Kredyt wzialemZamieszczone przez Alzail
![]()
Kredyt wzialemZamieszczone przez Alzail
![]()
Podczepię się pod wątek z moim pytaniem, czy ktoś wie, gdzie można znaleźć zdjęcia porównawcze z Canonów 70-200/2.8 i stałki 200/2.8?
Jakoś nie bardzo mi się to udaje na pbase, gdyby ktoś zorientowany mógł wspomóc, byłbym wdzięczny![]()
Witam,
zastanawiam się obecnie nad kupnem czegoś w tym przedziale cenowym. Ja wiem jeden i drugi obiektyw to zupełnie inne rzeczy, ale już tłumaczę:
- na zumie mi nie zależy i tak u mnie 98% zdjęć to 200mm (ale zawsze na plus 70-200)
- ostrość 70-200 przy 200mm (oczywiście od F4) nie do pobicia chyba nawet przez tą stałkę
- stałka 2.8, ale gdy robię zdjęcia tylko na dworze przy dobrym oświetleniu i F4 by mi starczyło
Pozostaje więc porównanie jakości tych dwu obiektywów przy 200mm i przy dobrym oświetleniu ale nie tylko pod względem ostrości. Ostrość to w końcu nie wszystko. Chodzi mi o kontrast, bokeh, kolorki, plastykę…
Który pod tym względem byście wybrali? A może właśnie tu przydałoby się F2.8?
50D Kit, canon 400 F2.8 L
http://www.jaroslawwlazly.pl
Moje pare groszy:Zamieszczone przez bigjon
- 1 EV droga nie chodzi, a od przybytku glowa nie boli
- jakos nie chce mie sie wierzyc ze 70-200 jest ostrzejsze od stalki!!
- do jakiej to puszki i do czego to szklo. Fakt posiadania F2.8 moze uaktywnic czujnik krzyzowy w co poniektorych puszkach, co moze miec wplyw na prace AF.
- F2.8 to tez mniejsza GO. Znowu. Do czego Ci to szklo??
Marcin
Chciałbym mieć więcej czasu na fotografowanie.
Jak to zwykle bywa przed takimi dylematami... wszystko przemawia za stalka oprocz jednego - zakres/praktycznosc. W tym jednak przypadku jescze jest swiatlo, a tu ewidentnie stalka wygrywa.
Nie mam tych szkieł ale po tym co napisałeś dla mnie wybór jest oczywisty i na korzyść stałki.
Za ich przewagą w jakości nad zoomami było wiele. Dodatkowo z tego co pamiętam 70-200 to już leciwy obiektyw.
Na CB jest sporo wątków o 70-200 a chyba "najczyściej" podane info jest tu.
Pozdrawiam,
z pozdrowieniami "69"
Nie wiem z własnego doświadczenia ale z tego co czytałem/widziałem na samplach to się mylisz. Może różnica nie jest bardzo duża ale jakaś z pewnością jest.Zamieszczone przez bigjon
Aktualnie czekam na moją 200 f/2.8L. Również nie potrzebuję zooma (przynajmniej tak mi się wydaje). W moim przypadku zdecydowało światło, świetne recenzje w internecie i kolor nie rzucający się w oczy. Ja obstawiłem stałkę, ale każdemu wedle potrzeb.
Jeśli 70-200 jest leciwy.. to stałka 200 jest prehistorycznaZamieszczone przez Zodiakalny Rak
![]()
Ostatnio edytowane przez yogi-bear ; 17-08-2006 o 14:18
Puszka 20D, trochę reporterki i przyroda, myślę też o ewentualnych TC:smile:Zamieszczone przez mjastrzebski
Sam też po samplach tak bym wnioskował, chociaż trochę ciężko (większość ostro psutych i w różnych warunkach). Moja wiedza opiera się głównie na testach i wykresikach i netuZamieszczone przez yogi-bear
dlatego nie ciągnę więcej tego tematu który jest ostrzejszy
???? Większej bzdury dawno nie czytałem... 100/f2.0 jest pod względem ostrości o klasę albo i dwie lepszy, nawet jak zooma sie przymknie, podobnnie z innymi stałkami. EF200/f2.8 nie mam, ale podejrzewam że relacja jest podobna...Zamieszczone przez bigjon