Cytat Zamieszczone przez KuchateK
Zaraz... Jakie sumy korekt? Jaka wlasna aparatu? Losowo na oko? Cos ty to wykombinowal?

Aparat nie robi korekt tylko mierzy. To jest maszyna (prosta dosyc). Dane wejsciowe przekladaja sie na dane wyjsciowe. Tam nie ma miejsca na korekty i nieprzewidywalnosc. Wszystko opiera sie na pomiarze tego co na wejsciu i jest latwe do przewidzenia. Z aparatu jest pomiar i jego uzytkownik koryguje sobie dopiero na oko, w/g upodobania czy samopoczucia. Wiec nie wiem skad ta druga korekta i jakies nieprzewidywalne nakladanki czy priorytety nie wiadomo skad...

A nawet jesli to co robi aparat nazwac korekta to tak czy siak nie robi tego w/g wlasnego widzimisie tylko dokladnie opierajac sie na tym co wpada przez obiektyw i dla danych parametrow wynik jest scisle ustalony. Nie wiem skad te rozne nieprzewidywalne efekty. Chcialo by sie tylko dorzucic "to ze Ty nie potrafisz przewidziec nie znaczy ze inni maja tez ten problem".

To jest jak kalkulator. Proste i przewidywalne. A wylozenie sie bracketingu tez nie jest takie losowe. Ale na opis "bo mnie sie wywalilo" niestety mozna powiedziec najwyzej "bardzo mi przykro".
z informacji Canona wiadomo że ETTL i ETTL II dysponuje funkcją AFR - auto fill reduction którą można wyłączyć w aparatach serii pro, z nieoficjalnych żródeł wiadomo że aparat do 10 EV ( róznica pomiędzy min a max z kadru ) "dozuje" flesz wg pomiaru bez korekty - powyżej tej wartosci korekta wyliczana jest wg algorytmu który nigdy nie został dokładnie opisany - wartośc sięga do -2EV i dodatkowo ma nieokreślony wpływ na korekte użytkownika - zaleca sie wyłączenie AFR za pomocą CF

no nie wiem czy to jest wtedy prosty kalkulator i jak widac korekta następuje