Strona 15 z 21 PierwszyPierwszy ... 51314151617 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 141 do 150 z 208

Wątek: E-TTL II FAQ. Jak działa nowy system i czego wymaga...

Dopiero zaczyna

Domyślnie

mam takie pytanie, czy lampa 580 EX II będzie dobrze współpracować z EOS 30?

Początki nałogu Awatar SdoubleU
    Miasto
    Poznań, Poland

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Cielak Zobacz posta
    mam takie pytanie, czy lampa 580 EX II będzie dobrze współpracować z EOS 30?
    No przecież to lampa dedykowana Canon, dlaczego miałaby nie współpracować?
    SdoubleU
    ---------------------------
    Canon :-D

Przem312
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez KuchateK Zobacz posta
    E-TTL II FAQ...

Czy jedyną lampą zgodną z E-TTL II jest Canon 580 EX?

Nie. Zgodna jest każda lampa której mocą błysku jest w stanie sterować body. Systemy E-TTL i E-TTL II są zgodne "od strony lampy".

W praktyce wszystkie lampy serii EX Canona oraz odpowiedniki niezależnych firm zgodne z E-TTL są zgodne z E-TTL II. Jeśli w specyfikacji widnieje że lampa jest zgodna z E-TTL to jest zgodna z E-TTL II. Jeśli pisze ze E-TTL II to i z E-TTL musi działać.
    Być może to było poruszane już, jednak ja nie znalazłem. Dlaczego w praktyce lampa obsługująca system E-TTL nie działa w E-TTL II? Chciałem kupić http://www.allegro.pl/show_item.php?...netowe Allegro Która zgodnie z opisami z amerykańskich stron obsługuje E-ttl, jednak po wypytaniu sprzedawcy ten stwierdził, że nie działa na 350d

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Przem312 Zobacz posta
    Być może to było poruszane już, jednak ja nie znalazłem. Dlaczego w praktyce lampa obsługująca system E-TTL nie działa w E-TTL II? Chciałem kupić http://www.allegro.pl/show_item.php?...netowe Allegro Która zgodnie z opisami z amerykańskich stron obsługuje E-ttl, jednak po wypytaniu sprzedawcy ten stwierdził, że nie działa na 350d
    Widać sprzedawca się nie zna. Każda lampa która zadziała w E-TTL zadziała również w E-TTL II.

Nawet zacytowałeś:
    "Jeśli w specyfikacji widnieje że lampa jest zgodna z E-TTL to jest zgodna z E-TTL II. Jeśli pisze ze E-TTL II to i z E-TTL musi działać."
    , więc czemu prosisz o powtórzenie tego co już jest napisane i potwierdzone?

Przem312
    Guest

Domyślnie

http://photography-on-the.net/forum/...d.php?t=216227
    3post-Chociażby dlatego.
    Gdzieś miałem podobny post, jak znajdę to też zacytuje

Początki nałogu Awatar an_zak
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez Zobacz posta
    Widać sprzedawca się nie zna. Każda lampa która zadziała w E-TTL zadziała również w E-TTL II.
    Nieprawda. Byłem w posiadaniu z lampą MacGyvera, która działa na 300D (E-TTL), a nie chce pracować z 30D oraz 40D (E-TTL II). Był to dedykowany Soligor. Słyszałem też o innych niefirmowych modelach z tą przypadłością.

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez an_zak Zobacz posta
    Nieprawda. Byłem w posiadaniu z lampą MacGyvera, która działa na 300D (E-TTL), a nie chce pracować z 30D oraz 40D (E-TTL II). Był to dedykowany Soligor. Słyszałem też o innych niefirmowych modelach z tą przypadłością.
    z tym, że niekoniecznie wiąże się to z wersją E-TTL' a.

w naszej akcji charytatywnej mamy przypadek, że forumowicz chce oddać dedykowaną lampę macro (chyba Delta), ponieważ nie działa mu z 40D, a działała świetnie z 350D (oba aparaty to E-TTL II).

Tak więc Canon w jakis sposob utrudnia zycie niezależnej konkurencji, ale nie jest to do końca związane z E-TTL vs E-TTL II.
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez an_zak Zobacz posta
    Wiązałbym to raczej z fizyczno-elektroniczną budową stopki (interfejs) nowszych aparatów a nie z samą logiką/algorytmami E-TTL II.
    Podobnie jak z obiektywami Sigmy.
    Samo założenie sposobu działania bagnetu EF się nie zmienia a jednak nowsze lustrzanki cyfrowe nie lubią się ze starszymi obiektywami Sigmy.

Coś już napisał
    Miasto
    Rybnik

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gwozdzt Zobacz posta
    ...forumowicz chce oddać dedykowaną lampę macro (chyba Delta), ponieważ nie działa mu z 40D, a działała świetnie z 350D (oba aparaty to E-TTL II)
    A mnie ta sama Delta Macro doskonale współpracuje z 40D właśnie...
    Czyżby producent lampy poprawił firmware?

Bywalec
    Miasto
    Wrocław Wsie Pole

Domyślnie

Mam pytanie dotyczące współpracy C 350D z lampą Metz 48AF -1, teoretycznie taki zestaw powinien obsługiwać ETTL II , podczas wykonywania zdjęć na lampie świeci się ETTL ale bez "II" ( tak serio to nie wiem czy może on pokazać II ) w exifie pliku też pisze tylko ETTL bez "II" . Jaki był prawdziwy pomiar ?
    DAS APARAT

Strona 15 z 21 PierwszyPierwszy ... 51314151617 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów