Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 22

Wątek: [świstak]

Dopiero zaczyna

Domyślnie [świstak]

troche juz nazbieralo mi sie klatek, wiec pomyslalem ze cos wrzuce. dopiero zaczynam zabawe ze zdjeciami, wczesniej pomagalem kolegom w obrobce w ps, ale sam aparatu w dloni nie dzierzylem, takze konstruktywne komentarze i opinie mile widziane

troche niechronologicznie ale trudno
    wszystkie zdjecia na kitowym szkle 18-55 ef-s, niestety na razie nie mam kasy na nic drozszego, sam zakup lustrzanki byl dosc impulsywny bo trafila mi sie dobra oferta, a zbieralem na cos lepszego, wiec pomyslalem ze jesli kupie aparat taniej i wczesniej to najwyzej reszte zestawu dokupie pozniej i nie bede mial wszystkiego na raz

na poczatek link do flickra http://flickr.com/photos/swist
    a dalej zdjecia
    1.
    proba podjecia tematu nieba, mnie osobiscie podoba sie kolorystyka, choc dol bylem zmuszony obciac - byly tam grzbiety budynkow, okna mam na polnocny zachod takze wieczorne niebo wyglada tu niesamowicie

2.
    3.
    4.
    5.
    2, 3,4 i 5 - na Barbakanie jest masa wróbli i są one niesamowicie odważne, wiec postanowilem sprobowac focenia ptakow i bardzo mi sie to spodobalo, dwojka moglaby miec nieco wiecej u gory, ale niestety zdjecie bylo zrobione horyzontalnie i wiecej po prostu nie dalo sie wyciac (wszytkie te zdjecia to cropy)

6.
    strasznie spodobalo mi sie to jak wygladali facet i kopernik razem, niestety zupelnie polozylem sprawe ostrosci (to jedno z pierwszych zdjec w ogole) ni to na manualu ni to af nie moglem ustawic fokusa tak jak chcialem

7.
    strasznie podobaja mi sie pustostany, ten stoi naprzeciw biblioteki UW
    8.
    to zdjecie zrobilem podczas czerwcowej fali upalow, fontanna na Tamka jest jednym z przyjemniejszych miejsc w centrum warszawy
    9.
    strasznie fajnie wygladaja czerwone swiatla na niebieskim samochodzie
    10.
    ten pan bawil sie ze swoja coreczka na placu zabaw w parku saskim. niestety na kilkadziesiat klatek nie udalo mi sie na zadnym ujac obojga, wiec zostawilem sobie to jedno zdjecie z samym tatusiem
    11.
    ta dziewczynka spotkana z mama wieczorem na nowym miescie byla strasznie otwarta na aparat, nie bala sie go i zachowywala niesamowicie naturalnie w jego obecnosci, strasznie szkoda ze tylko minelismy sie na ulicy
    12.
    jestem wielkim fanem kotow, niestety nie mam swojego, a w szkle zabraklo jasnosci i dlugosci
    13.
    calosc opiera sie na dwuznacznosci slowa "bike", niestety zabraklo troche zdjecia z lewej strony, crop
    Ostatnio edytowane przez świstak ; 06-09-2007 o 19:00

Dopiero zaczyna

Domyślnie

14.
    chcialem sprobowac zdjecia w trudnych warunkach, ciemna kawiarnia, bez statywu, bez wyostrzania w PS

15.
    golebie, fajnie biegaja

16.
    most Śląsko-Dąbrowski, było ładne światło a łódź akurat wypływała spod mostu wiec postanowilem sprobowac cos z tego zrobic, efekty powyzej

17.
    a to w oczekiwaniu na premiere transformersow udalo mi sie zdobyc kilka tajnych zdjec z planu. to jest optimus prime w nastepnej czesci

[edit] wlasnie zorientowalem sie ze te zdjecia chyba sa 800px po dluzszym boku (domyslny resize flickra) takze jesli koniecznie musza byc <=700px to prosze napisac, pozmieniam
    Ostatnio edytowane przez świstak ; 20-07-2007 o 01:31

Domyślnie

_strasznie_ sie ciesze widzac, jaka masz radosc z robienia zdjec Tym niemniej jednak jeszcze dluga droga przed Toba - sprobuj zrobic (i pokaz nam) zdjecie, ktore samo nam cos opowie (zamiast komentarza pod nim)

I nie zwalaj winy na sprzet - oczy wychodza, jak popatrzysz (rowniez na tym forum) jakie zdjecia potrafia nim ludzie robic
    Pkt 8 Regulaminu - niedozwolona stopka tu była...

temperownik
    Guest

Domyślnie

fajne ujecie na 4 - wrobelek patrzacy sobie na ruch uliczny...

rozumiem ze z kitowym szklem nie mozna tak zlapac wrobla wiec stad te cropy (2 -bardzo fajny), ale 13 to juz imo mozna bylo ustawic w czasie pstrykanie zeby nie trzeba bylo zbytnio obcinac (sugeruje sie tylko podpisem)

niektore zdjecia wydaja sie byc przypadkowe (16, 13, 7), niektorym brakuje troche ostrosci (15, 7, 6)

szkoda ze nie mogles wiecej czasu poswiecic dziewczynce bo fajnie wygla na tle tej sciany i drzwi... fajna kolorystyka

co do pustostanow - pokaz co jest w nich takiego fajnego, dlaczego ci się podobaja

chętnie zobacze kolejne twoje zdjęcia

zycze szybkiego nabycia czegos dluzszego na zwierzyne

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Rob zdjecia, rob... ale nie ciachaj az tak strasznie. Sprobuj moze przy przycinaniu trzymac sie proporcji 2:3 ?

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez Zobacz posta
    Rob zdjecia, rob... ale nie ciachaj az tak strasznie. Sprobuj moze przy przycinaniu trzymac sie proporcji 2:3 ?
    Bez przesady. Inne proporcje też są dobre, a niektóre nawet lepsze, osobiście wolę 3:4 lub nawet 4:5 i żałuję, że DSLR z cropem mają 2:3.

Choć rzeczywiście lepiej aby zdjęcie miało jedne z klasycznych proporcji, a jedna galeria była spójna, co oczywiście nie oznacza, że wszystkie zdjęcia muszą mieć te same proporcje.

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez michalab Zobacz posta
    Bez przesady. Inne proporcje też są dobre
    Owszem, tez sa dobre ale wlasnie bez przesady. A nr 1,5,12,15 to juz wg mnie daleko posunieta przesada w ciachaniu, niewiele dobrego robiaca kadrom.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

co do ciachania to zostalo mi troche po kamerze, gdzie mialem zazwyczaj 16:9, a przy montazu czasem dla zaakcentowania detalu zdazalo mi sie przycinac jeszcze bardziej w pionie czy tez w poziomie, ale bede staral sie tego unikac. na razie strasznie odczuwam braki w ogniskowych :/ a w poniedzialek jade nad morze, takze wkrotce wrzuce cos jeszcze

pozdrawiam i dziekuje za rady

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez Zobacz posta
    Owszem, tez sa dobre ale wlasnie bez przesady. A nr 1,5,12,15 to juz wg mnie daleko posunieta przesada w ciachaniu, niewiele dobrego robiaca kadrom.
    No bo te właśnie nie mają klasycznych proporcji tylko jakieś inne, zgadzam się że im nie służy. Chodziło mi tylko o to, że istnieją też inne klasyczne proporcje.

Cytat Zamieszczone przez świstak Zobacz posta
    co do ciachania to zostalo mi troche po kamerze, gdzie mialem zazwyczaj 16:9,
    No to niech będzie 16:9, ale Twoje zdjęcia w przybliżeniu mają (w przybliżeniu)
    1. 9:4,
    5. 32:29 (chyba najgorzej aby był prawie kwadrat ale nie kwadrat)

A to już jest jak Vitez napisał przesada. 12 i 15 ewentualnie mogłyby być panoramą, ale też jakoś mi nie pasuje kadr.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

troche nowych zdjec, nie wiedzialem tylko jak zmniejszyc glebie ostrosci nie majac dostatecznie jasnego obiektywu - wszystkie ponizsze zdjecia byly robione na pelnej dziurze, a mimo to GO, za mala, marzyla mi sie wtedy elka 24-70 f2.8

panowie ponizej to ludzie z grupy pt. www.kuglarstwo.pl - organizuja otwarte spotkania kuglarskie co srode na polach mokotowskich przy duzym oczku wodnym
    18.
    19.
    20.
    21.
    22.
    zabawa w oszukanie widza co do planów (no i chcialem sprawdzic ostrosc soczewki :P)
    23.
    dziewczynka do kompletu z panem w koszuli z poprzedniego posta

pozdrawiam i prosze o rozwiazanie mojego problemu GO w sposob inny niz photoshopem

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów