Pokaż wyniki od 1 do 10 z 208

Wątek: E-TTL II FAQ. Jak działa nowy system i czego wymaga...

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar piast9
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

OK, sorki zatem, nieporozumienie.
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Domyślnie

Przebrnąłem przez cały wątek, odpowiedzi nie znalazłem. Chciałbym się tylko upewnić. U canona komunikacja (a nie pomiar) z lampą zdalną też jest na drodze przedbłysków, ew. IR, a nie radiowo?
    U nikona komunikację między body i lampami (grupami lamp) zrobiono "błyskaniem". Część osób jest przekonana, że to się odbywa radiowo, u nikona wiem na pewno, że nie, ale mi te zdziwione osoby twierdzą, że u canona jest radiowo. Mylą się?
    Jedynie u minolty to było radiowo o ile kojarzę.

PS - sprzeczacie się głównie o to, jak to działa gdy lampa jest na body, albo gdy używa się jednej lampy, jakie są różnice w starym i nowym systemie. A wiecie jak rozwiązano kanały i grupy lamp zdalnych? To mnie ciekawi i tego chyba nikt nie podaje. Ile przedbłysków przypisano do czego? Nie trafiłem na takie info u nikona. U canona też to pewnie tajemnica?
    Nikony, Canony (EOS 50e, AE1, AV1, T70) Olympus, Pentaxy, Minolta, Leica, Hasselblad, Rolleiflex, Voigtlander, FKD (Praktica, Zenit, FED, Zorkij, Kiev, Smiena i to nie wszystko)

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    Mylą się?
    Zdecydowanie.

U canona też to pewnie tajemnica?
    Canon’s wireless E-TTL system employs brief digitally-encoded pulses of light (either visible or infrared, depending on the master unit used) to transmit commands from a master flash unit to a slave unit or multiple slaves.

Tyle jest w EOS Flash FAQ.
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Pełne uzależnienie Awatar mgtan

Domyślnie

Przebrnąłem przez cały wątek, odpowiedzi nie znalazłem. Chciałbym się tylko upewnić. U canona komunikacja (a nie pomiar) z lampą zdalną też jest na drodze przedbłysków, ew. IR, a nie radiowo?
    1 przedbłysk przy dwóch lampach Master musi być 5x0 a Slave może być 430-stka
    2. transmiter radiowy Canona w cenie ponad połowy Ceny lampy błyskowej.
    Canon 40D + BG-E2N => 5D MkII
    24-105 f/4 IS USM L + 50 f/1.4
    Speedlite 580EX II,SanDisk Extreme 8GB, Benro A-500EX + KB-1A...

Pełne uzależnienie Awatar axk
    Miasto
    SK

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mgtan Zobacz posta
    ...transmiter radiowy Canona w cenie ponad połowy Ceny lampy błyskowej.
    Jeżeli masz na myśli ST-E2 to nie ma on nic wspólnego z transmisją radiową. Prowadzi on komunikację wykorzystując tor optyczny a nie radiowy.
    EOS + Speedlite

Domyślnie

witam,

jaka jest zywotność wbudowanej lampy błyskowej w Canonie 450d z uzyciem systemu SE-TLL II ? skoro przed zrobieniem zdjecia i przycisnieciu spustu migawki do połowy Canon generuje przedbłyski i objawia się to "strzelaniem" ?

Pełne uzależnienie Awatar mgtan

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez maks Zobacz posta
    witam,

jaka jest zywotność wbudowanej lampy błyskowej w Canonie 450d z uzyciem systemu SE-TLL II ? skoro przed zrobieniem zdjecia i przycisnieciu spustu migawki do połowy Canon generuje przedbłyski i objawia się to "strzelaniem" ?
    żywotność zależy od tego z jaka siłą błyskasz...jeśli będzie zredukowany np do minimum...to zywotnośc jest zdecydowanie dłuższa. Producenci podają od 20.000 do 100.000 błysków. Zależy jak używasz. Napewno nie można doprowadzić do nie używania kompletnie.
    Canon 40D + BG-E2N => 5D MkII
    24-105 f/4 IS USM L + 50 f/1.4
    Speedlite 580EX II,SanDisk Extreme 8GB, Benro A-500EX + KB-1A...

Pełne uzależnienie Awatar axk
    Miasto
    SK

Domyślnie

Producenci podają...
    Nie wiedziałem iż Canon-a 450D produkuje kilku producentów.

...od 20.000 do 100.000 błysków.
    Ciekawe. Możesz podać oficjalne źródło takiej informacji?
    Ostatnio edytowane przez axk ; 13-05-2009 o 21:18
    EOS + Speedlite

Uprawnienia umieszczania postów