Strona 6 z 12 PierwszyPierwszy ... 45678 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 114

Wątek: EF 200mm f/2.8L II USM czy 70-200/4L USM??

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Alzail
    tez bym tak chcial ;]
    Kredyt wzialem

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Słupsk

Domyślnie

Podczepię się pod wątek z moim pytaniem, czy ktoś wie, gdzie można znaleźć zdjęcia porównawcze z Canonów 70-200/2.8 i stałki 200/2.8?
    Jakoś nie bardzo mi się to udaje na pbase, gdyby ktoś zorientowany mógł wspomóc, byłbym wdzięczny

Coś już napisał
    Miasto
    Łódź

Domyślnie Canon 70-200 F4 vs Canon 200L II

Witam,

zastanawiam się obecnie nad kupnem czegoś w tym przedziale cenowym. Ja wiem jeden i drugi obiektyw to zupełnie inne rzeczy, ale już tłumaczę:

- na zumie mi nie zależy i tak u mnie 98% zdjęć to 200mm (ale zawsze na plus 70-200)
    - ostrość 70-200 przy 200mm (oczywiście od F4) nie do pobicia chyba nawet przez tą stałkę
    - stałka 2.8, ale gdy robię zdjęcia tylko na dworze przy dobrym oświetleniu i F4 by mi starczyło

Pozostaje więc porównanie jakości tych dwu obiektywów przy 200mm i przy dobrym oświetleniu ale nie tylko pod względem ostrości. Ostrość to w końcu nie wszystko. Chodzi mi o kontrast, bokeh, kolorki, plastykę…
    Który pod tym względem byście wybrali? A może właśnie tu przydałoby się F2.8?
    50D Kit, canon 400 F2.8 L
    http://www.jaroslawwlazly.pl

Początki nałogu
    Miasto
    Kaczogród

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bigjon
    Witam,

zastanawiam się obecnie nad kupnem czegoś w tym przedziale cenowym. Ja wiem jeden i drugi obiektyw to zupełnie inne rzeczy, ale już tłumaczę:

- na zumie mi nie zależy i tak u mnie 98% zdjęć to 200mm (ale zawsze na plus 70-200)
    - ostrość 70-200 przy 200mm (oczywiście od F4) nie do pobicia chyba nawet przez tą stałkę
    - stałka 2.8, ale gdy robię zdjęcia tylko na dworze przy dobrym oświetleniu i F4 by mi starczyło

Pozostaje więc porównanie jakości tych dwu obiektywów przy 200mm i przy dobrym oświetleniu ale nie tylko pod względem ostrości. Ostrość to w końcu nie wszystko. Chodzi mi o kontrast, bokeh, kolorki, plastykę…
    Który pod tym względem byście wybrali? A może właśnie tu przydałoby się F2.8?
    Moje pare groszy:
    - 1 EV droga nie chodzi, a od przybytku glowa nie boli
    - jakos nie chce mie sie wierzyc ze 70-200 jest ostrzejsze od stalki!!
    - do jakiej to puszki i do czego to szklo. Fakt posiadania F2.8 moze uaktywnic czujnik krzyzowy w co poniektorych puszkach, co moze miec wplyw na prace AF.
    - F2.8 to tez mniejsza GO. Znowu. Do czego Ci to szklo??

Marcin
    Chciałbym mieć więcej czasu na fotografowanie.

Pełne uzależnienie Awatar Pikczer
    Miasto
    Warsaw

Domyślnie

Jak to zwykle bywa przed takimi dylematami... wszystko przemawia za stalka oprocz jednego - zakres/praktycznosc. W tym jednak przypadku jescze jest swiatlo, a tu ewidentnie stalka wygrywa.

Początki nałogu Awatar Zodiakalny Rak

Domyślnie

Nie mam tych szkieł ale po tym co napisałeś dla mnie wybór jest oczywisty i na korzyść stałki.
    Za ich przewagą w jakości nad zoomami było wiele. Dodatkowo z tego co pamiętam 70-200 to już leciwy obiektyw.

Na CB jest sporo wątków o 70-200 a chyba "najczyściej" podane info jest tu.

Pozdrawiam,
    z pozdrowieniami "69"

Początki nałogu Awatar yogi-bear
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

ostrość 70-200 przy 200mm (oczywiście od F4) nie do pobicia chyba nawet przez tą stałkę
    Nie wiem z własnego doświadczenia ale z tego co czytałem/widziałem na samplach to się mylisz. Może różnica nie jest bardzo duża ale jakaś z pewnością jest.

Aktualnie czekam na moją 200 f/2.8L. Również nie potrzebuję zooma (przynajmniej tak mi się wydaje). W moim przypadku zdecydowało światło, świetne recenzje w internecie i kolor nie rzucający się w oczy. Ja obstawiłem stałkę, ale każdemu wedle potrzeb.

Cytat Zamieszczone przez Zodiakalny Rak
    Dodatkowo z tego co pamiętam 70-200 to już leciwy obiektyw.
    Jeśli 70-200 jest leciwy.. to stałka 200 jest prehistoryczna
    Ostatnio edytowane przez yogi-bear ; 17-08-2006 o 14:18

Coś już napisał
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mjastrzebski
    Moje pare groszy:
    - 1 EV droga nie chodzi, a od przybytku glowa nie boli
    - jakos nie chce mie sie wierzyc ze 70-200 jest ostrzejsze od stalki!!
    - do jakiej to puszki i do czego to szklo. Fakt posiadania F2.8 moze uaktywnic czujnik krzyzowy w co poniektorych puszkach, co moze miec wplyw na prace AF.
    - F2.8 to tez mniejsza GO. Znowu. Do czego Ci to szklo??

Marcin
    Puszka 20D, trochę reporterki i przyroda, myślę też o ewentualnych TC:smile:

Coś już napisał
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez yogi-bear
    Nie wiem z własnego doświadczenia ale z tego co czytałem/widziałem na samplach to się mylisz. Może różnica nie jest bardzo duża ale jakaś z pewnością jest.
    Sam też po samplach tak bym wnioskował, chociaż trochę ciężko (większość ostro psutych i w różnych warunkach). Moja wiedza opiera się głównie na testach i wykresikach i netu dlatego nie ciągnę więcej tego tematu który jest ostrzejszy

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

???? Większej bzdury dawno nie czytałem... 100/f2.0 jest pod względem ostrości o klasę albo i dwie lepszy, nawet jak zooma sie przymknie, podobnnie z innymi stałkami. EF200/f2.8 nie mam, ale podejrzewam że relacja jest podobna...
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Strona 6 z 12 PierwszyPierwszy ... 45678 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów