Jeśli to jest Twoja pierwsza wizyta na naszym forum, pamiętaj sprawdź listę najczęściej zadawanych pytań FAQ . Zapraszamy do zarejestrowania się
Z uwagi na kłopoty wbudowanej "szukaczki" zalecamy korzystanie z narzędzia alternatywnego, wyszukiwarki google.
Istnieje kilka sposobów korzystania z narzędzia, najprostsze z nich to:
1. Rozbudowana wyszukiwarka Kolaj-a: http://maciejko.net/cbsearch/
W okienku wpisujemy szukaną frazę a w rozwijanym menu poniżej wybieramy całe forum lub też konkretne podfora.
Szukać możemy na całym forum, tylko w tytułach wątków lub też tylko w postach konkretnego użytkownika. Narzędzie umożliwia również wyłączenie z wyników wyszukiwania tematyki ślubnej.
2. Bezpośrednio przez google http://google.pl
w celu wyszukiwania informacji na CB wpisujemy: szukana_fraza site:canon-board.info - wyszukiwanie w tytułach i treści postów
lub: allintitle: szukana_fraza site:canon-board.info - wyszukiwanie wyłącznie w tytułach
Istnieje też możliwość bezpośredniego wyszukiwania googlem, ograniczonego do poszczególnych forów i działów. Aby znaleźć coś w konkretnym dziale konstruujemy zapytanie w następujący sposób: "Canon Board > nazwa_forum > nazwa_działu" "szukana_fraza" site:canon-board.info
np.: "Canon Board > Sprzet Cyfrowy > Canon dSLR" "7D" site:canon-board.info
3. Za pomocą wtyczki do przeglądarki internetowej, którą możemy pobrać w tym wątku: http://canon-board.info/showthread.php?t=22036
Chcą ograniczyć wyszukiwanie do tytułów wątków wpisujemy. allintitle: szukana_fraza
Wyszukiwanie ograniczone do tytułów wątków działa jak wyżej lecz nie wpisujemy już oczywiście "site...."
Wbudowana wyszukiwarka przyjmuje obecnie zapytania złożone z 5 lub więcej znaków i nie zawierające znaków typograficznych ("-" "/" itp.). Znajdzie więc wyniki dla zapytania "plecak", "teleobiektyw" czy "1200L" ale dla "600D","70-200/2.8", "24-70"czy "35/2" już nie.
Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
mam dylemat co wybrać, cena taka sama
oczywiście idealnym rozwązaniem bedzie 70-200/2.8 ale kogo na to stać
Oceniajac po tej wypowiedzi podejrzewam ze popelniles blad w temacie zjadajac "70-" . Pozwole sobie wyedytowac, jak rowniez doradzic Sigme 70-200 2.8 8) (ja sie powoli do niej przymierzam... moze za rok, moze pod choinke ).
70 nie zgubilem:
200/2.8 - cena 3500
70-200/4 - cena 3500
70-200/2.8 - cena 5500
wiem ze jest jeszcze sigma 70-200/2.8 - cena 3400
ale w granicach do 3,500 stala 200 jest najlepsza, pytanie czy warto poświecić f 2.8 na rzecz f4 i duzo bardziej komfortowej pracy z 70-200, czy warto doplacic te 2 tys
druga czesc pytania to EF24-70/2.8, zachorowalem na to cacko, mam narazie tylko 23-135 ze stabilizatorem i 50/1.8 ale w ciagu 2 miesiecy chce sie przesiaść na 24-70, cena 6 tys to jednak duzo i moze warto wybrac sigme 24-70/2.8 EX lub tamrona28-70/2.8 EX tak przez was zachwalanych a zaoszczedzoną kaske wydac na 70-200
nie rozumiem dlaczego rozwazasz 70-2004L a sigmu 70-200/2.8HSM juz nie? ;-) rozumiem ze chcesz miec tylko i wylacznie firmowe szkla a literka L przyprawia cie niemal o stan rozkoszy? ;-) (bez urazy)
jasne ze stalka 200 bedzie miala najlepsza jakosc.. ale jesli masz kupic zamiast niej zoom to po co kupowac ciemnego z przyslona 4 skoro mozna miec 2.8 za taka sama kase? ;-)
70 nie zgubilem:
200/2.8 - cena 3500
70-200/4 - cena 3500
70-200/2.8 - cena 5500
A to przepraszam... zmylilo mnie to 70-200 2.8 w twoim poscie .
ale w granicach do 3,500 stala 200 jest najlepsza, pytanie czy warto poświecić f 2.8 na rzecz f4 i duzo bardziej komfortowej pracy z 70-200, czy warto doplacic te 2 tys
Zalezy do czego ci ten obiektyw potrzebny. Przyroda, sport - to stala 200tka. Lazenie i reporterka to raczej Sigma 70-200 2.8.
druga czesc pytania to EF24-70/2.8, zachorowalem na to cacko, mam narazie tylko 23-135 ze stabilizatorem i 50/1.8 ale w ciagu 2 miesiecy chce sie przesiaść na 24-70, cena 6 tys to jednak duzo i moze warto wybrac sigme 24-70/2.8 EX lub tamrona28-70/2.8 EX tak przez was zachwalanych a zaoszczedzoną kaske wydac na 70-200
6 tys za 24-70 2.8 L ????
Popatrz po opiniach uzytkownikow i testach... naprawde wielu potwierdza ze Tamron 28-75 2.8 (ten ktorego ja mam) w niczym nie ustepuje tej Lce... jedyna roznica to "no bo Lka to Lka" i superhiperartysci, zawodowcy, ci co spia na forsie jak i sprzetowi onanisci MUSZA miec ta Lke nie ufajac opiniom... a ci rozsadni i oszczedni kupia Tamrona i beda cholernie zadowoleni z jakosci... tak jak ja 8) .
Cena Tamrona to ok 1800zl. Sigma w tesatch i opiniach gorsza, dodatkowo niepewnosc z kompatybilnoscia = jesli juz to Tamron (subiektywnie i obiektywnie).
A za zaoszzczedzone pieniadze gdy kupisz Tamrona 28-75 2.8 zamiast Canona 24-70 kup Sigme 70-200 2.8... a jeszcze ci na jakies ladne szklo zostanie (Tamron 90mm 2.8 Macro? :> a moze Canon 50 1.4 , albo Canon 16-35) .
narazie na szczeście nie mam kasy i moge tylko teoretycznie rozwazac który wybrac
ale tak zachwalacie tego Tamtona ze albo dla nich pracujecie albo to naprawde dobry sprzęt
wydaje sie ze po spokojnym przemysleniu najlepszy zestaw to tamron + stala 200-ka
tak zachwalacie tego Tamtona ze albo dla nich pracujecie albo to naprawde dobry sprzęt
Nie tylko my... na calym swiecie zachwalaja :P . Poczytaj forum dpreview. A ja go chyba na nic nie zmienie... chyba ze na zestaw stalek kiedys pozniej...
Jeżeli można się wtrącić to jako użytkownik Canona 70-200 f/2.8 L mogę powiedzieć, że jest on naprawdę wspaniałym szkłem. W gorszych warunkach oświetleniowych ratuje stałe światło (+ ew. wyższe ISO i korekta ekspozycji). Poza tym wg znanych mi opinii, jakość zdjęć nim wykonanych jest porównywalna z Canon 200 /2.8 L. Do tego zoom jest niezwykle wygodny. Przekonałem się o tym nie raz, gdy bez ruszania się z miejsca mogłem wygodnie skadrować ujęcie. Bardzo dobrze sprawdził się też w portretówkach.
Mając zatem takie doświadczenie i stając przed podobnym dylematem jaki ma Mario, zdecydowałbym się jednak na Sigmę 70-200 f/2.8 APO EX HSM. Jest to jeden z flagowych obiektywów Sigmy. Silnik Hypersonic działa cicho i szybko. Przekonałem się o tym bo mam wspaniałe szkło Sigmy 180 f/3.5 APO MACRO HSM.
Reasumując:
1. Sigma 70-200 f/2.8 APO EX HSM vs. Canon 200 f/2.8 L II USM - na korzyść Sigmy przemawia wygodna obsługa z racji zoom'u a jeżeli chodzi o jakość zdjęć, cóż... na photodo Sigma dostała wysoką notę 3,9 a Canon 4,0. Jeżeli ufać tym ocenom, to Sigma jest naprawdę bardzo dobrym szkłem.
2. Sigma 70-200 f/2.8 APO EX HSM vs. Canon 70-200 f/4 L - i znowu, na photodo mamy odpowiednio 3,9 i 4,1. Bez komentarza. Podstawowa zaleta Sigmy to światło 2.8. I jeszcze jedno, spokojnie możemy w przyszłości dokręcić telekonwerter Sigmy np. x 1,.4,
który nam zabierze tylko 1 działkę a nasza Sigma, nie dość że wciąż będzie jasnym obiektywem to poza tym uzyska ogniskowe 98-280. Kto wie? Może to się kiedyś przydać. Mam taki konwerterek, kupiłem za nieduże pieniądze i dla mnie jest super. Swego rodzaju perełka.
troche sobie poczytalem ale przedewszystkim obejzalem setki zdjęć na http://www.pbase.com/cameras
sigma 70-200 wypada duzo gorzej niz stała 200-tka canona
tamron jest naprawde bardzo dobry ale jednak gorszy od canona 24-70 ale zeczywiście w stosunku jakości do ceny tamron rządzi
jak do maja uzbieram kase to kumpel przywiezie mi ze stanów EF 24-70 i 200
jak nie to w wakacje kupuje tamrona
Mario.. masz racje.. 200/2.8 bije na glowe Sigme.. ale bije tez na glowe 70-200/4L ;-)
Nie wiem.. czytasz wybiorczo i olewasz to co ci piszemy o Sigmie? ;-)
EF24-70/2.8, zachorowalem na to cacko, mam narazie tylko 23-135 ze stabilizatorem i 50/1.8
to mamy dokladnie te same zachcianki, tylko u mnie potrwa to pewnie dluzej niz dwa miesiace.
Zamieszczone przez Vitez
naprawde wielu potwierdza ze Tamron 28-75 2.8 (ten ktorego ja mam) w niczym nie ustepuje tej Lce
jest jednak mala ale jak dla mnie znaczaca roznica 28 a 24 jak dla mnie to duzo, mialem obiektyw 24mm a teraz mam 28mm i placze (
jezeli chodzi o jakosc i cene to pewnie masz racje tamron ok 270-300$, Lka 1200$, warto? no nie wiem, moze wrto kupic tego tamrona, a za roznice 20-35mm 2.8 L (ok500$ i jeszcze mi zostanie na waciki ) tylko ze nic na temat tego obiektywu nie wiem dobry jest ( nie tamron a canon 20-35mm L)?
pozdrawiam
piotrkula
EOS A2E, Canon 50mm 1.8 Mk I,
Canon 28-135mm 3.5-4.5 IS, Canon 100-300mm 5.6,
VG-10, SpeedLite 540EZ
jezeli chodzi o jakosc i cene to pewnie masz racje tamron ok 270-300$, Lka 1200$, warto? no nie wiem, moze wrto kupic tego tamrona, a za roznice 20-35mm 2.8 L
Warto, a za roznice Tamron 17-35/2.8-4 Di LD 8) - o tego szerokiego Tamrona spytaj Czachy czy warto (cena rowniez ok 500$ chyba?), bo ja sie uparlem na Sigme 15-30 z powodu cropa by miec szeroki kat ... a tymczasowo chyba potrzymam sobie 18-55 Canona (tego EF-S ale spilowanego, wlasnie mam go do testow z 10D od Tommiego) jako namiastke szerokiego kata.
15-30 mialem.. i chcialem kupic 2gi raz.. ale aberacje mnie odstraszyly... Strasznie ciezko sie Sigma fotografuje gdy ma sie w kadrze jasne zrodla swiatla.. np. okna
A mnie jakos nie odstraszaja . Dlatego ze bedzie uzywana dosc rzadko... i przy tych kilku rzadkoch fotkach mozna troche nad PS posleczec . Napisz ty lepiej o tym szerokim Tamronie :P
Komentarz