Cytat Zamieszczone przez KuchateK
No jest szara, na co liczysz, na rgb na poziomie 248 czy 253? Bys pewnie napisal ze to zbyt wyidealizowane i to nie moze byc prawda
Nie no wiem, ze cyfrowcy jak ognia boja sie jasnych partii i wola niedoswietlac, ale w tym przypadku biala sciane inaczej sobie wyobrazalem, nie mowiac ze dales +1EV.

Czepiles sie czegos co nie istieje. Pomiar czego? Zastanego?
Zastane nie ma znaczenia, bo to bylo M w puszce, to raz, a dwa ze zmiana pomiaru nie wplywa na pomiar swiatla z lampy, ktory jest zawsze po swojemu zarowno w starych jak i nowych puszkach.
No wlasnie nie zawsze jest po swojemu i sa sytuacje, gdy punkt AF nie jest w ogole brany pod uwage.

A CW nie tylko nic nie zmienia w 10D ale i w kazdym innym aparacie Canona z e-ttl/e-ttl II. Nie wiem kto Ci wbil do glowy ze zmiana spot, partial, average, evaluative odnosi sie do blysku. To nie jest prawda. A kto twierdzi ze tak to niech poda zrodlo gdzie wyraznie jest to napisane (w tym czasie jak nie bedzie mogl znalezc pewnie go oswieci ze bzdury plecie).
To znajdz mi informacje, ze zawsze jest matrycowy pomiar blysku. Matrycowy w Canonach jest zwiazany z punktem AF, a jezeli nie jest on uwzgledniany to jaki jest wtedy matrycowy?
Sam Canon o tym pisze na tej stronie ktora podales, przy reklamowaniu systemu E-TTL1.
http://www.cps.canon-europe.com/arti...=1200&pageId=7
#

Ja Ci tu naprawde moge wkleic jeszcze z 50 przykladow w ktorych e-ttl i centralny sie wylozy i bedzie trzeba poprawki z FEL'em a e-ttl II bedzie mniej lub bardziej poprawny.
NO i wlasnie chyba mnie zrozumiales i sam to napisales. Pomiar sie wylozy, ale logicznie i przewidywalnie bo bedzie naswietlal na srednia szarosc i bede wiedzial co dokladnie zrobic.
A tak jak piszesz E-TTL2 bedzie bardziej poprawny w wiekszosci sytuacji, ale nie bedzie mozna go przewidziec w 100%. Dla mnie to jest wazne, bo z pewnych wzgledow wole robic na kliszach i nie moge sobie pozwolic na zerkanie na LCD, a po drugie niektore chwile sa ulotne i nie mozna sie cofnac.
Byc moze w E-TTL2 nie trafi mi sie nigdy taki kadr zle oswietlony, bo korekta systemu zrobi to co ja bym zrobil w E-TTL1, lecz mimo to wole pewnosc blysku na z normalizowana szarosc. Wyjsciem jak piszesz jest CF, ale chyba go nie ma w EOS 30/33V.

A moze odwrocimy kota ogonem? Moze to Ty wezmiesz cyfre z nowym i udowodnisz nam zadowolonym jak to straszne tragicznie dziala?
Postaram sie znalesc takie sytuacje, aby moze to udowodnic, ale z czasem u mnie nie za dobrze.

Pawel Sz