no nie wiem albo ja jestem na bakier z angielskim albo mam zaciemnienie w mózgu

z twego linku
"There are a number of EOS lenses that do not have the facility to pass focus distance information, and thus will not be able to supply this guide to the E-TTL II system. Generally, but not exclusively, lenses that have USM AF assistance provide distance information. Obvously, manual focus EF lenses, such as the three tilt and shift lenses do not work with E-TTL II."

tłumaczę tak jak umiem - jeśli jest osoba na forum władająca biegle angielskim to proszę o poprawki
Jest pewna liczba obiektywów EOS, które nie mają udogodnienia podającego informację odległości ostrzenia i w ten sposób nie są w stanie dostarczyć danych do E - TTL II. Ogólnie, ale nie zawsze, obiektyw z AF USM dostarcza informację odległości. Oczywiście, ręczny obiektyw EF, tak i jak obiektyw z nachyleniem i przesunięciem nie pracują z E - TTL II.

proponuje przetłumaczyc cały tekst z podanego linku, może sam to zrobię ale to potrwa

tak na marginesie co do E-TTL II to w CF mamy do wyboru pomiar Evaluate i Average - zalecane jest jak równiez wynika z opisów ze stron użytkowników włączenie Average w przypadku używania obiektywu nie przekazującego informacji - osobiście sprawdzałem - działa bo mam mniej zdjęć z niedoświetleniem ( tokina atx 28-70, EOS 350, EX )