Według mnie należy zerknąć do specyfikacji urządzenia, nie znam się na Metz`u bo nigdy nie miałem ale Speedlite 580EX też pokazuje na wyświetlaczu tylko ETTL
Według mnie należy zerknąć do specyfikacji urządzenia, nie znam się na Metz`u bo nigdy nie miałem ale Speedlite 580EX też pokazuje na wyświetlaczu tylko ETTL
Czytałem instrukcję i szukałem trochę w sieci przed zadaniem pytania. Nie ma tam wzmianki o " II " więc nie upieram się przy tym wyświetlaczu. Bardziej interesuje mnie Exif z zestawu eTTL II, czy tam jest to opisane jednoznacznie. A może jest jakiś inny sposób identyfikacji jak zdjęcie zostało naświetlone ?
DAS APARAT
Skoro tyle czytałeś to zajrzyj na początek tego wątku. "Dwójka" to jest funkcja body a nie lampy. Lampa ma ETTL i koniec.
650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0
W swoich wątpliwościach nigdzie nie wspominałem, że nie mam eTTL II na 100%. Jedyne, co to, że wzmianka w exif to tylko eTTL. Skoro nikogo taka sytuacja nie dziwi i taka jest norma to widocznie się wygłupiłem. Wątek czytałem od początku ( w moim poczuciu ze zrozumieniem) i wiem, że eTTL II to funkcja body.
DAS APARAT
OK, sorki zatem, nieporozumienie.
650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0
Przebrnąłem przez cały wątek, odpowiedzi nie znalazłem. Chciałbym się tylko upewnić. U canona komunikacja (a nie pomiar) z lampą zdalną też jest na drodze przedbłysków, ew. IR, a nie radiowo?
U nikona komunikację między body i lampami (grupami lamp) zrobiono "błyskaniem". Część osób jest przekonana, że to się odbywa radiowo, u nikona wiem na pewno, że nie, ale mi te zdziwione osoby twierdzą, że u canona jest radiowo. Mylą się?
Jedynie u minolty to było radiowo o ile kojarzę.
PS - sprzeczacie się głównie o to, jak to działa gdy lampa jest na body, albo gdy używa się jednej lampy, jakie są różnice w starym i nowym systemie. A wiecie jak rozwiązano kanały i grupy lamp zdalnych? To mnie ciekawi i tego chyba nikt nie podaje. Ile przedbłysków przypisano do czego? Nie trafiłem na takie info u nikona. U canona też to pewnie tajemnica?
Nikon, Leica, Hasselblad, Mamiya, FKD i jeszcze kilka innych ...
Zdecydowanie.
Canon’s wireless E-TTL system employs brief digitally-encoded pulses of light (either visible or infrared, depending on the master unit used) to transmit commands from a master flash unit to a slave unit or multiple slaves.
Tyle jest w EOS Flash FAQ.
Kurcze, pogubiłem się. Czy w E-TTL II jest w końcu auto fill reduction, czy nie? Że w E-TTL jest, to już wiem, ale co do v.II to co strona to inna wersja wydarzeń
Na wypadek jeśli wspomniana redukcja załącza się powyżej jakiegoś progu EV - podajcie proszę kilka typowych przykładów poziomów oświetlenia (np. słoneczny dzień - xx EV, cień - yy EV itd.), bo pojęcia nie mam, jak to wszystko do siebie odnieść.
Body, stałki, zoomik
Canon 40D + BG-E2N => 5D MkII
24-105 f/4 IS USM L + 50 f/1.4
Speedlite 580EX II,SanDisk Extreme 8GB, Benro A-500EX + KB-1A...