Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 21

Wątek: 300D Kit + Canon EF 50/1,8 II + ?????

Początki nałogu Awatar Moris
    Miasto
    Alt Tarnowitz

Domyślnie 300D Kit + Canon EF 50/1,8 II + ?????

Witam Szanownych Forumowiczów.

Przesiadłem się z G5 na 300D no i się zaczeło doszła lampa 420EX jutro kupuję Canon EF 50/1,8 II (wg. opini z forum - wymiata, pod warunkiem że jest nieskazitelny),(synek rośnie i trza to cykać ). Naczytałem się na tym forum bardzo dużo, czego rezultatem są między innymi poprzednie zakupy. Wiele wyniosłem z tego Forum oraz z rad jego urzytkowników Wszystkim dziękuję.

Jednak teraz stoję chyba przed największym dylematem otóż plener (głównie rzeki i jeziora gdyż wędkuję), gdyby ktoś miał ochotę i deczko czasu mi coś polecić to byłbym wdzięczny.
    Dodam że artysta ze mnie żaden, poprostu mam ochotę stać się w miarę dobrym w tym pstrykam.

Zdaję sobie sprawę że rozpiętość jest olbrzymia mnie interesuje od 70-~ ale bez przesady. Starając się ją zawęzić powiem że do wydania mam do 1500 zł i przydała by mi się funkcja Makro.

Z pozdrowieniami

p.s. Wcześniejszy post się pojawił tuż przed wystawieniem mojego, będę go pilnie śledził aczkolwiek swojego nie usuwam.

Pełne uzależnienie Awatar Jurek Plieth
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie Re: 300D Kit + Canon EF 50/1,8 II + ?????

Cytat Zamieszczone przez Moris
    Jednak teraz stoję chyba przed największym dylematem otóż plener (głównie rzeki i jeziora gdyż wędkuję),...

...Zdaję sobie sprawę że rozpiętość jest olbrzymia mnie interesuje od 70-~ ale bez przesady. Starając się ją zawęzić powiem że do wydania mam do 1500 zł i przydała by mi się funkcja Makro.
    Rzeki, jeziora..., ogólnie "widoczki" wymuszają raczej zastosowanie obiektywu szerokokątnego niż takiego o ogniskowej od 70-~ jak piszesz. Mogą być oczywiście od tej reguły wyjątki, ale generalnie taka jest zasada.
    Prawdziwe macro ma skalę odwzorowania 1:1, pseudomacro to np. 1:4. Usiłując pogodzić wodę z ogniem sugerowałbym Tamrona 28-75 f/2.8. Nie jest to wprawdzie "prawdziwy" szeroki kąt (zaledwie ok. 42 mm po uwzględnieniu przelicznika ogniskowych), ani prawdziwe macro (zaledwie 1:4), ale za to spełnia warunek ceny bo można go kupić już za 1350 PLN.

Coś już napisał
    Miasto
    W-wa

Cytat Zamieszczone przez Jurek Plieth
    Cytat Zamieszczone przez Moris
    plener (głównie rzeki i jeziora gdyż wędkuję),... do wydania mam do 1500 zł
    Rzeki, jeziora..., ogólnie "widoczki" wymuszają raczej zastosowanie obiektywu szerokokątnego
    W amatorskich widoczkach sprawdzi sie nie najgorzej kit 18-55 mm, ktory jak widac w stopce Kolega juz posiada. Tym samym 100% budzetu (1500 zl) moze zostac przeznaczone na obiektyw macro.

Miasto
    Alt Tarnowitz

Domyślnie

Bardzo dziękuję ... jak pisałem raczkuję w tych tematach

Z Makro to święte słowa !! więc wycofuję się z opcji makro.
    Czy dla takeigo focenia (bez makro) nadal 28-75 i czy Tamron bedzie nalepsiejszym rozwiązaniem, pytam bo mam dojście za 1.300 zł
    Czy może jakaś inna alternatywa ??

Pełne uzależnienie Awatar Jurek Plieth
    Miasto
    Gdańsk

Cytat Zamieszczone przez Jarl Bjorn
    W amatorskich widoczkach sprawdzi sie nie najgorzej kit 18-55 mm, ktory jak widac w stopce Kolega juz posiada.
    Masz absolutną rację; z założenia nie wczytuję się w listę możliwości finansowych forumowiczów
    W tej sytuacji te 1500 PLN można by spożytkować na na jakąś dłuższą ogniskową, ale tutaj niestety nie potrafię niczego poradzić z braku osobistych doświadczeń.

Pełne uzależnienie Awatar DoMiNiQuE
    Miasto
    Ostrów Wlkp.

Domyślnie

jesli chodzi o pogodzenie obiektywu tele z obiektywem Macro to polecic moge Sigme 70-300 4-5.6 II Macro Super. Za ok 800 PLN mozna miec obiektyw tele z funkcja macro (no prawie - skala odwzorowania 1:2 przy 300mm) a reszte kasy przeznaczyc na cos innego
    (zaraz wyjdzie na to, ze reklamuje ta sigme bo wlasnie kupilem :P)

Pełne uzależnienie Awatar DoMiNiQuE
    Miasto
    Ostrów Wlkp.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mmsza
    Czy faktycznie AF jest takim żółwiem jak o nim piszą?
    No niestety do najszybszych nie nalezy (w porownaniu z USM jest duza roznica)
    Niestety jeszcze nie mialem czasu potestowac go w plenerze wiec za duzo na jego temat nie moge powiedziec
    Jest kilku uzytkownikow na forum, ktorzy uzywaja to szklo juz dluzszy czas - moze sie wypowiedza na ten temat.

Pełne uzależnienie Awatar p13ka
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jarl Bjorn
    W amatorskich widoczkach sprawdzi sie nie najgorzej kit 18-55 mm, ktory jak widac w stopce Kolega juz posiada. Tym samym 100% budzetu (1500 zl) moze zostac przeznaczone na obiektyw macro.
    Moris, w tej opcji (o ile jesteś zainteresowany makro), mając na względzie Twój budżet, proponuję rozważyć nową Sigmę 105/2.8 EX DG Macro (skala 1:1).
    Cytat Zamieszczone przez DoMiNiQuE
    jesli chodzi o pogodzenie obiektywu tele z obiektywem Macro to polecic moge Sigme 70-300 4-5.6 II Macro Super
    Moris, to rozwiązanie kompromisowe. Nie znam tego obiektywu ale czytałem dużego dobrego o nim. Jeżeli bardziej zależy Ci na telezoomie niż makro to jest to dobra propozycja.

Miasto
    Alt Tarnowitz

Domyślnie

Oooj sie nawyrabiało
    Czym więcej czytam o Tamronie 28-75 f/2.8 tym bardziej mi przypada do gustu.
    No i rzeczywiście 75x1,6 daje 120 a to mi wystarczy (raczej) no i funkcja makro jest nie wspominając że ponoć rysuje doskonale.
    Poprawcie mnie jeśli źle myślę ale będzie on chyba najoptymalniejszym rozwiązaniem dla mojego zestawu.

Jeszcze raz dzięki za podjęcie dyskusji.

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

A ja do makro konsekwentnie polece cos na M42 + mieszek.
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów