Strona 10 z 19 PierwszyPierwszy ... 89101112 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 91 do 100 z 187

Wątek: Dyski twarde - opinie.

Początki nałogu Awatar oszołom
    Miasto
    Olsztyn

Domyślnie

Na temat HDD mogę się podzielić swoim doświadczeniem prywatnym oraz zawodowym. W domu używałem HDD Western Digital oraz Seagate. Western digital Raptor 36Gb dosłownie padł po 3 latach użytkowania. Dysk nawet nie dał jakichkolwiek oznak, że coś z nim nie tak. Nie uszkodziła się elektronika, tylko wysiadło łożysko. Jednego dnia działał ok, następnego nie ruszył od razu. Seagate 2 dyski używam do dziś od 6 lat, działają nadal. Teraz mam 2 dyski 250G z serii Nearline i działają rewelacyjnie . W Raid-ie są super. Szybkie oraz ciche. W firmie w której pracuję w na moim terenie mamy ok 1500 komputerów. Najczęściej HP oraz Dell. Te które są wyposażone w dyski Maxtor - to porażka. Awarie są wręcz nagminne. Najczęściej pomiędzy 3 a 4 lata użytkowania. Seagate działają często ponad 7 i więcej lat. Western Digital - dysków tej firmy mamy niewiele , więc wolę się o niej nie wypowiadać.
    Eos 1D Mark IV + maleńka szklarnia elek oraz jeden Zeiss:-D

Początki nałogu Awatar Loram
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

a ja się zastanawiam nad zakupem TEGO DYSKU. Ktoś z Was może go używa?
    Zastosowanie: archiwizacja zdjęć i może jakichś innych rzeczy

A może polecicie mi coś innego? Wszelkie rady mile widziane

Początki nałogu Awatar don
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

do archwizacji polecam dyski zewnętrzne, np. Maxtora albo Seagate albo LaCie oczywiście tylko wersje które posiadają Fire Wire, bo wersje tylko na USB to jest totalna porażka.
    Moja CaroLina

Bywalec
    Miasto
    Żywiec

Domyślnie

Teraz sporo nowych płyt głównych ma wyprowadzone na zewnątrz gniazda Dysków SATA. Sam standard SATA przewiduje podłączenie w czasie pracy, więc jak ktoś ma taką płytę to można do archiwizacji wykorzystać.
    7D/400D/C 10-22/C 24-105 L IS/C 100-400 L IS/430EX/Sherpa 600R/oraz wyrób statywopodobny

Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez alfsky Zobacz posta
    Teraz sporo nowych płyt głównych ma wyprowadzone na zewnątrz gniazda Dysków SATA. Sam standard SATA przewiduje podłączenie w czasie pracy, więc jak ktoś ma taką płytę to można do archiwizacji wykorzystać.
    albo wlasnie niezlym dyskiem jest dysk eSATA, racja. Maxtory akurat sie w to chyba nie bawia, ale Seagate maja dyski eSATA i to calkiem przyzwoite
    Moja CaroLina

Domyślnie

Witajcie

Chciałbym, zamierzam kupić jakiś dysk do archiwizacji zdjęć, tzw. backup. Myślę o dysku zewnętrznym, aby odłączać go gdy nie korzystam - zminiejszę wtedy ryzyko 'padnięcia'(?). Zastanawiam się nad Seagate FreeAgent - i teraz problem -> wersja Desktop czy Pro? Różnice, które ja zauważyłem to:
    - Desktop 8MB cache - Pro 16MB
    - Desktop USB - Pro USB&eSATA
    - Pro dotykowy włącznik, zawiera oprogramowanie
    I teraz pytanie, czy warto dopłacać 45zł i mieć 16MB cache i wejście eSATA? (odnośnie eSATA to nie wiem... śledzie mają krótki kabelek - 60cm, a dysk chcę na biurku (ładnie się prezentuje) lecz komputer stoi dość daleko pod biurkiem... czy będzie duża różnia przesyłania danych?)
    Jest w ogóle sens bawić sie w takie dyski... czy może lepiej złożyć samemu?

Pozdrawiam.

Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Eryk Zobacz posta
    Witajcie

Chciałbym, zamierzam kupić jakiś dysk do archiwizacji zdjęć, tzw. backup. Myślę o dysku zewnętrznym, aby odłączać go gdy nie korzystam - zminiejszę wtedy ryzyko 'padnięcia'(?). Zastanawiam się nad Seagate FreeAgent - i teraz problem -> wersja Desktop czy Pro? Różnice, które ja zauważyłem to:
    - Desktop 8MB cache - Pro 16MB
    - Desktop USB - Pro USB&eSATA
    - Pro dotykowy włącznik, zawiera oprogramowanie
    I teraz pytanie, czy warto dopłacać 45zł i mieć 16MB cache i wejście eSATA? (odnośnie eSATA to nie wiem... śledzie mają krótki kabelek - 60cm, a dysk chcę na biurku (ładnie się prezentuje) lecz komputer stoi dość daleko pod biurkiem... czy będzie duża różnia przesyłania danych?)
    Jest w ogóle sens bawić sie w takie dyski... czy może lepiej złożyć samemu?

Pozdrawiam.
    NIGDY ale to NIGDY nie kupuj dysku tylko na USB. kupuj dysk na USB i Fire Wire, albo eSATA. Polecam wersje PRO, albo dyski Maxtora z FireWire lub dyski LaCie. Sam mam dysk na FireWire Seagate i jest SUPER.
    Moja CaroLina

Domyślnie

Hmm... FireWire nie posiadam.... muszę się temu bliżej przyjżeć.

Najszybsze wśród USB i eSATA?

Miasto
    Kraków

Domyślnie

FireWire szybsze niz USB a od eSATA nie wiem. poza tym FireWire nie żre procka tak jak USB, u mnie nagrywanie plyty DVD nagrywarka ktora jest podpieta pod FireWire zajmuje 1-5% procka,zas wbudowana nagrywarka duzo duzo wiecej i przy okazji komp niezle muli, a zgrywanie miedzy 2 dyskami zewnetrzymi FireWire w ogole nie żre procka, gdyz interfejs ten dziala w swoim zamknietym obszarze nie ingerujac w magistrale FSB, . Jesli chodzi o dysk twardy to na FireWire nie wylacza sie co pare minut tak jak na USB co jak strasznie denerwujace, tylko caly czas jest do niego dostep. Mam juz taki dysk na FireWire ponad rok i teraz przymierzam sie do kupna drugiego tym razem Maxtora 500GB pod FireWire bo to jest cos extra! Wg mnie nie powinno byc w ogole urzadzen na USB, tylko powinno byc wszystkie na FireWire. Dodatkowo jest taka korzysc ze do jednego gniazda FireWire mozna podlaczyc az 63 urzadzenia. jak to jest mozliwe? otoz kazdy dysk, nagrywarka itp posiadajaca FireWire ma zawsze 2 takie gniazda, jedno podlaczasz kabelkiem do kompa a drugie (jak masz jakies drugie urzadzenie na FireWire) podlaczasz do drugiego urzadzenia i wszystko smiga! Najbardziej polecam dyski na FIreWire 800 co prawda ja posiadam jedynie na 400 wiec nie moge nic na temat 800 powiedziec z doswiadczenia, w kazdym badz razie chcac czy nie chcac dyski sa 2 razy szybsze, kontroler moze byc troche drogi ale naprawde warto w takie zabawki inwestowac!
    Ostatnio edytowane przez don ; 03-11-2007 o 19:45
    Moja CaroLina

Domyślnie

Hmmm, nad FireWire w ogole się nie zastanawiałem - dochodzi dokupienie pewnie jakiegoś kontrolera..?
    Czytałem test MyBooka firmy WD i USB a FireWire nie było dużej różnicy...

Jaki dysk, polecisz tak do 500zł? pojemność 500GB
    Do archiwizacji zdjęć.

Strona 10 z 19 PierwszyPierwszy ... 89101112 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów