Witam, chciałbym się poradzić. Dostaliśmy w spadku od rodziny aparat jak w tytule. Już go trochę znamy, ale używaliśmy go rzadko. Ostatnio mieliśmy z nim do czynienia 2 lata temu. Stara bateria się wyczerpała i uznałem, że lepiej/ opłacalnie będzie kupić akumulator zamiast kupować co i rusz zwykłe baterie. No i wszystko ładnie i pięknie, tyle, że aparat chyba na tym akumulatorze nie funkcjonuje do końca dobrze, tzn. właśnie chciałem się dowiedzieć czy to jest normalne co się dzieję.
Aparat jest ustawiony na Locked (czerwone L) . Po włożeniu akumulatora gdy ustawiam na P i wszystkie powyższe czyli : Tv, Av, M, DEP, CF, CAL działa, ale.. Gdy ustawię na pełną automatykę zaskakuje tylko na chwilkę - na wyświetlaczu pojawia się symbol prostokątnej ramki oraz symbol naładowanej baterii po czym wszystko nagle wygasa. Na pozostałych programach, czyli portret, krajobraz, mikro czy ruch pojawia się tylko na chwilkę symbol naładowanej baterii i też znika. Po tym, aby aparat załapał nawet na manualnych programach muszę wyjąć i włożyć baterię i dopiero na nowo zadziała. Podobnie gdy mam ustawione np. na P i włączę flesz'a to w jednej chwili aparat się wyłącza.
Domyślam się, że akumulator może być nie wystarczający - choć jest podobno for Digital cameras. Ładowarka Forever z Allegro, bateria jakiś no name - napisane jest na niej Digital Video Camera photo Battery LITHIUM. Aparat za każdym razem pokazuje, że bateria jest całkowicie naładowana.
Aha, dodam, że nie mam założonego filmu, jednak nie wiem czy to ma jakieś znaczenie. Poszę o pomoc, bo jeśli to wina akumulatora to spróbuję go jeszcze zwrócić jako wadliwy i tyle.
Z góry dzięki.