format dziś robię, więc pewnie pomoże. dzięki za radę![]()
format dziś robię, więc pewnie pomoże. dzięki za radę![]()
Troszkę odgrzebię ;-)
Przymierzam się do zakupu dysku Seagate Barracuda 7200.11, który będzie służył jako dysk zewnętrzny/dodatkowy w obudowie AKASA podpięty do laptopa po USB.
Mimo, że ten model obudowy wyszedł w sumie niedawno kolesie nie wmontowali tam FW. No ale mam już jedną AKASĘ (poprzednia seria ale ten sam wygląd zewnętrzny) i stwierdziłem, że kupię znowu AKASĘ, żeby mieć ten sam 'design' bo też ma to dla mnie znaczenie.
Co prawda Welland się bardziej postarał i ostatnio wypuścił też nową obudowę dla dysków SATA która ma już na wyjściu eSATA, FW i USB2.0 (droższa o 30zł).
No ale stwierdziełem, że z FW i tak póki co nie będę korzystał bo mam tak nie fortunnie umiejscowione FW w laptopie, że było by to nie wygodne i bym się wq... gdyby mi się ten kabel pałętał w miejscu gdzie operuję myszką - a dysk ma być podpięty cały czas.
(BTW, nie wiedzieć czemu kolesie nie dali FW, bo wiadomo przyszłościowo zawsze fajnie mieć FW w tak dużym dysku :-?)
No ale przejdźmy do dysku - byłem już zdecydowany na zakup modelu SEAGATE SATAII 750GB/32MB, kiedy się zorientowałem, że za 95zł więcej można dostać SEAGATE SATAII 1TB/32MB.
To wychodzi jakieś 233GB użytkowego więcej za te 95zł.
I teraz dylemacik- czy to nie zbyt niebezpieczne kupować jako jeden dysk 1TB ? Z drugiej strony to czy padnie 750GB czy 1TB to i tak jeden pies :rolleyes:
Wiem - najlepiej by było 2x500GB i połączyć w RAID - ale to raczej odpada :-)
Posiada ktoś wspomniane dyski lub obudowy i ma jakieś złe/dobre doświadczenia?
Co prawda jest gwrancja 3+2, ale jak dysk padnie to co najwyżej można dostać nowy, a nie dane z powrotem
Pozdrawiam!
A czy ktoś ma/miał okazję pracować na złączu eSATA?
Bo przypadkiem natrafiłem na kontroler PCMCIA2x eSATA i wpadłem na pomysł, czy by nie nabyć takiego wynalazku i użyć zamiast braku FireWire w moich obudowach HDD (mają eSATA i USB2.0).
Pytanie, czy ktoś z Was testował takie połączenie?
Póki co znalazłem kontroler takiej firmy: http://www.q-s.pl/prod/ST-109.html
http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=394771803
Idealnie by pasował mi do laptopa nie przeszkadzając w korzystaniu.
Zastanawiam się tylko czy parametry (1,5Gb/s) są takie jak piszą, bo póki co nie znalazłem takiego urządzenia jakiejś znanej firmy. Cholera wie czy to nie jakaś 'chińszczyzna'
Sorki za lekki OT :wink:
mialem chcialel, ale jak znajdziesz kabel (nie jak bedzie w ofercie, ale w sprzedazy to jest pro)
Canon EOS 40D;Sigma 50 F1.4 EX DG HSMdzooma, ja też tak czytałem... w ogóle ja pięćdziesiątką to bym wszystko fotografował
nie rozumiem po co inne obiektywy wyprodukowali ;D
Sprawdź, jakie przepustowości dają interfejsy USB 2.0 i PCMCIA, to się okaże na ile to ma sens.
Hmmm, USB2.0 - do 480 Mbps, PCMCIA (wg wikipedii) - przepływ danych obecnie jest 32-bitowy i pracuje z częstotliwością 33 MHz (zapewniając maksymalny transfer danych 132 MB/s) przy napięciu 3,3 V.
Z tego co się zorientowałem kontrolery na 'zwykłej' PCIMCIA obsługują standard SATA I (do 1,5Gb/s) a dopiero ExpressCard (którego w laptopie nie mam) SATA II tj do 3,0Gb/s.
Czyli na cholerę takie kombinacje, skoro PCMCIA będzie stanowić wąskie gardło i lepiej to wyjdzie na USB2.0. Dobrze kombinuje?![]()
Ja mam zagwozdkę - kupić zewnętrzny dysk 500GB.
Kieszeń mam, ale na USB2.0.
Czy warto zainwestować i dokupić obudowę z FireWire? A może gotowe rozwiązanie, chociazby MyBook Western Digitala?
Dysk będzie używany jedynie do archiwizacji (zdjęć i jakichś-tam danych). Podłączany do laptopa tylko na potrzebę dogrania/edycji zdjęć.
C 5D + C 40D + S 8/3.5+ T 28-75/2.8 + C 50/1.4 + C 85/1.8 + Helios 58/2 + Tair 11-A 135/2.8
& C 430 EX II + 2x4GB Ext III + 3x4GB Ultra II + dużo chęci + mało czasu... ;-)
:: Galeria zdjęć :: Prognoza pogody
źle kombinujesz
usb 2.0 480Mbps transfer dzielony z każdego kontrolera pomiędzy użądzenia podpiete do niego
FW 400/800 transfer stabilny całe pasmo dla każdego urządzenia z osobna
pcmcia 132 MB/s wartość Mbps a MB to różne jednostki PCMCIA bije na głowę oba standardy USB/FW