jeśli ma to być niepowtarzalna wyprawa to polecam:
- Fuji Velvia 100 (no chyba że będziesz miał szczęście i kupisz nieprzeterminowaną jeszcze Velvię 50) (nasycone kolory)
- Fuji Provia 100 F (naturalne kolory)
- Fuji Provia 400 X (najnowszy pozytyw Fuji - według zapewnień producenta ziarno w tym filmie jest porównywalne z ziarnem w filmach o wartości ISO 100 - dostępna na allegro).
Do tego wszystkiego dobrze jeszcze mieć statyw (przydaje się).
Dobrze wywołać i dobrze zeskanować - pamiątka wyjątkowa zwłaszcza jeśli będziesz wracał do tej wyprawy wyświetlając slajdy (żadne odbitki ani oglądanie na monitorze nie daje takiego wrażenia jak wyświetlanie slajdu)
Amatorsko: cyfrowo i analogowo
To ja jeszcze dodatm, Provie 100F ale naswietlana jak 160
ja na wyprawe do chin zabieram hp5+ i reale małe i szerokie. to optymalna kombinacja. na rzutnik nadal nie mam miejsca, wiec zrezygnowalem ze slajdow. pozdrawiam
Martin Gorczakowski
Ech, jeśli slajdy to tylko na rzutnik. Najlepszy skan nie odda tej głębi, którą ma slajd. Mój osobisty typ to ma się rozumieć Velvia 50 (marzenie ściętej głowy), lub Provia 100F.
jeśli się zdecydujesz na Reale to w www.afv.com.pl są teraz w promocji po 12zł, właśnie przed chwilą zamówiłem. Pamiętam czasy jak były po 30zł![]()
wczoraj kupowalem male reale po 11zl, srednie po 10zl w stodole.
Martin Gorczakowski