Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 18 z 18

Wątek: adobe dng converter

Bywalec Awatar grzbiet
    Miasto
    Sosnowiec

Domyślnie

Tak też robiłem... ale zaprzestałem. Stwierdziłem w pewnym momencie, że bardzo pasuje mi C1, i ciężko mi z niego zrezygnować. Poza tym wielu znawców uważa, że jest lepszy od ACR. A czy tak jest rzeczywiście to druga sprawa.... Tak na marginesie - długo nie mogłem sie do niego przekonać... rzuciłem, a następnie wróciłem z powrotem.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez grzbiet Zobacz posta
    Tak też robiłem... ale zaprzestałem. Stwierdziłem w pewnym momencie, że bardzo pasuje mi C1, i ciężko mi z niego zrezygnować. Poza tym wielu znawców uważa, że jest lepszy od ACR. A czy tak jest rzeczywiście to druga sprawa.... Tak na marginesie - długo nie mogłem sie do niego przekonać... rzuciłem, a następnie wróciłem z powrotem.
    Zapytaj grafików którzy zajmóją się obróbką ZDJĘĆ, ktrórą wywoływarkę wolą... Oni są praktykami a nie "znawcami". Wszyscy jadą na ACR, zwłaszcza nowa wersja bardzo ułatwia im pracę. C1 jest dobry jak masz przystawkę (a raczej niunikniony). Jednak jak potrzebujesz softu do obróbki to po co przepłacać za dwa programy. Bez PS ani rusz a C1 to dodatkowe koszty...
    "Czarny pudel na sniegu sie sprawdza"

Bywalec Awatar grzbiet
    Miasto
    Sosnowiec

Domyślnie

napisał King_nothing
    Zapytaj grafików którzy zajmóją się obróbką ZDJĘĆ, ktrórą wywoływarkę wolą... Oni są praktykami a nie "znawcami".
    Ja nie twierdzę i nie twierdziłem, że jeden jest lepszy od drugiego, co to to nie... Niemniej w C1 mam podgląd JPEG-ów, i widać jak na tacy to, czego nie widać w PS-ie, a przynajmniej ja nie wiem jak to zrobić. Chodzi o możliwość sprawdzenia przepaleń... i bardzo często jest tak, że jedne foty przepalone bardzo się niektórym "znawcom " podobają (bo się znają i na różnych forach popierają - zaznaczam, że nie mówię tu o CB), a inne - moim zdaniem o niebo lepsze są mówiąc dyplomatycznie krytykowane.

P.S. Na ACR bardzo długo jechałem, nabyłem do tego softu całą masę literatury. Jest świetny po prostu, niemniej jakoś od kilku miesięcy RAW-y wywołuję w C1, w zasadzie nie zastanawiałem się dlaczego - może to kwestia wygody... przyzwyczajenia? Pozdrawiam.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez grzbiet Zobacz posta
    Ja nie twierdzę i nie twierdziłem, że jeden jest lepszy od drugiego
    No ja też nie
    Ale tak ciągnąc dalej temat to warto wspomieć że mechanizm ACR obsługuje również Adobe Lightroom. Wszelkie "przepałki" itp. sprawdza się tam błyskawicznie, a przy okazji jest to świetne narzędzie do katalogowania!
    "Czarny pudel na sniegu sie sprawdza"

Tolo1
    Guest

Domyślnie

a czy spotkal sie ktos z konwerterem plikow DNG do postaci RAW -jako pliku wyjsciowego???
    Bo jezeli nie -oznacza to ze przekonwertowanie RAWa do DNG jest nieodwaracalne. -prawie jak do JPGa.
    Wiem tylko ze Lightroom umozliwia konwersje JPGa do DNG - z zapisaniem oryginalu i wszelkich dokonanych zmian.

Początki nałogu Awatar adino
    Miasto
    Chełmża/Toruń

Domyślnie Raw -> dng

mam takie pytanko i mam nadzieje ze w dobrym miejscu to pisze....

wiem ze dla PS CS nie ma wtyczki CR ale wiem ze dzięki konwerterowi da się z raw zrobić dng i wtedy ładnie wchodzi...

mam koinwerter(mam nadzieje ze dobry) ale jestem ziolony co i jak...

jak ktoś może mi wytłumaczyć co po kolei zrobić to bede bardzo wdzięczny

wygląda to tak

co dalej z tym??

Dopiero zaczyna Awatar Vizzle
    Miasto
    Szczecin\Bartoszewo

Domyślnie

1. Wybierz folder/zdjęcie, które ma zostać skonwertowane. Swoje RAW-y.

2. Wybierz gdzie chcesz zapisać (pewnie możesz wybrać też aby zapisywać w tej samej lokacji).

3. Wybierz nazwę pliku/ów wynikowego, oraz rozszerzenie.

4. Wybierasz kompresje, pozostawieni RAW, "Nie załączaj oryginalnego RAW", zapewne do DNG. Może są tam inne opcje nie wiem (w zasadzie zostaw to jak jest).

Masz swoje DNG ?
    O to chodziło ? Dział raczej Software, bardziej by pasował.

Początki nałogu Awatar adino
    Miasto
    Chełmża/Toruń

Domyślnie

oki dzięki wielkie

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów