Strona 11 z 17 PierwszyPierwszy ... 910111213 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 101 do 110 z 208

Wątek: E-TTL II FAQ. Jak działa nowy system i czego wymaga...

Mieszany widok

Początki nałogu Awatar jatzzek
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Ale nie jest to rozwiazanie ,ktore mnie zadowala, bo w sytuacji zmiennego oswietlenia wciaz musze kontrolowac aby swiatlem zastanym nie przeswietlic sceny (a w fotografii o ktorej mysle nie ma czasu na takie rozkminki, bo trzeba sie koncentrowac na innych rzeczach). Ubytek 1EV na swietle zastanym, ktory jest kompensowany blyskiem lampy niezbyt mi sie podoba, bo nie ma lepszego swiatla niz to zastane.

EDIT:

Zalezy mi jednak aby pracowac na Av. W sumie skoro ETTL II wymysla sobie zeby zabrac mi 1EV ze swiatla zastanego, to oszukam go dodajac +1EV korekcji na swietle zastanym. Problem jednak polega na tym, ze jak sie wlacza i wylacza lampe to za kazdym razem ma sie inna ekspozycje swiatlem zastanym (no chyba, ze przy wlaczeniu/wylaczeniu lampy pamieta sie o zmianie korekcji ekspozycji swiatla zastanego.... ale w ogole co to za dzikie sposoby? Czy ETTL II nie moglby nie tykac ekspozycji swiatlem zastanym?).
    Ostatnio edytowane przez jatzzek ; 11-10-2007 o 23:19
    why waste your time looking for proof?
    what if the answer is never the truth?

Pełne uzależnienie Awatar marekb
    Miasto
    Wadowice,Kraków

Domyślnie

mnie też by czasem pasowało na AV a tu kicha... trza na M i drabinka...

Coś już napisał
    Miasto
    Dolny Śląsk

Domyślnie

Daj na zastane światlo + 1ev i powinno być to o co ci chodzi.

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

To wlasnie napisalem w swoim EDIT-cie Ale to tez nie jest jakies rewelacyjne rozwiazanie. Ehhh... te systemy.

Coś już napisał
    Miasto
    Dolny Śląsk

Domyślnie

A ustaw w aparacie pomiar światła na "centralnie ważony, uśrednony"
    ten kwadracik. Wydaje mi się ze sie nic nie zmienia.

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Sprawdzilem i potwierdzam. Niezaleznie od tego co jest ustawione na lampie (pomiar Evaluative czy Average) jesli na korpusie jest ustawiony pomiar Evaluative, to przy wlaczeniu lampy ekspozycja swiatlem zastanym spada o 1EV. W pozostalych trybach pomiaru swiatla ekspozycja swiatlem zastanym jest taka sama przy wlaczonej i wylaczonej lampie. Mowie tutaj o duecie 40D + 430 EX ale to chyba dotyczy w ogole ETTL II.

Coś już napisał
    Miasto
    Dolny Śląsk

Domyślnie

No to problem chyba się rozwiązał.
    Jeszcze praktycznie trzeba to sprawdzić czy wyniki zadowalające.

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Ja wlasnie sie przestawiam z centralnie wazonego na skupiony przy 40D+lampa na Av.

Domyślnie

Wykonałem próbę z wbudowaną lampą błyskową. Pierwsze zdjęcie tryb M ,czas 1/30 AV 5,6 lampa bez korekcji. Drugie takie same warunki ale przed palnikiem filtr szary, i efekt zdjęcie mniej naświetlone w stosunku do pierwszego. Wg teorii oba zdjęcia powinny być tak samo naświetlone , a nie są. Następna próba to sprawdzenie jaki wpływ na parametry błysku ma punkt ostrzenia i znów wg teorii punkt ostrzenia nie ma wpływu na automatykę E-TTL II. Próba wyglądała następująco: w odległości około 1m biała kartka w na ciemnym tle, na którą wyostrzono AF, parametry jak wyżej, po wykonaniu zdjęcia kartka dobrze naświetlona, bez zmiany parametrów przeostrzam na nieskończoność ustawiam MF i wykonuję w tym samym kadrze zdjęcie białej tym rezem nieostrej kartki i kartka prześwietlona. Przełączając funkcję c.Fn na Average aparat nie bierze pod uwagę odległości ostrzenia i naświetla kartkę poprawnie. Po założeniu obiektywu M42 automatyka działa jak po przełączeniu w tryb Average. i dodatkowo oszukiwana jest informacją z dandeliona o wartości przysłony. Wniosek E-TTL II działa nie tylko w oparciu o pomiar przedbłysku ale również o informacji z obiektywu o zadanej przysłonie, ogniskowej, i odległości ostrzenia. Kto nie wierzy niech sam spróbuje, tryb Average pomija info o odległości ostrzenia. Jeżeli algorytmy E-TTL II są takie doskonałe i polegają głównie na pomiarze światła odbitego z przedbłysku to dla czego tak łatwo jest go oszukać obiektywem manualnym zamykając przysłonę przed wykonaniem zdjęcia ?. Odpowiedzią jest to że E-TTL II do algorytmu jako dane bierze pod uwagę wszystkie parametry ekspozycji.

Pełne uzależnienie Awatar KuchateK
    Miasto
    USA

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Mariusz.P Zobacz posta
    Wykonałem próbę z wbudowaną lampą błyskową.
    Tak od 75 postu zaczynaja sie moje eksperymenty. Chyba wnioski mamy te same

http://canon-board.info/showpost.php...7&postcount=75
    ...

Strona 11 z 17 PierwszyPierwszy ... 910111213 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów