Szwayko - ja myślę, że powinieneś pójść na reportaż ślubny z EOSem 300D/10D a zobaczyłbyś te "dzikie jazdy"![]()
Szwayko - ja myślę, że powinieneś pójść na reportaż ślubny z EOSem 300D/10D a zobaczyłbyś te "dzikie jazdy"![]()
Ostatnio edytowane przez Raff ; 04-01-2006 o 03:02
Chodze z czyms lepszym EOS 30, EOS 50, ale bylem tez i z EOS 10D.Zamieszczone przez Raf_1975
http://www.szwayko.republika.pl/slubne/31/index31.html
Moze bylo dobrze bo robilem na CW.
Pawel Sz - szwayko
No super, 50E to ja też mamZamieszczone przez szwayko
Jak to zabrzmiało - z czymś lepszym (swoją drogą szkoda, że nie z EOS 3 albo 1V). Jeśli byłeś z 10D (może tylko raz i do tego jasny kościół?) na ślubie i nie narzekasz na E-TTL no to ja nie mam więcej pytań!
Zdjęcia z http://www.szwayko.republika.pl/slubne/31/index31.html mi się podobają.
Eee tam, bez nerwZamieszczone przez KuchateK
Mnie przekonałeś a nieprzejednanych paru zawsze się znajdzie. I niech sobie łażą z tabelkami i liczą na palcach
![]()
No wszystko fajnie, tylko jak jest młyn na reportażu to czasem się cieżko wyrobić. Ostatnio robiłem studniówkę 300D z gościem na 20D. Były dwie kontry z softboksami. Śmigałem FELem na lewo i prawo i jak zgrubsza rzuciłem okiem na nasze foty na laptopie, to nie byłem zachwycony rezultatami ETTL II z 20D. Ale dalej nie mam zdania, bo sam ETTLem II nie robiłem i nie analizowałem dokładnie tych fotek...
ETTL-II pilnuje zebys nie przepalil zdjecia... a ze (tak jak pisal ART-FOTO) poprawna ekspozycja nie jest zdefiniowana wiec mozesz byc niezadowolony jedno jest pewne (przynajmniej tak powinno byc) nie masz przepalen...Zamieszczone przez Raf_1975
Właśnie chodzi mi o lekkie przepały, ale może dał korekte na za duży plus. Spoko, spoko - kupię puche z ETTL II i też będę mądryZamieszczone przez Jac
![]()
z informacji Canona wiadomo że ETTL i ETTL II dysponuje funkcją AFR - auto fill reduction którą można wyłączyć w aparatach serii pro, z nieoficjalnych żródeł wiadomo że aparat do 10 EV ( róznica pomiędzy min a max z kadru ) "dozuje" flesz wg pomiaru bez korekty - powyżej tej wartosci korekta wyliczana jest wg algorytmu który nigdy nie został dokładnie opisany - wartośc sięga do -2EV i dodatkowo ma nieokreślony wpływ na korekte użytkownika - zaleca sie wyłączenie AFR za pomocą CFZamieszczone przez KuchateK
no nie wiem czy to jest wtedy prosty kalkulator i jak widac korekta następuje
zdaje sie ze wszyscy chcemy robic dobre technicznie zdjecia rowniez z blyskiem [bez wzgledu na okolicznosci i poziom artystyczny] wiec trzeba poznac zasady czytam wiec watki, ruposty forumowych mądrali i zaczynam miec metlik ..... prowadzicie dysputy, udawadniacie ze ktos ma miejsza wiedze.... czysty teoretyczny wyklad o wyzszosci systemu ETTL II nad ETTL ale prawda jest taka ze zeczywistosc okazuje sie "szara" i niedoswietlona [zwlaszcza 2 plan] z wbudowana lampa i kitem.... [wiem wiem jedynym rozwiazaniem jest wydac duzo kasy na nowe obiektywy i lampe lub 2 lub studio ] system Canona nie jest taki super i mimo stosowania sie do "swietnych" rad plynacych z forum to cos jest nie tak [pewnie z moim doswiadczeniem i samokrytycyzmem]. Na fotopolis jest test blyskow kilku lustrzanek http://www.fotopolis.pl/index.php?n=3590&p=4 i z niego nawet wynika ze z ETTL II nie jest najlepiej w 350d! Ale moze jest jakis zloty srodek aby uzyskac dobre foto np. w kawairni przy mizernym swietle zastanym bez statywu i z mimowolnie poruszajacymi sie postaciami lub na dosc ciemnym basenie z dodatkowa dominacja wszeobecnego niebieskiego...... dobrze mysle ze na manualu w ciemnym pomieszczeniu i po laczonej lampie wskaznik ekspozycji jest wychylony na max na [-] i nie ma zadnej podpowiedzi z aparatu oraz mam wrazenie ze kolory sa znacznie oszukane ...... i jak tu sie ma pomiar swiarla zastanego odbitego od obiektow i tych tajnych algorytmow do wydobywania kolorow [wcale nie chodzi mi o "przeslodzenia" kompaktow]????? nie chodzi mi o krytyke tylko o zdobycie doswiadczenia......
Te glowy to caly test? LOL
To nie z e-ttl'em jest zle a z tym co ty wyniosles z tego testu. To test lampek wbudowanych a nie systemow blysku. Zreszta dokladnie to tam napisano. Ta z sony dala efekt podobny do tego jaki daje lampa ze stofenem... Moze i lepiej... Ale puszka i prawdziwa przewaga jest tam, gdzie mozna przypiac prawdziwa lampe dajaca nieco wiecej mozliwosci jak nieco lepsza szybka na wbudowanej namiastce.
Co do swiecenia na drugi plan.
Swiatlo spada z kwadratem odleglosci. Dwa razy dalej, cztery razy mniej swiatla. Drugiego planu z jednej lampy nie da sie doswietlic tak samo dobrze jak pierwszego, nawet jesli jest tylko pol metra za pierwszym. Fizyki nie zmieni nawet najlepszy system.
Zwlaszcza wbudowana lampa i kit to nie jest doskonaly zestaw do tego... Zacznij od zakupu przyzwoitej lampy i pokombinuj z odbiciami, dyfuzorami (sa watki o tanich zamiennikach na forum)...
Jesli nie mozesz swiecic bezposrednio bo efekt jest niezadowalajacy trzeba kombinowac. To wlasnie miejsce gdzie koncza sie zalety i wady systemow a zaczyna sprawnosc obslugujacego sprzet.
Tu nie ma jednej wspanialej zasady i sposobu na wszystko. Kazda sytuacja rzadzi sie swoimi prawami. Podaj przyklad, pokaz co Ci wyszlo i mozna sie rozwodzic. Dostaniesz wtedy z pewnoscia pare sposobow innego podejscia do tej sytuacji. Inaczej sie nie da.
Ostatnio edytowane przez KuchateK ; 12-02-2006 o 20:07
...
No i stało się! Jakiś czas temu wszedłem w posiadanie E-TTL II w 350DAle narazie znajduję się w kołysce doświadczeń. Narazie zaobserwowaną zaletą jest brak FELowania. To miłe. Mam jednak wrażenie że 350D gorzej radzi sobie z auto balansem bieli albo wczorajsza sala miała wyjątkowo wredne żarówki, hehe.
Ale KuchateK - wytłumacz mi jedno (zupełnie nie związane z systemem pomiaru). Dlaczego przy takiej samej ekspozycji - jak lampa walnie mocno to przepala przód i gasi (zaciemnia) tył, a jak walnie słabo to tył ładnie wyłazi?? Tył powinien być w miarę stabilny, tak myślę...
Tak sobie pomyślałem, że do tyłu idzie wtedy więcej światła z flesza i gasi ono delikatne (słabe) światło zastane... Ale jakoś tak do końca nie jarzę. Światło tylne powinno się zmieszać, zmienić balans ale nie gasnąć (?)
Ostatnio edytowane przez Raff ; 19-02-2006 o 16:32