Strona 8 z 19 PierwszyPierwszy ... 67891018 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 71 do 80 z 187

Wątek: Dyski twarde - opinie.

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez krzysp Zobacz posta
    Jeśli mówimy o niezawodności to w zasadzie pozostaje tylko SCSI.
    SCSI skończyło się na dyskach 9GB ;-) A tak serio: doliczyłem się w macierzach w pracy w sumie ~60 dysków SCSI (36/73GB, pudełka Storedge T3/3310) i >100 ATA (wszystko w Xserve RAID). W ciągu 4 lat tych pierwszych padło mi... no, półka się uzbierała czyli kilkanaście spokojnie. Tych drugich - cztery.

Uzależniony Awatar mkwiek
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez Zobacz posta
    Ale to nadal w adapterze? A po podpieciu do kompa? Ja raz mialem taki wesoly dysk ze dzialal tylko na CS a na Master czy Slave nicholery nie chcial dac sie widziec, kieszen na USB znowoz wymagala by dysk byl ustawiony tylko na Slave a ani na Master ani na CS nijak dysk w tej kieszeni nie mogl byc widoczny - sprawdz te zaleznosci u siebie.
    no niestety dysk wadliwie działa pod normalną taśma i sub i wogóle
    potrafi się zawiesić dos przy próbie odczytanie czegokolwiek
    pewnie dysk do kosza ale leży u mnie cały czas może ma ktoś jakiś pomysł ?
    I am FX

Lesoniusz
    Guest

Domyślnie

Zeskanowałem z CHIPa i wstawiłem na serwerek, może się komuś przyda:
    http://www.tech-dent.cba.pl/dyski.jpg
    U mnie padły dwa Samsungi-jeden 80GB drugi 200GB teraz mam trzeciego Samsunga 200GB i czekam co będzie :rolleyes: wszystkie zdjęcia zgrywam co chwila na DVD.Następny dysk to napewno nie będzie Samsung.Czy u Was Samsungi nie padały czasem po zainstalowaniu programów typu PowerISO czy Alcohol 120%??? U mnie właśnie tak się działo i kiedyś w jakiejś gazecie wyczytałem ze te programy mogą uszkadzać jakieś sektory rozruchowe dysków.Być może to tylko zbieg okoliczności ale chciałem zapytać czy miał ktoś podobne doświadczenia.
    Ostatnio edytowane przez Lesoniusz ; 28-07-2007 o 22:20

Uzależniony Awatar mkwiek
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

pierwsze słyszę o czymś takim - używam takich programów zamiennie na różnych kompach i nie mam żadnych problemów
    I am FX

Lesoniusz
    Guest

Domyślnie

coś link chyba nie teges ale jak się skopiuje do przeglądarki to działa jak trzeba - sorry za utrudnienia

Pełne uzależnienie Awatar Nemeo
    Miasto
    Silesia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Lesoniusz Zobacz posta
    coś link chyba nie teges ale jak się skopiuje do przeglądarki to działa jak trzeba - sorry za utrudnienia
    Też mi ten link nie chodzi.

Ps.

Tu poprawiony :

Ps.2

Pytanie do czytających w/w artykuł : gdzie można kupić grzałki do komputera aby podwyższyć temperaturę pracy moich nowych dysków ?
    Ostatnio edytowane przez Nemeo ; 28-07-2007 o 23:18

Pełne uzależnienie Awatar KuchateK
    Miasto
    USA

Domyślnie

Wszystko ladnie pieknie, ale jest kilka problemow z tym artykulem z chip'a. Zasadniczo jest tak samo wiarygodny, jak ich testy, w ktorych D40 jest lepsze od 5D a D200 od 1D

Autor mogl po pierwsze pogooglac (jak juz na google sie powoluje) czym jest informacja MTBF i jak nalezy z niej korzystac.
    http://www.t-cubed.com/faq_mtbf.htm

Trzeba wiedziec tez, skad sie biora dane MTBF. Sa one dla nowych dyskow czysto teoretyczne. Nikt normalny nie odpala 500 dyskow twardych na 50 dni aby otrzymac taki czy siaki mtbf. A jak go policzyc jak padnie z tej piecsetki 100? Nie robi sie tego z tego powodu, ze krzywa padow nie jest liniowa.

Na poczatku pada duzo dyskow danej serii. W tzw. okresie niemowlecym te, ktore maja jakies mniejsze czy wieksze wady albo nie zostaly wykryte przez kontrole jakosci odpadaja. Pozniej nastepuje stabilizacja i to co przeszlo przez raczkowanie chodzi dlugo bez wiekszych problemow. Przy koncu okresu zycia danej serii dyskow znow nastepuje nasilenie padow, tyle ze w tym wypadku z powodu zuzycia elementow.

Krzywa jest podobna do ksztaltu przekroju wanien. Nawet tak zostala nazwana.

Producent podaje MTBF opierajac sie na danych z poprzednich generacji podobnych dyskow. Wylicza ze dysk z takich a takich komponentow podziala tyle a tyle bo poprzednie dzialaly tyle a tyle i to i to poprawiono. Dopiero po wejsciu modelu na rynek zbierane sa dane ze zwrotow i mozna zebrac dane na przyszlosc. Przy czym dane ze zwrotow zawsze sa nizsze jak teoretyczne z powodu bledow ludzi. To w sumie takie nieco bardziej skomplikowane "pi razy oko" z domieszka wrozenia z fusow

Jest tez duzy problem z owym testem googla. Wzbudzil on sporo kontrowersji i wiele ludzi sie z nim nie zgadza. Maja pewnie racje. Jak zwykle wychodzi, ze google to nie wyrocznia.

Jak ktos pogoogla to zauwazy, ze google wybiera scisle okreslony sprzet a nie wszystko co jest obecnie na rynku. Sami sie tym chwalili.

Waznymi parametrami dla nich sa parametry energetyczne i termiczne. Nie zawsze wybieraja najszybsze i najlepsze czy najbardziej bezawaryjne. Wazniejsze czesto jest to ile moga oszczedzic na pradzie jak to ile tych dyskow padnie. Jak sie ma kilkaset tysiecy serwerow to nie dziwne. Rachunki za energie ida w gigantyczne sumy a pady tak czy siak beda.

Dlatego wbierali na przyklad dyski o 5400 obrotach na minute. A jedynym ostatnio, ktory takie produkowal jest Maxtor. Jak wiadomo maxtor ostatnio mial pare problemow z kontrola jakosci.

Do tego jesli juz cos kupuja, to sa ta duze ilosci danego typu sprzetu. Jesli nie ma sie odpowiedniego przekroju tego co jest obecnie na rynku przy testowaniu, to i dane z testu zupelnie nie przekladaja sie na to co obecnie jest na rynku. Nawet samo google przyznalo sie, ze sa ogromne roznice w awaryjnosci pomiedzy poszczegolnymi seriami dyskow. A kupuja oni wlasnie poszczegolne serie ignorujac kompletnie wszystko inne.

Co to dla nas, zwyklych uzytkownikow znaczy?

To nie jest tak, ze dyski ktore tam byly zimne szybciej padaly z powodu samej temperatury. To nie byly te same modele jak cieplejsze, wzbogacone o lepsze chlodzenie. Padaly szybciej, bo to byly po pierwsze inne modele, bardziej energooszczedne i byc moze wolnoobrotowe z kompletnie innych serii i pewnie od innych producentow. Jak tu dopasowac to pod temeprature majac tyle zmiennych?

W skrocie, w/g wielu ludzi dane o temperaturach od googla sa kompletnie bezwartosciowe.

Google moze i wykonalo testy na ogromna skale. Ale ich wyniki sa mocno zafalszowane z powodu tego co wybierali do testowania i jak sie dalej z tym sprzetem obchodza. Nie wyrokowal bym na tej podstawie niczego, a juz napewno tego, ze schlodzenie dysku skraca jego zywotnosc. Wyrokowac takie cos z tego testu to tylko Chip moze.

Zwlaszcza, ze producenci dyskow, a Ci chyba wiedza co robia, maja czesto calkiem odmienne wyniki jak Google. A oni testuja wszystko co zrobili, nie tylko dana partie i dla poszczegolnych serii dyskow wracajacych do producenta po uszkodzeniu maja dane o pracy w roznych warunkach. Od mocno przegrzanego skladaka po dobrze schlodzone serwery.
    ...

Pełne uzależnienie Awatar canis_lupus
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Na test google odpowiadam tak:
    Mężczyznom pada więcej dysków niż kobietom.

Co do padania dysków od zainstalowania softu:
    Nawet jeśli taki soft zapisuje coś w MBR to nie jest to uszkodzenie DYSKU tylko danych na nim zapisanych.
    "I love You Cię" Różyczko...
    Galeria ,
    Druga galeria,

Początki nałogu
    Miasto
    Krakow

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez DoMiNiQuE Zobacz posta
    Ja od zawsze uzywam dyskow Seagate i nigdy sie nie zawiodlem. Samsungi za to omijam szerokim lukiem

Ja też od zawsze tylko seagate używam (od 40MB dysku do 300GB , w sumie było ich kilkanascie ) i.... 0 awarii

Początki nałogu Awatar BelYaal
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Mam do czynienia ze sprzetem komputerowym na codzien i byla taka zasada... unikac wszystkiego firmy Szajsung gdzie coskolwiek sie kreci.
    Masz zreszta co do tego nie tylko moja opinie.

Strona 8 z 19 PierwszyPierwszy ... 67891018 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów